Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Okolje in vojna

CC0 / MaxPixel

CC0 / MaxPixel

Prejšnji teden smo s strahom spremljali novice o ruskem napadu in prevzemu največje jedrske elektrarne v Evropi. Najbrž ni potrebno pojasnjevati, kako uničujoče posledice bi lahko napad imel, a vendar to sploh ni največja okoljska grožnja vojne v Ukrajini.

V času vojne je razumljivo, da se fokus medijev osredotoča predvsem na humanitarno krizo, a ni nepomembno, da se vojna zlorablja tudi kot izgovor za opuščanje zelenih dogovorov. Zaradi nestabilnega trga in želje po manjši odvisnosti od ruskih energentov naj bi tako še v večji meri krčili pragozd, upravičevali uporabo frakinga, ponovno povečali uporabo premoga in zapostavili dogovorjene okoljske ukrepe. 

Brez dvoma bo ruska invazija imela poleg humanitarnih in gospodarskih tudi velike okoljske posledice ne le v Ukrajini, temveč tudi po svetu. Pred prihajajočimi volitvami nam domači politiki obljubljajo večjo energetsko neodvisnost. Bo ta prišla predvsem iz čistih in obnovljivih virov?

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.