Luka Volk

 |  Mladina 11  |  Politika

Utišanje kritičnih

V predvolilnem obdobju se poslavljajo Studio City, Tednik in Tarča

Voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič, jr.

Voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič, jr.
© RTV SLO

Iz informativnega programa TV Slovenija se za čas predvolilnih soočenj začasno poslavljajo oddaje Studio City, Tednik in Tarča. Gre še za eno v vrsti poskusov krnitve novinarske profesionalnosti na javni radioteleviziji – in to ravno v času, ko je ta najpomembnejša. Ker jim je letos tako povsem onemogočeno sodelovanje pri pripravi predvolilnih soočenj in povolilne analize, so ustvarjalci oddaj prepričani, da jih vodstvo RTV Slovenija, povsem podrejeno vladajočim strukturam v državi, želi na vsak način utišati. Zadnjo oddajo Studia City in Tednika pred več kot enomesečnim zatišjem si bodo gledalci lahko ogledali v ponedeljek, zadnja Tarča je bila predvajana v četrtek.

Razlog za začasno ukinitev naj bi bilo dejstvo, da oddaje potekajo ob terminih, ki so praviloma namenjeni za predvolilna soočenja – se pravi ob ponedeljkih in četrtkih. Vendar pa je odločitev vodstva za ustvarjalce oddaj vseeno prišla kot presenečenje. »O odločitvi me je odgovorna urednica TV Slovenija obvestila prejšnji četrtek,« pove odgovorna urednica Studia City Alenka Kotnik. »Pri zadnjih parlamentarnih volitvah sta nam v maju recimo odpadli natanko dve oddaji. Niso pa nas umaknili s programa za mesec in pol, kot se je to zgodilo zdaj.« Studio City se na televizijo ponovno vrača šele 9. maja, čeprav soočenja potekajo samo do 22. aprila. »Že januarja sem na sestanku rekla, da želimo 25. aprila delati povolilno analizo, kot smo to počeli vsa leta prej. Odgovor je prišel prejšnji četrtek – povolilno analizo naj bi delala oddaja Odmevi Plus. Studio City se tako na spored vrača šele 9. maja, saj je teden prej še praznik.« Vodstvo se je odločilo, da bodo odpadle oddaje lahko nadomeščali poleti.

Naključij je preprosto preveč. Januarja se je vodstvo odločilo odpovedati pogodbe kolumnistom Studia City. Konec februarja je bila praktično čez noč sprejeta odločitev, da oddaje ne bo, saj bo namesto nje potekala posebna oddaja o vojni v Ukrajini. Oddaja se je nato vrnila, vendar ob drugi uri. »To, kar počnejo, je za neko odgovorno vodstvo nedopustno. Dela se velika programska škoda, krni se ugled hiše. Odgovorno vodstvo takih stvari pač ne počne,« meni Kotnikova.

Vodstvo RTV Slovenija se ob tem sklicuje na zakonske obveznosti programa TV Slovenija, češ da se zgolj prilagajajo predvolilnemu obdobju.

POVEZAVA DO GLAVNEGA ČLANKA >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.