Borut Mekina

 |  Mladina 12  |  Politika

Lokalpropaganda

Črno na belem: Nova24TV financira tudi več kot 30 regionalnih spletnih strani, ki se izdajajo za lokalne novičarske portale

Tudi Peter Jančič je bil, dokler pod vlado Janeza Janše ni postal njihov odgovorni urednik Siola, na plačilni listi Nova24TV.

Tudi Peter Jančič je bil, dokler pod vlado Janeza Janše ni postal njihov odgovorni urednik Siola, na plačilni listi Nova24TV.
© Borut Peterlin

Leta 2018 so številni postali pozorni na kopico lokalnih in regionalnih portalov s podobno vsebino, blizu stranki SDS. To so bile lokalne spletne strani, kot so E-Maribor, Utrip Ljubljane, Primorska24, Gorenjski Utrip, E-koroška, Savinjsko-šaleške novice, Spodnje Podravje, Primorska24, Portal osrednje Slovenije, Notranjska, Goriški portal, Moja Dolenjska … Leta 2018 smo jih lahko našteli 13, danes jih je že več kot 30. Ustanovitelji, sodelavci, odgovorni uredniki in novinarji omenjenih internetnih strani so ves čas tajili, da bi bili povezani s kakšno od strank. Na novinarska vprašanja so v SDS zatrjevali »da SDS ni ustanoviteljica teh portalov«. Ko smo na Mladini nekatere od odgovornih oseb teh portalov marca 2018 poklicali, so nam zatrjevali, da se financirajo zgolj z reklamami, da kljub očitno propagandnim vsebinam na njihovih spletnih straneh niso povezani ne z Nova24TV ne s stranko SDS.

A pregled prometa na transakcijskem računu podjetja Nova hiša, d. o. o., ki je izdajatelj spletnega portala Nova24TV, jih postavlja na laž. Podatki kažejo, da odgovorne osebe omenjenih portalov za lokalno politično propagando dobivajo vsak mesec 300–500 evrov na spletno stran. Največ dobi recimo podjetje Žan - storitve, d. o. o, ki je v lasti Vide Stare. Slednja ureja portale Moje Posavje, Moje Podravje in Moja Dolenjska. Iz prometa na transakcijskem računu Nove24TV je vidno, da Vida Stare od leta 2017 s tem zasluži od 1400 pa do 2500 evrov na mesec. Za portal Utrip Ljubljane je odgovoren Zoran Mojškerc, svetnik stranke SDS v Logatcu, za urejanje na mesec dobi od 350 evrov do 450 evrov. Portal OS (Osrednje Slovenije) ureja Bogdan Osolin, sicer kandidat SDS iz Domžal, za kar dobiva od 300 do 430 evrov. Portal Primorska24 ureja samostojni podjetnik Boris Budal, kandidat na listi SDS leta 2018 v občini Komen. Za svoje propagandno delo dobi 400–950 evrov na mesec in tako dalje. Sin Mira Petka, Jon Petek, za urejanje portala E-Koroška na leto zasluži okoli 7000 evrov. V skupini teh izdatkov lahko najdemo tudi sedanjega odgovornega urednika portala Siol Petra Jančiča, ki mu je Nova hiša plačevala avtorske honorarje, ko je še imel svojo spletno stran Spletni časopis.

POVEZAVA DO GLAVNEGA ČLANKA >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Borut Mekina, Mladina

    Popravek

    V Mladinini temi o financiranju propagandne mreže stranke SDS sem v članku z naslovom Lokalpropaganda pisal tudi o financiranju lokalnih in regionalnih portalov, a v njem nisem dovolj jasno poudaril, da gre pri objavljenih podatkih za obdobje do začetka leta 2019. Tako sem denimo zapisal: »Portal OS (Osrednje Slovenije) ureja Bogdan Osolin, sicer kandidat SDS iz Domžal, za kar dobiva od 300 do 430 evrov. Več