Gozdovi na morskem dnu

Znanstveniki raziskujejo možnosti za odstranjevanje ogljikovega dioksida iz ozračja s pomočjo morske trave … Spieglov članek, ki ste ga poobjavili v Mladini, se začne zanimivo in obetavno. Tu in tam postreže tudi s številkami. A kaj se zgodi, če bralec te številke primerja med seboj? »Okoli sedemdeset vrst morske trave naj bi pokrivalo do 270.000 kvadratnih kilometrov morskega dna.« … »Vsako leto morska trava posrka 56.000 ton ogljika …« – Do tod vse v redu in prav, če seveda zanemarimo dejstvo, da človeška dejavnost vsako leto v ozračje doda več kot 40 milijard ton ogljikovega dioksida … »Po neki oceni naj bi vsako leto izginilo sedem odstotkov podvodnih travnikov.« Ekipa z univerze v Göteborgu »se že dlje časa ukvarja z vračanjem morske trave na švedsko zahodno obalo. Začeli so s kvadratnim metrom – lani pa nasadili že cel hektar … Zasaditev hektarja stane okrog sto tisoč evrov.« – Na svetovni ravni torej 18,9 bilijonov (!) evrov samo za nadomestitev trave, ki vsako leto izgine …

»Znanstveniki upajo, da se bo morska trava v desetih do dvajsetih letih prilagodila višjim temperaturam, sicer je zapisana pogubi …« – Seveda se bo; kot se bodo prebivalci tropov v istem času navadili hoditi po opravkih pri temperaturah nad 30 stopinjami in pri 100-odstotni vlažnosti, ne da bi umrli … Članek odpre kup vprašanj, a ne ponudi nobenega odgovora. Zgolj pridno niza podatke o travi in strokovnjakih, ki se ukvarjajo z njo, ne da bi katerega od njih soočil z dejstvi ter ga povprašal o učinkovitosti in smiselnosti njegovega početja. Mladinini hišni novinarji znate bolje … Podnebne spremembe so grozeče in neodvrnljivo dejstvo. Tema novinarskega prispevka je v tem kontekstu lahko le, zakaj toliko visoko šolanih ljudi s takšno ali drugačno kanglico zaliva ta ali oni gozdni požar in zakaj jim država kupuje kanglice. Zadnje, kar potrebujemo bralci, so prazni upi in plašnice. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.