Uredništvo

 |  Ekonomija

»Po drugi svetovni vojni vse mednarodne sankcije orkestrirajo ZDA«

IZJAVA DNEVA

"Če smo pošteni, je treba povedati, da po drugi svetovni vojni vse mednarodne sankcije orkestrirajo ZDA in da se dejanski motivi za uvedbo sankcij praktično skoraj vedno skrivajo v dejstvu, da ciljna država ni omogočila dostopa ameriškim korporacijam do njihovih naravnih resursov in trga. Vsi ameriško orkestrirani politični prevrati na tujem, enostranske vojaške intervencije (bombardiranja in umori visokih političnih predstavnikov) in sankcije so praktično vedno materialno motivirani. Seveda pa so zakriti z ekstenzivnimi piarovskimi kampanjami, da gre za zaščito človekovih pravic, uveljavitev demokracije in podobne puhlice."

"Tak model sankcij pa je postal neučinkovit v multipolarnem svetu. Tovrstne zahodne sankcije, ki zaprejo vse trgovinske, finančne in tehnološke kanale za sankcionirano državo, lahko delujejo le v unipolarnem svetu, v katerem imajo ZDA kot globalni hegemon in preostale poslušne zahodne sledilke monopol nad temi kanali. V multipolarnem svetu, ker obstajajo še drugi, podobno močni centri, ki nadzirajo svoje omrežje trgovinskih, finančnih in tehnoloških povezav, to ne deluje več."

(Ekonomist in kolumnist Jože P. Damijan v Dnevnikovi kolumni o tem, alii sankcije Zahoda lahko zaustavijo rusko agresijo v Ukrajini)

Jože P. Damijan

Jože P. Damijan
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.