Uredništvo

 |  Družba

Bizantinska kultura je globoko zakoreninjena v političnem življenju Rusije

Posebna številka Mladine ZGODOVINA RUSIJE je že na voljo pri prodajalcih časopisov

V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.

V članku z naslovom Tretji Rim zgodovinar Uwe Klußmann piše o tem, ko so se okoli leta 980 Rusi povezali z Bizantinskim cesarstvom, kar je bil prvi korak njihove države na poti v velesilo.

"Kako globoko zakoreninjena je bizantinska kultura v političnem življenju Rusije, se je pokazalo po razpadu Sovjetske zveze leta 1991."

Uwe Klußmann

"Pod predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je tako kot Bazilij I. izhajal iz skromnih življenjskih razmer, je spet zaživela bizantinska dediščina. Konec januarja leta 2008 je ruska državna televizija prikazala dokumentarni film Smrt imperija. Bizantinska lekcija. Avtor, arhimandrit Tihon, je konservativni duhovnik, ki tesno sodeluje s Putinom, in priznan avtor dokumentarnih filmov."

"V svojem delu Rusijo imenuje duhovna naslednica Bizanca ter razpravlja o grabežljivih Evropejcih in barbarih iz Bruslja, Londona, Pariza in Nürnberga. Bizanc je na zahodu še dandanes osovražen, piše cerkveni dostojanstvenik. Toda Rusija lahko obstaja le kot imperij," zapiše Klußmann.

NAROČITE POSEBNO ŠTEVILKO MLADINE ZGODOVINA RUSIJE >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.