Uredništvo

 |  Družba

Ivan Grozni ima v Rusiji še naprej veliko občudovalcev 

Posebna številka Mladine ZGODOVINA RUSIJE je že na voljo pri prodajalcih časopisov

Ivan IV Grozn

Ivan IV. Grozni
© Wikipedia

V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.

V članku z naslovom Jezni car zgodovinar Uwe Klußmann piše o tem, da je Ivan IV. Grozni je podanikom vladal z nasiljem – in se lotil gradnje ruskega imperija. "Sedemnajstletnik, ki mu je metropolit Makarij 16. januarja 1547 v Cerkvi Marijinega vnebovzetja v moskovskem Kremlju na glavo posadil s krznom obrobljeno carsko krono, je sovražil takratne razmere. Prvi ruski car ni zaupal dvorjanom, ki so ga obdajali. Moskovsko visoko plemstvo, bojarje, je zasovražil že v otroštvu."

"Kljub svojim temnim platem ima Ivan IV. v Rusiji še naprej veliko občudovalcev. Z okrepitvijo nižjega plemstva je porajajočemu se imperiju priskrbel državotvorne temelje in nakazal, kam naj se imperij širi: na Kavkaz, proti Črnemu morju, proti Baltiku in Sibiriji."

Uwe Klußmann

"Uradno je kot veliki knez vladal že od svojega tretjega leta, ko je umrl njegov oče, veliki knez Vasilij III. Na mesto regentke je stopila njegova mati Elena, a ko je bil deček star sedem let, je umrla tudi ona. Po njeni smrti so grabežljivi bojarji moskovski Kremelj spremenili v pravo bojno areno. Deželi je vladala bojarščina, skupina vplivnih bojarjev, ki jim je bil mali Ivan le napoti," zapiše Klußmann.

NAROČITE POSEBNO ŠTEVILKO MLADINE ZGODOVINA RUSIJE >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.