Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Pretirano zganjanje panike nam le škodi

mxli67 / pngpart

mxli67 / pngpart

Živimo v svetu, kjer nas na vsakem koraku čaka nova katastrofa, povsod lahko najdemo razlog za preplah. V poplavi informacij, ki jih na naše ekrane naplavlja splet, je katastrofiziranje edini način, da je sporočilo videno in slišano. Če bi nam bil problem globalnega segrevanja predstavljen manj apokaliptično, bi se verjetno z njim ukvarjali še manj.

Kljub temu ali pa prav zato, ker je podnebna kriza nadvse resna grožnja za obstoj biotske raznovrstnosti, jo je treba reševati umirjeno in s trezno glavo. Paničarjenje lahko vse skupaj le še poslabša, saj vodi v anksioznost, občutek nemoči in depresijo, ki gotovo ne pripomorejo k iskanju konstruktivnih rešitev.

Za pomirjanje pesimistične črnogledosti in panike nam farmacevtska industrija predpisuje pomirjevala in nas dodatno pasivizira pri iskanju na optimizmu utemeljenih rešitev. Namesto da torej nemočno vijemo roke nad situacijo, storimo nekaj zase in za celotno družbo ter proaktivno pristopimo k težavam lokalne in globalne skupnosti.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.