Uredništvo

 |  Svet

CNN / Oglejte si dokumentarni film o Niki Kovač

Ameriška televizija CNN je na spletu objavila kratki dokumentarec o boju direktorice Inštituta 8. marec

Kratki dokumentarni film o Niki Kovač na spletni strani ameriške televizije CNN

Kratki dokumentarni film o Niki Kovač na spletni strani ameriške televizije CNN
© CNN

Ameriška televizija CNN je pred kratkim v Sloveniji snemala dokumentarni film o Inštitutu 8. marec oziroma o (aktivističnem) boju njegove direktorice Nike Kovač. Zdaj je ta že na voljo na njihovi spletni strani (She got trolled by powerful men and created an online army of love to fight back). V dokumentarcu Nika Kovač poudari, da smo imel še pred časom avtoritarno vlado, in sicer pod vodstvom Janeza Janše ter da jo slednji in njegovi privrženci še vedno vztrajno napadajo, tako na spletu oziroma družbenih omrežjih kot tudi v živo, saj je doživela že tudi nekaj fizičnih in verbalnih napadov. 

V filmu, ki spremlja terensko in pisarniško delo članic in članov Inštituta 8. marec, kot komentatorja med drugim nastopata tudi medijski strokovnjak in profesor dr. Marko Milosavljević ter antroploginja in kolumnistka dr. Svetlana Slapšak. 

"Žalostno je, da Janez Janša do današnjega dne še ni prenehal z napadi preko Twitterja, s pisanjem o tem, kako preživljam svoj dopust, kaj jem in kako izgledam."

Nika Kovač,
direktorica Inštituta 8. marec

V ospredju kratkega filma je aktivistično delo Inštituta, v njegovem središču pa kampanja Samo ljubezen, s katero so se sistematično lotili sovražnega govora na spletu. "Film predstavi razloge za kampanjo in načine spoprijemanja s spletnimi grožnjami. Projekt Samo ljubezen je nastal po vzoru ameriškega Love Bomb Squada, prostovoljskega odreda ljubezni, ki se s prijaznostjo bori proti sovražnemu govoru na spletu. Sodelujoči v kampanji Samo ljubezen žrtvam sovražnih napadov pošiljajo sporočila ljubezni in prijavljajo sovražne objave. S kampanjo so se članice in člani Inštituta odzvali tudi na številne spletne grožnje, ki jih sami prejemajo zaradi svoje aktivistične drže, predvsem zaradi boja proti škodljivim zakonom prejšnje vlade Janeza Janše," so v sporočilu za javnost zapisali v Inštitutu 8. marec. 

AdNFmYkQeok

"Simptomatično je, da sovražni govor in lažne novice, ki jih generirajo javno izpostavljene osebe ali mediji, ki so del ali blizu stranke SDS, sprožijo porast sovražnih sporočil na družbenih medijih ali preko e-pošte, tudi na ulici. Pomembno je, da takšna dejanja ne le obsodimo, marveč nanje reagiramo s prijavo," je poudarila Nika Kovač, ki je, kot poudarjajo v Inštitutu, v zadnjih dneh prejela nove grožnje, in sicer potem, ko je objavila vest, da je bil njen napadalec z Bavarskega dvora pravnomočno obsojen. 

"Veseli smo, da bo naše sporočilo obkrožilo svet: majhne srčne skupnosti lahko dosežejo velike spremembe. Spremembe, ki so korak v pravo smer, k solidarnejši družbi."

Nika Kovač

"Žalostno pa je tudi, da Janez Janša do današnjega dne še ni prenehal z napadi preko Twitterja, s pisanjem o tem, kako preživljam svoj dopust, kaj jem in kako izgledam," dodaja Nika Kovač in izpostavi, da so bili žaljivk in nadlegovanja deležni tudi ostali člani ekipe in prostovoljci, nekateri primeri so se po njihovih besedah zgodili tudi pred upravnimi enotami med zbiranji podpisov za brezplačna šolska kosila.

V Inštitutu poudarjajo, da želijo svetu sporočiti, da je solidarnost ključ do enakopravnejše družbe, ponudba o snemanju dokumentarca za CNN pa je, kot pravijo, prišla nepričakovano. 

"Na začetku našega delovanja smo se zavezali k boju za enakopravnejšo družbo. Naše akcije so vsebinske, vedno smo si želeli, da bi bila Slovenija zgled solidarne družbe, v kateri bi se vsi dobro počutili," je dejal Zlatko Djogić, član programskega odbora Inštituta in koordinator kampanje Samo ljubezen.

"Veseli smo, da bo naše sporočilo obkrožilo svet: majhne srčne skupnosti lahko dosežejo velike spremembe. Spremembe, ki so korak v pravo smer, k solidarnejši družbi," pa sklene Nika Kovač. 

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, v dokumentarcu CNN

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, v dokumentarcu CNN
© CNN

Desetminutni prispevek o boju za boljši svet, ki spremlja delo te mlade slovenske organizacije, si lahko ogledate na spletni strani ameriške televizije CNN, v nekoliko okrajšani obliki pa bo kmalu tudi na TV sporedu omenjenega medija, ki obstaja že od leta 1980 in je v več kot štirih desetletjih po svetu postal sinonim za politične novice.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.