Peter Petrovčič

 |  Mladina 21  |  Družba

SOS / Na pomoč prihaja Slovenska obrambna straža?

Zadnje čase imajo na policiji dodatno težavo, katere izvor niso migranti

Pripadniki Slovenske obrambne straže

Pripadniki Slovenske obrambne straže

Zadnje čase imajo na policiji dodatno težavo, katere izvor niso migranti. Predvsem na družabnih omrežjih je vse več dezinformacij oziroma lažnih zapisov o kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost, ki naj bi jih bili zagrešili migranti. Vsako tako informacijo policija preverja, čeprav sploh ni šlo za resničen dogodek. Po preiskavi dogodka, ki ga ni bilo, se potem še kak teden ukvarja z obveščanjem javnosti, da gre za dezinformacijo oziroma laž. Ko se zapisi le umaknejo drugim novicam, se navadno krog že ponovi z novo, podobno lažno informacijo. Vse to pa ima tudi posledice za dojemanje migrantske spolne kriminalitete v javnosti, saj se ustvarja vtis, da je teh dogodkov bistveno več, kot jih v resnici je. Hkrati po naših informacijah policija na družabnih omrežjih opaža tudi porast napovedovanja pohodov in obračunov s tujci iz tretjih držav in tovrstnih groženj.

Kar ste prebrali, je ponatisnjeni odstavek, ki je bil v Mladini objavljen pred pol leta. V ta kontekst v celoti sodi tudi videoposnetek sedmih neonacistov, pripadnikov samooklicane Slovenske obrambne straže, ki izrekajo podporo v ljubljanskem parku Tivoli posiljeni 27-letnici, potem ko jo je policija pustila na cedilu, in napovedujejo obračune s »hordami migrantov«, ki jih je »vlada spustila v državo« in »tukaj delajo, kar hočejo«. To pa ponazarjajo z izživljanjem nad domnevnimi migranti. Po pojasnilih Ludvika Kastelica iz sektorja uniformirane policije Policijske uprave Ljubljana policisti niso obravnavali posilstva v Tivoliju, kot trdijo moški v videoposnetku. Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je označil »za nesprejemljivo in vsebuje elemente kaznivega ravnanja«.

Vedno več lažnih prijav domnevnih migrantskih posilstev bo z dodatnim zmanjševanjem občutljivosti organov pregona zanje prej ali slej imelo negativne učinke za preiskovanje spolnih kaznivih dejanj, ko se bodo dejansko zgodila, ne glede na to, ali jih bodo zagrešili tujci ali pa – kar se zgodi precej pogosteje – žrtvi osebno znani storilci s slovenskim potnim listom.

Podroben pregled statističnih podatkov pokaže, da je lani in predlani večina osumljencev posilstva iz tretjih držav prihajala iz tako imenovanih balkanskih držav, skoraj izključno iz BiH in Kosova. Skupaj so bili migranti, ki so bili lani osumljeni posilstva, le štirje – po eden iz Somalije, Alžirije, Nigerije in Palestine. Pa tudi pri teh ni nujno, da gre za migrante, ki prihajajo po kateri od begunskih poti, lahko gre recimo za migrantske delavce, študente in podobno. V tem pogledu je bila lani najbolj stigmatizirana migrantska podskupina Maročanov, čeprav v vsem letu posilstva ni bil osumljen niti en maroški državljan.

POVEZAVA DO GLAVNEGA ČLANKA >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.