Urša Marn

 |  Mladina 28  |  Politika

Lekcija za Bajuka

Koliko je Poteza v resnici plačala za delež EBRD?

Veliki načrt ministra za finance Andreja Bajuka o strateškem povezovanju med NLB in Zavarovalnico Triglav je končal na smetišču zgodovine. Zavarovalnica Triglav je vladi priskočila na pomoč pri dokapitalizaciji NLB s skoraj 70 milijoni evrov, saj je računala, da bo lahko hkrati kupila 4,5-odstotni delež v NLB, ki ga je prodajala Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), in tako postala tretji najpomembnejši lastnik NLB, takoj za državo in KBC. A to se ni zgodilo. EBRD na ponudbo Zavarovalnice Triglav sploh ni odgovoril, in to kljub osebnemu Bajukovemu lobiranju pri predsedniku EBRD Jeanu Lemierru. Rajši kot državni zavarovalnici je EBRD svoj delež prodal zasebni skupini Poteza Naložbe. Čeprav se zdi Bajukovo razočaranje nad odločitvijo EBRD iskreno, bi o presenečenju težko govorili. »Ravnanje EBRD je pričakovano in po svoje je po Gorenjevi odisejadi to dobra lekcija za Bajukovo ekipo, vendar se najbrž tudi tokrat iz tega ne bo ničesar naučila. EBRD načeloma nastopa kot garant, ki omogoča privatizacijo v tranzicijskih državah. Zato ni zagovornik in podpornik paradržavnih igric, ki so postale stalnica privatizacijskih procesov v zadnjih dveh letih. Njegova prodaja Potezi kot privatnemu lastniku je bila s stališča strategije EBRD logična in konsistentna in presenetljiva samo za nepoznavalce in politikante,« meni ekonomist dr. Bogomir Kovač.
Poteza je z nakupom deleža EBRD svoj dotedanji delež v NLB povečala s 3,43 na 7,7 odstotka. Lastnik Poteze Branko Drobnak, sicer osmi najbogatejši Slovenec na lestvici revije Manager, je tako postal največji posamezni zasebni lastnik NLB in ključen jeziček na tehtnici med zasebnim in državnim kapitalom v banki. V Potezi pravijo, da so z nakupom poskrbeli, da bo banka ostala v večinski slovenski lasti. Vendar to, da bi bil eden od motivov za nakup tudi zavarovanje nacionalnega interesa, verjamejo le naivni. Dejstvo je, da bo Drobnak svoj delež v NLB prodal, če bo zanj lahko iztržil dovolj velik kapitalski dobiček. Kako bogat bo iztržek, je seveda v veliki meri odvisno od tega, kar je za nakup deleža EBRD plačal. To pa vsaj za zdaj ni povsem jasno, saj tako Drobnak kot EBRD o znesku molčita. Mediji navajajo, da naj bi za delnico odštel tristo evrov. Če to drži, ga je posel stal približno 120 milijonov evrov, EBRD pa je s prodajo zaslužila skoraj še enkrat toliko, kolikor je za delež v NLB plačala ob vstopu v banko leta 2002. Toda naši viri trdijo, da naj bi Drobnak v resnici plačal manj, in sicer približno 260 evrov. Ob takšni ceni se ne gre čuditi, da Poteza ni želela sodelovali v tretji fazi dokapitalizacije NLB, kjer je bila cena za delnico 334 evrov. Zanimivo pa je še nekaj. Zavarovalnica Triglav naj bi EBRD ponudila dvajset evrov več kot Poteza, torej približno 280 evrov, a je bila kljub temu neuspešna.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.