Urša Marn

 |  Mladina 28  |  Politika

Kdo bo nasledil Kramarja na čelu NLB?

Med možnimi kandidati se največkrat omenjajo Arhar, Jamnik in Jazbec

Marjan Kramar »gre naprej«

Marjan Kramar »gre naprej«
© Borut Krajnc

Potem ko se je prvi mož NLB Marjan Kramar pred dnevi uradno poslovil od ponovitve mandata v NLB, se je odprlo vprašanje, kdo ga bo nasledil in ali se bo to zgodilo še pred parlamentarnimi volitvami, torej še pred 21. septembrom. Da bo Kramar dobil košarico, se je govorilo že več mesecev. Zato ni nikogar presenetilo, da se je v pismu predsedniku nadzornega sveta NLB Igorju Marinšku (SDS) sam odrekel ponovitvi mandata in si tako rešil čast. Glavni razlogi za njegovo slovo naj bi bili nejasna bodoča lastniška razmerja in dejstvo, da si kot predsednik uprave banke ne more sam izbrati ekipe, s katero bo vodil banko. Vladajočo stran naj bi najbolj zmotilo dejstvo, da je NLB v času Kramarjevega mandata kreditirala menedžerske odkupe. Kramarju se petletni mandat predsednika uprave NLB izteče 31. januarja 2009. Če bo vlada vztrajala, da se njegov naslednik imenuje še pred volitvami, bo Kramar upravičen do izplačila visoke odpravnine, ki naj bi po neuradnih podatkih znašala 24 plač oziroma blizu 360 tisoč evrov. Med potencialnimi Kramarjevimi nasledniki se največkrat omenja France Arhar, prvi mož UniCredit banke, ki pravi, da ta trenutek o menjavi delovnega mesta ne razmišlja. »Zavezan sem svojemu podjetju in med mano in sodelavci v banki in finančni skupini UniCredit vlada popolno zaupanje.« Poleg Arharja bi bil novi šef NLB lahko tudi Alojz Jamnik, član uprave NLB in brat ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika, ali pa Boštjan Jazbec, član sveta Banke Slovenije in nesojeni Janšev kandidat za guvernerja centralne banke. Med kandidati se sicer omenjajo še Gregor Kastelic, ki dela v Londonu in je bil za člana uprave NLB že izbran, pa si je nato premislil, Egon Zakrajšek, ki dela v ameriški centralni banki, Zvonko Ivanušič, nekdanji finančni minister in zdaj član uprave Pozavarovalnice Sava, ter Tomaž Rotar iz Zavarovalnice Triglav. Kdo bo na koncu izbran, bo odvisno tudi od belgijske KBC. Ta ima sicer v nadzornem svetu NLB po zadnji skupščini namesto štirih samo še tri predstavnike, vendar statut banke pri odločanju o imenovanju uprave zahteva, da je na seji prisotnih najmanj osem članov nadzornega sveta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.