Staš Zgonik

 |  Mladina 30  |  Družba

Pretiravanje ali podcenjevanje?

Puščanje radioaktivne vode iz francoskih jedrskih obratov

Zaupanje v jedrsko energijo sta v tem mesecu vnovič omajala dva dogodka v Franciji. 7. julija je iz obrata za predelavo radioaktivne vode v jedrskem kompleksu Tricastin na jugu države v tla izteklo 30 kubičnih metrov radioaktivne vode s 74 kilogrami urana. Minuli teden pa so nadzorniki obrata za pridelavo jedrskega goriva v kraju Romans-sue Isere v bližini meje z Belgijo odkrili poškodbo na eni od vkopanih cevi. Kako stara je ta poškodba - cev je bila namreč zakopana več let -, ni jasno. Francoski minister za okolje Jean-Louis Borloo je javnost pozval, naj v odzivih na take nenevarne dogodke ne pretirava, kljub temu pa se je zavzel za temeljit pregled podtalnice v okolici vseh francoskih jedrskih objektov. Uradnih podatkov o povečanem sevanju zaradi dogodkov za zdaj ni. Areva, lastnica obeh obratov, je za dogodek v Tricastinu že priznala, da šlo za mehansko napako in nekoordinirano ravnanje osebja. Direktor obrata je izgubil službo. Kmetje v okolici so zaradi nekajdnevne prepovedi namakanja z vodo iz bližnjih rek in vodnih zajetij ostali brez zajetnega dela pridelka. Okoljevarstveniki, ki so prepričani, da bodo meritve v okolju pokazale stopnjo radioaktivnosti daleč nad dovoljeno mejo, so ogorčeni tudi zaradi dejstva, da je Areva dogodek prijavila šele po nekaj urah.
Oba dogodka v Franciji sta po sedemstopenjski lestvici IAEA spadala v kategorijo 1, ki označuje anomalijo. Takih dogodkov je bilo letos v Franciji že sedem. Šele kategorija 4 je obravnavana kot nesreča. Ker je junija ob iztekanju vode iz primarnega hladilnega kroga v Krškem (dogodek je bil uvrščen v kategorijo 0) po Evropi zaradi napačno napisanega obvestila Evropske komisije nastala prava panika, smo na Upravi za jedrsko varnost zaprosili za kopijo sporočila, ki so ga iz Bruslja poslali ob dogajanju v Franciji. A izkazalo se je, da obvestila Evropske komisije v tem primeru sploh niso dobili. So pa bili obveščeni prek sistema za obveščanje pri IAEA. Marjanu F. Levstku z Uprave za jedrsko varnost se »pomanjkljivo« obveščanje ne zdi čudno. »Dogodek v Krškem smo obravnavali konservativno, ker nismo vedeli, v kaj se lahko razvije. Dogodka v Franciji pa sta bila dovolj jasna. Ni bilo možnosti, da bi se razvila v kaj hujšega.« Hkrati pa opozarja, da so mediji preveč napihnili dogajanje v Franciji. »Malo sem bil slabe volje, ko sem sledil našim medijem. Vsi so poročali, da sta se incidenta zgodila v jedrski elektrarni.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.