Staš Zgonik

 |  Mladina 30  |  Družba

Jedrska Slovenija

Čas za določitev lokacije odlagališča jedrskih odpadkov se izteka, projekt drugega bloka JEK le počasi napreduje

Vrbina v bližini JEK - najverjetnejša lokacija za odlagališče

Vrbina v bližini JEK - najverjetnejša lokacija za odlagališče
© Blaž Šunta

V Sloveniji je ideja o drugem bloku JEK prisotna že nekaj časa. Strokovnjaki se strinjajo, da je zaradi že zdaj prevelike odvisnosti Slovenije od uvoza elektrike taka rešitev tako rekoč nujna. A zavezujočih korakov v to smer za zdaj ni. Kot nam je povedal tiskovni predstavnik na Ministrstvu za gospodarstvo Gregor Resman, trenutno v podjetju Gen-energija (lastniku slovenske polovice JEK) pripravljajo vse potrebne raziskave ter preverjajo družbeno sprejemljivost projekta. Po podatkih Eurobarometra se je sicer delež podpornikov jedrske energije v Sloveniji v minulih treh letih zvišal za 7 odstotnih točk, toliko kot na ravni celotne EU, a je še vedno neprepričljiv, le malenkost nad 50 odstotki.
Je pa dogajanje veliko bolj živahno, ko gre za iskanje trajnega odlagališča za srednje- in nizkoradioaktivne odpadke. Po zakonu o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti mora biti namreč lokacija za odlagališče izbrana še letos. Obratovati mora začeti najkasneje čez 5 let. Trenutno sta na izbiro ostali dve lokaciji, ena na območju občine Krško, druga pa na območju brežiške občine. Obe lokaciji pa sta na območju Vrbine, druga od druge oddaljeni le približno 2 kilometra. Glede na to, da so postopki v občini Krško veliko dlje kot pri sosedih in da potencialna lokacija v brežiški občini leži na poplavnem območju Save, se zdi izbira jasna. Občinski svet v Krškem naj bi po načrtih še to jesen glasoval o predlogu državnega prostorskega načrta za odlagališče, ki bi ga nato še letos potrdila tudi vlada, morda tudi že državni zbor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.