Urša Marn

 |  Mladina 11  |  Družba

Fitnes z razgledom

V Dolenjskih Toplicah so decembra lani odprli hotel Balnea

Fasada hotela je strukturirana z  ložami hotelskih sob in fasadno oblogo iz cementnih plošč v sivozelenih tonih z vmesnimi horizontalnimi macesnovimi letvami in večjimi lesenimi površinami v smeri parka.

Fasada hotela je strukturirana z ložami hotelskih sob in fasadno oblogo iz cementnih plošč v sivozelenih tonih z vmesnimi horizontalnimi macesnovimi letvami in večjimi lesenimi površinami v smeri parka.
© Miran Kambič

Po starodavni legendi naj bi bil blagodejne učinke termalne vode v Dolenjskih Toplicah prvi spoznal mežnarjev pes. Nekega dne se je poškodoval in se skril pred lastnikom. Ta ga je pozneje našel ob luži - poškodbo si je zdravil v vodi, ki je imela temperaturo človeškega telesa. Blagodejni učinki termalne vode s temperaturo 36 stopinj Celzija so bili razlog za gradnjo zdravilišča, ki je danes eno najstarejših in najuspešnejših v državi. Prva pisna omemba Dolenjskih Toplic je iz leta 1228. Hotel Vital je bil zgrajen leta 1776, hotel Kristal leta 1899. Pred šestimi leti so zgradili še sprostitveni center Balnea, ki se razprostira na 9200 kvadratnih metrih, najnovejša pridobitev pa je hotel Balnea. Po naročilu podjetja Terme Krka sta ga projektirala arhitekta Alenka Dešman in Dušan Končar v sodelovanju z Lidijo Dragišič.
Novi hotel s štirimi zvezdicami v 62 sobah in suitah sprejme 116 gostov. Večina sob ima balkon s sedežno garnituro, suite pa imajo tudi ločen spalni in dnevni prostor. Dnevni prostor je opremljen s kaminom, v spalnici pa je masažna kad z razgledom na okoliško zeleno gričevje. V hotelu je kavarna s kaminom in klavirjem, družabni prostor, štiri dvorane za seminarje, otroška igralnica, v najvišjem nadstropju pa dvorana za fitnes z razgledom. Posebnost je panoramski hodnik, ki hotel povezuje s sprostitvenim centrom Balnea, kjer so gostom na voljo bazeni, savne in različne vrste masaž, na primer masaža s čokolado, z medom ali grozdjem, pridelanim v ekološkem vinogradu. Med novejšimi programi za krepitev zdravja in dobrega počutja sta programa za boljši spanec in odvajanje od kajenja, ki temeljita na priznani starodavni zdravilski metodi refleksoterapiji. Veliko pozornosti namenjajo tudi zdravi prehrani. Gostje čedalje pogosteje povprašujejo po varovalni in nižjekalorični hrani ter takšni, ki je pridelana čim bolj naravno in, če se le da, v bližnji okolici. Hrana v termah je zato lokalnega izvora. Ker k do okolja prijaznemu turizmu sodi varčevanje z energijo, so uvedli ekološki sistem ogrevanja hotelov in sprostitvenega centra s toplotnimi črpalkami, vse odplake iz term pa so vezali na biološke čistilne naprave.
Arhitekta sta hotel projektirala v sozvočju z naravo, pa tudi z občutkom do prej postavljenih objektov v zgodovinskem jedru zdraviliškega naselja. Novi hotel skupaj s 110 let starim hotelom Kristal sestavlja funkcionalno celoto. Povezana sta v treh etažah s transparentnim mostom, v pritličju pa je med hoteloma javni prehod, ki je del peš osi od kongresnega centra prek trga in drevoreda v parku do sprostitvenega centra. Hodnik, ki hotel povezuje s sprostitvenim centrom, je zaradi dolžine in lokacije v parku v celoti zastekljen in postavljen na stebre, tako da se s transparentnostjo, odsevi v steklu, neprekinjeno zelenico pod njim in zeleno streho čim bolj zliva z okoljem. Nova restavracija je v ločenem pritličnem objektu, naslonjenem na hotel Kristal. Fasada je strukturirana z ložami hotelskih sob in fasadno oblogo iz cementnih plošč v sivozelenih tonih z vmesnimi horizontalnimi macesnovimi letvami in večjimi lesenimi površinami v smeri parka. Južna fasada proti trgu je členjena tako, da v pritličju ustvarja večji napušč nad glavnim vhodom. V hotelskem parku stojijo umetniška dela kiparja Primoža Puglja, za popestritev notranjosti hotela so uporabljena dela slikarjev Zore Stančič, Dušana Kirbiša in Todorčeta Atanasova ter fotografa Boruta Peterlina, za dekoracijo in rože pa je poskrbel Marjan Lovšin.
Hotel je v lasti Term Krka, enega večjih slovenskih turističnih podjetij, ki združuje terme v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah, obmorski center Talaso Strunjan, Hotele Otočec z igriščem za golf in Hotel Krka v Novem mestu. Podjetje je za vse novejše naložbe v turistično infrastrukturo pridobilo evropska sredstva. Tako je sredstva EU pridobilo že leta 2006 za gradnjo hotela in sprostitvenega centra Vitarium v Termah Šmarješke Toplice. Lani je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za gradnjo hotela Balnea pridobilo 3,27 milijona evrov, kar je znašalo 25 odstotkov vrednosti celotne naložbe. Junija letos pa bodo Terme Krka končale še gradnjo dodatnih devetih polj na igrišču za golf na Otočcu, za kar so iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pridobile skoraj pol milijona evrov oziroma četrtino vrednosti celotne naložbe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.