Darja Kocbek

 |  Mladina 20  |  Ekonomija

Kako dolgo še rekordne trošarine?

Po torkovi podražitvi ima med sosedami dražja goriva kot Slovenija samo še Italija

/media/www/slike.old/mladina/tkalkb5.jpg

© Borut Peterlin

Za liter 95-oktanskega neosvinčenega bencina je treba od torka v Sloveniji odšteti dober evro, sredi januarja pa je stal 0,9 evra. Januarja so se goriva podražila, ker je vlada dvignila trošarino, tokrat so dražja zaradi rasti cen nafte na svetovnem trgu. Sod nafte je na svetovnem trgu januarja stal okrog 30 dolarjev, danes je po 60 dolarjev. Še vedno je nafta bistveno cenejša kot lani, ko je julija dosegla najvišjo ceno v zgodovini - 147 dolarjev za sod. Septembra so zaradi gospodarske krize njene cene začele hitro padati in ta trend se je nadaljeval do sredine februarja letos, odkar spet počasi rastejo.
Dokler ni dosegla najnižje vrednosti, ki jo dopušča pravni red EU, je prejšnja vlada Janeza Janše posledice velike rasti cen nafte na slovenske potrošnike, predvsem pa na inflacijo, blažila z zniževanjem trošarine. Sedanja vlada dela v bistveno drugačnih gospodarskih razmerah. Zaradi krize se sooča z izpadom proračunskih prihodkov. Odločila se je, da bo ta izpad nadomeščala tudi z dvigom trošarin za energente. To ji je omogočil tudi občuten padec inflacije.
Sredi januarja letos je vlada trošarino za bencin dvignila za rekorden znesek. S 402,6 evra jo je povečala na 459 evrov za tisoč litrov. Trošarino za dizelsko gorivo je dvignila občutno manj - s 382,6 na 402 evra za tisoč litrov. »Zaradi hitrega padanja cen bencinov na sredozemskih borzah bomo v prihodnjih mesecih postopoma dvigovali trošarine za bencin,« je decembra lani napovedal finančni minister Franci Križanič. Zdaj se že popravlja. Vlada bo trošarine znižala, če bodo inflacijski pritiski večji, pravi.
Po podatkih časnika Finance slovenska država s trošarinami na energente in električno energijo - največji del so prav trošarine na pogonska goriva - zbere okoli 68 odstotkov vseh prihodkov od trošarin. Okoli 26 odstotkov trošarine državi plačajo kadilci z nakupom tobačnih izdelkov, preostalo pa so trošarine na alkohol in alkoholne pijače.
Križaniča je na inflacijo opozorila tudi evropska komisija. V spomladanski napovedi, ki jo je objavila v začetku maja, je namreč ocenila, da bo inflacija v Sloveniji, ki je lani dosegla 5,5 odstotka, letos zaradi znižanja cen in zmanjšanja gospodarske aktivnosti občutno padla. Predvsem zaradi dviga trošarin za energente, alkoholne pijače in tobak bo kljub temu še vedno nad stopnjo v evroobmočju. V letu 2010 pa se bo inflacija spet povečevala v skladu z izboljševanjem gospodarskih razmer, je Križaniču nadaljnje zmanjševanje manevrskega prostora za povečevanje trošarine za goriva napovedala komisija.
Vlada je do zdaj precej trošarin pobrala tudi od tujcev, saj so bila goriva cenejša kot v sosednjih državah. Po torkovi podražitvi ima med sosedami dražja goriva kot Slovenija samo še Italija. Med članicami EU svojo tranzitno lego z nižjimi cenami goriva zaradi nizke trošarine zelo spretno izkorišča Luksemburg. Belgijci, Nizozemci, Nemci, Francozi, ki živijo na območjih, od koder se še izplača peljati v Luksemburg napolnit rezervoar in kupit cigarete, in tranzitni potniki tako rekoč noč in dan polnijo luksemburške bencinske servise. Enako velja za prevoznike. Zaradi tega je bencinski turizem poleg bank pomemben vir dohodkov luksemburškega proračuna.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.