Arhitekturni muzej Ljubljana

AML je vse od ustanovitve leta 1972 edini slovenski muzej, ki opravlja poslanstvo na področju ohranjanja, dokumentiranja, preučevanja, interpretiranja, upravljanja in razstavljanja ter posredovanja podatkov o dediščini v arhitekturi, urbanizmu, industrijskem oblikovanju in oblikovanju vizualnih komunikacij, Plečnikovih del in fotografije v celotnem slovenskem kulturnem prostoru. Tako so strukturirane tudi njegove zbirke in razstavna dejavnost. Do sedaj opravljene analize stanja ugotavljajo, da AML opravlja predvsem dejavnost nacionalnega pomena.
Projekti, stalne prireditve, dejavnosti in zbirke:
- ohranjanje Plečnikove dediščine in predstavitve njegovega dela v Ljubljani, Parizu, Gradcu, Krakovu, Pragi,Talinu;
- bogate zbirke (prek 100.000 enot) iz slovenske arhitekture, industrijskega oblikovanja, oblikovanja vizualnih komunikacij in fotografije;
- mednarodna likovna zbirka Junij (Christo, Foght, Long, Navarro … (okrog 2000 enot));
- pregledne razstave slovenske arhitekture 16., 17. in 18. stoletja;
- BIO – mednarodni bienale industrijskega oblikovanja;
- članstvo v mednarodnih združenjih BEDA, ICSID, ICAM, ICOM;
- mednarodna založniška dejavnost;
- mednarodni projekti, ki jih financira EU: Kompoziti na pohodu – 2 (COT-2), SEE Design, Design Management European World, European Photography in 20th Century in mednarodna partnerstva ter sodelovanja (razstava Tapio Wirkkala – legenda finskega oblikovanja v sodelovanju z Design Museumom Helsinki, finskim ministrstvom za zunanje zadeve, Living Spain idr.).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.