Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 43  |  Svet  |  Komentar

Kontrarevolucija

Zakaj bodo ameriške kongresne volitve zgodovinske

Kongresne volitve, od katerih Ameriko loči le še nekaj dni, bodo zgodovinske. Zakaj? Bodo zgodovinske zato, ker lahko demokrati izgubijo kongres, in sicer oba domova, tako predstavniški dom kot senat? Če pogledate na spletno stran RealClearPolitics, ki meri utrip predvolilnega boja in stanje na posameznih bojiščih, vključno s trenutnimi rezultati vseh sondaž, ugotovite, da demokratom v senatu ne kaže tako slabo kot v predstavniškem domu. Še več, kot kaže trenutno (ko to pišem, natanko teden pred volitvami), bodo demokrati obdržali tesno večino v senatu - 48 mest naj bi zanesljivo pobrali demokrati, 44 republikanci, bitka za osem sedežev pa je še vedno izenačena, odprta in negotova. Drugače je v predstavniškem domu: 222 mest naj bi zanesljivo dobili republikanci, demokrati 180, bitka za 33 sedežev pa je še vedno izenačena, odprta in negotova. Demokrati so torej na tem, da izgubijo predstavniški dom in obdržijo senat. Bi bilo to zgodovinsko? Ne.
Toda pozor: demokrati lahko še vedno izgubijo tudi senat. Kaj bi se moralo zgoditi, je na dlani: republikanci bi morali dobiti vseh tistih osem izenačenih, odprtih, negotovih bitk - ali pa vsaj skoraj vse. V tem primeru bi demokrati v času, ko je v Beli hiši demokratski predsednik, izgubili oba domova kongresa. Bi bilo to zgodovinsko? Ne. To se je demokratom že zgodilo - leta 1994, ko je bil v Beli hiši demokratski predsednik, Bill Clinton, so namreč na kongresnih volitvah izgubili oba domova. In Clinton je postal talec republikanske večine v kongresu, kar pomeni, da ni imel več prostih rok, da je bil sprejem nove zakonodaje, ki jo je predlagal, odvisen od republikanskih glasov in da je moral pozabiti na svojo liberalno agendo. Posledica: Amerika se je prelevila v deželo pučističnih kongresnih preiskav, impičmentov, afer in lunatične konspirologije.
Demokrati bodo torej 2. novembra ogroženi. Toda ogroženi bodo tudi republikanci. Ne, ogrozili jih ne bodo demokrati, ampak ultrakonservativni republikanski kandidati, ki jih podpira, vzdržuje in financira množično, populistično, zelo emocionalno gibanje Tea Party, v katerem prevladuje agonični, ponižani, ogroženi, užaljeni, jezni, panični in vse bolj paranoidni srednji razred, prežet in prestreljen z lunatičnimi konservativnimi ideologijami in mitologijami (patriotizem, nativizem, nacionalizem, ksenofobija, rasizem, militarizem, konspirologija, antiintelektualizem, apokaliptični fundamentalizem, kreacionizem, zanikanje podnebnih sprememb ipd.). Ti kandidati najprej niso bili uradni kandidati republikanske stranke, ampak so se v kandidate republikanske stranke prelevili na primarnih strankarskih volitvah (na Aljaski in Floridi, v Koloradu, Delawaru, Kentuckyju, New Yorku, Južni Karolini, Utahu itd.), na katerih so z blazno, bombastično podporo gibanja Tea Party premagali in izločili uradne republikanske kandidate, tako da se bodo zdaj, na kongresnih volitvah, udarili s kandidati demokratske stranke.
Zgodi se lahko najhuje: v kongres se lahko pod firmo republikanske stranke prebije truma - v skrajni liniji okrog 70 - teapartijcev. Kar pomeni, da bi republikansko stranko prevzela oz. ugrabila skrajna desnica - ekstremna desnica. Bi bilo to zgodovinsko? Ne. To se je že zgodilo - nedavno pod Bushem, pred tem pa najbolj izrazito v osemdesetih, pod Ronaldom Reaganom, ki mu je politično, predsedniško, zakonodajno agendo narekovala ekstremna desnica, tako imenovana »moralna večina«, gnana z ideologijo krščanske desnice (družinske vrednote, pro-life, homofobija, prepoved kontracepcije, antisindikalizem, militarizem, vračanje k starim mitom in Bibliji, ki naj bo pred Ustavo).
Bo zgodovinsko vsaj to, da bo ekstremna desnica republikansko stranko prevzela v času, ko je v Beli hiši demokratski predsednik? Ne. To se je zgodilo že pod Clintonom, pa četudi ne v takih razsežnostih, kot se obetajo zdaj. Če republikansko stranko prevzame Tea Party, ki vrešči tako histerično, kot da je Amerika tik pred nacionalizacijo bank in vpeljavo šeriatskega prava, in če demokrati izgubijo kongres, lahko pričakujemo troje: prvič, velik trušč, rušenje Obame, pučistične kongresne preiskave, afere, zvrhan koš lunatične protiobamovske konspirologije in celo impičment, drugič, zasuk Amerike na desno (in Obama bo moral slediti, če bo hotel politično preživeti), in tretjič, razveljavitev Obamovih najbolj liberalnih projektov, recimo stimulativnega paketa, s katerim je rešil ameriško ekonomijo, ali pa zakona o univerzalnem zdravstvenem zavarovanju, ki ga imajo teapartijci za komunizem, kolektivizem in tiranijo. Verjetno? Zelo: kot namreč kažejo sondaže, se ima za teapartijce kar 35 % ameriških volivcev. Če se bodo sile desnice združile pod zastavo ekstremne desnice, potem se bo to zgodilo na masivni ravni - in kot pravi aktivistka in kolumnistka Sara Robinson, se kaj takega v sodobni ameriški zgodovini še ni zgodilo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.