IZAK KOŠIR

 |  Politika

Neuradno: Referendum o ZZZDR bo 20. decembra 

Aleš Primc, koalicija Za otroke gre ... in podporniki

Aleš Primc, koalicija Za otroke gre ... in podporniki
© Mladina

Po neuradnih informacijah iz Državnega zbora (DZ) se bo referendum o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) zgodil 20. decembra. Ustavno sodišče (US) je pretekli mesec javnosti sporočilo, da referendum bo, kot se je neuradno vedelo že več tednov. Med drugim ga je "okoli božiča" v Polhovem Gradcu v govoru napovedal tudi vodja opozicije Janez Janša. Takrat je dodal da ne bo šlo zgolj za nekaj besed v zakonu, temveč za odgovor na vprašanje, ali smo v teh 25 letih življenja v samostojni Sloveniji dovolj izkoristili za to, da se "normalnost vrne v naš javni prostori in v naše domove". Zadostno število za referndum o ZZZDR je zbrala Koalicija Za otroke gre, kljub temu, da je bila novela zakona v DZ že sprejeta z večinsko podporo poslancev.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je nedavno za Mladino potrdila, da če referendum potrdi diskriminacijo (istospolno usmerjenih državljanov), bo morda vložila zahtevo po oceni ustavnosti. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.