Katja Thimm

12. 7. 2019  |  Mladina 28  |  Družba  |  Intervju

Iyad Rahwan, informatik

Direktor Inštituta Maxa Plancka za človekov razvoj je pojasnil, kako algoritmi zaznamujejo naše politično vedenje ter ravnanje ter kako se lahko temu upremo

V pisarni novega direktorja Inštituta Maxa Plancka za človekov razvoj v Berlinu je bilo med obiskom novinarke komajda kaj več od mize in nekaj stolov – Iyad Rahwan je doslej namreč živel v Cambridgeu v Združenih državah Amerike. Zdaj se je s slavnega massachusetskega tehnološkega instituta preselil v nemško prestolnico in tudi njegova žena, po rodu Avstralka, bo raziskovala v Berlinu. Novi kolegi so že nestrpni; Rahwan, star 41 let, je po vsem svetu znan kot informatik, ki raziskuje, kako digitalizacija spreminja človekov vsakdan, in pri tem enakovredno razmišlja sociološko in tehnološko. Najbolj ga zanima vprašanje, odločilno za prihodnost: Kako bi posamezniki in družbe lahko bolje razumeli in usmerjali digitalizacijo sveta? Rahwanovo delovno mesto v Berlinu bi lahko opisali kot senzacijo za Družbo Maxa Plancka, saj običajno genije vleče predvsem tja, od koder je Rahwan ravno prišel – na ameriške elitne institute. Povedal je, da ima več razlogov za selitev. Poleg nalog enega od štirih direktorjev inštituta in velikodušnega raziskovalnega proračuna ga mika tudi Berlin. Rahwan se je sicer rodil v Alepu, vendar je iz Sirije odšel že kot otrok, se tja kot šolar vrnil za leto dni in nato študiral v Avstraliji. Njegov oče še vedno živi v razdejanem Alepu, mama in brat pa sta zbežala v Združene arabske emirate. S takšno biografijo se v Berlinu počuti kot doma – mesto je namreč prav tako doživelo vojno in je danes svobodno.

Gospod Rahwan, kdaj se počutite prepuščeni na milost in nemilost umetni inteligenci v vašem računalniku, pametnem telefonu in drugih digitalnih napravah?

Zakup člankov

Ta članek stane le 1 evro!
Nakup je preprost: POŠLJITE SMS z vsebino
MLADINA1 na številko 7890. KODO, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste lahko prebrali članek.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1

Celotna številka Mladine je vaša za 3,5 evra!
Nakup TEDENSKEGA dostopa je preprost: POŠLJITE SMS z vsebino
MLADINA2 na številko 7890. KODO, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste imeli aktiven dostop.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

  • Zakup članka
    1 €
  • Tedenski zakup ogledov člankov
    3,5 €

Če želite zakupite članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.