Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Vse bo v redu?

jarmoluk / pixabay

jarmoluk / pixabay

Pred slabim mesecem, ko je Vzajemna napovedala podražitev dopolnilnega zavarovanja, so pri Triglavu še vztrajali, da zvišanja cen ne načrtujejo. Zdaj, ko Triglav draži premijo za skoraj 8 %, enako trdi Adriatic Slovenica, zadnja od treh komercialnih zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zavarovanje.

Zavarovalnici višje premije povezujeta z dvigom cen storitev – ponekod se je višina kritja dvignila tudi na 90 % – a brez omembe lastnih administrativnih stroškov. Ti se gibljejo med 8 in 10 % in so v primerjavi z 1,2 do 1,6 % sredstev, ki jih za administracijo porabi ZZZS, realnejša tarča problema. Poleg tega administrativni stroški zasebnih zavarovalnic v zadnjih letih naraščajo. 

Nepravično plačevanje prostovoljnega zavarovanja poglablja prepad med najbogatejšimi in najrevnejšimi. Dražitve premij tako opominjajo, da primarno vprašanje dopolnilnega zavarovanja ni, katera od članic GZS ga zaenkrat ponuja najceneje, temveč zakaj ga po desetletju prizadevanj še nismo uspeli nacionalizirati

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.