Izak Košir

 |  Družba

Kvot za slovensko glasbo na zasebnih radijskih postajah ni več

Ustavno sodišče je razveljavilo dva člena zakona o medijih, ki določata kvote obvezne slovenske glasbe na zasebnih radijskih in televizijskih postajah

Upoštevanje predvajanja slovenske glasbe leta 2018

Upoštevanje predvajanja slovenske glasbe leta 2018
© IPF / Izak Košir

Ustavno sodišče je razveljavilo dva člena zakona o medijih, ki določata kvote obvezne slovenske glasbe na zasebnih radijskih in televizijskih postajah, poroča spletni portal Siol.net. Ustavno sodišče je namreč presodilo, da sta omenjena člena v nasprotju z drugim členom ustave, ki določa, da je Slovenija pravna in socialna država. Odločitev je utemeljilo z nejasnostjo in nedoločnostjo zakonske določbe, ki po oceni ustavnega sodišča "v konkretnih primerih dejansko neuresničljiva". 

Siolova novinarja Primož Cirman in Vesna Vuković v članku navajata, da omejitev še naprej velja za javne radijske in televizijske programe. Zakaj je ustavno sodišče zakonske določbe ocenilo za nejasne? "Ker bi sistem obveznih deležev predvajanja slovenske glasbe, utemeljen izključno na etnični pripadnosti, zahteval množično zbiranje podatkov o narodnostni pripadnosti velikega števila umetnikov, pogosto na podlagi nezanesljivih sklepanj iz osebnega imena in drugih nejasnih okoliščin, je presodilo ustavno sodišče," je navedeno v članku ter pojasnjeno, da je v praksi prihajalo do težav pri razumevanju, kaj je slovenska glasba in praktičnih dilem. Recimo, ali se izvajalec, ki poje v tujem jeziku, še šteje v kvoto slovenske glasbe.

Glasbene kvote so začele veljati sredi leta 2016, ko jih je na predlog vlade Mira Cerarja sprejel Državni zbor, ministrstvo za kulturo pa je takrat vodila Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS).

Neustavna so naslednja določila zakona o medijih:

  • 86. člen, ki določa, da mora biti najmanj 20 odstotkov vse dnevno predvajane glasbe vsakega radijskega in televizijskega programa slovenska glasba oziroma glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev.
  • 86. a člen, ki natančneje predpisuje količino in termine predvajanja slovenske glasbe. Določa, da mora biti najmanj 70 odstotkov deleža iz prejšnjega odstavka predstavljati glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku, razen ko gre za radijske in televizijske programe, ki v večinskem delu predvajajo instrumentalno glasbo. Prav tako mora najmanj četrtino deleža iz prvega odstavka tega člena predstavljati slovenska glasba, ki je bila prvič predvajana pred največ dvema letoma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.