Monika Weiss  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 26  |  Družba  |  Intervju

»Ključni krivec za trenutno stanje je obdavčitev; ob visoki obdavčitvi plač obdavčitve nepremičnine praktično ni.«

Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS

© Borut Krajnc

Črtomir Remec, rojen leta 1961, je magister gradbeništva. Vodenje republiškega Stanovanjskega sklada je prevzel pred natanko sedmimi leti, julija 2015. Poleti 2019 je nastopil drugi mandat, ki se izteče prihodnje leto.

Ob nastopu so mnogi opozarjali na sporne prakse več njegovih predhodnikov (izstopa zlasti doba dolgoletnega prvega direktorja sklada, znanega ljubitelja luksuza Edvarda Ovna) ter zgrešeno politiko javnega sklada, ki se je kazala tudi v praznih novogradnjah in nekakovostni gradnji, katere posledice sklad čuti še danes.

Kot eno programskih prioritet je Remec leta 2015 navajal povečanje ponudbe najemniških stanovanj sklada na različnih lokacijah, za kar sklad poleg jasne nacionalne stanovanjske strategije potrebuje tudi jasno finančno konstrukcijo. Zato ga veseli, da aktualna vlada gradnjo javnih najemnih stanovanj uvršča med prioritete.

Pred prevzemom republiškega stanovanjskega sklada je Remec desetletja opravljal vodstvene funkcije v inženirsko-gradbenih raziskovalnih kolektivih; leta 2012 je bil izvoljen za predsednika Evropskega sveta inženirskih zbornic (ECEC). Aprila 2019 je bil soorganizator Svetovnega gradbenega foruma 2019 v Ljubljani, ki ga je obiskalo sedemsto udeležencev iz 51 držav.

Tik pred intervjujem sem pogledala na portal s ponudbo nepremičnin; kot prvi zadetek sem dobila stanovanje v Ljubljani center, letnik 2022, 109 kvadratnih metrov, za 877 tisoč evrov, torej za 8045 evrov na kvadratni meter. In sem odnehala. Kako vi ocenjujete aktualno stanje? 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.