Uredništvo

 |  Družba

»Rupnik je ali je bil prijatelj papeža Frančiška«

IZJAVA DNEVA

"Marko Rupnik je ali je bil prijatelj papeža Frančiška. V Rimu so zato številni poznavalci prepričani, da je bilo Rupnikovo izobčenje iz Cerkve po tem, ko je priznal, da je dal odvezo ženski, s katero je imel spolne odnose, in se za to bojda pokesal, preklicano prav zaradi tesnih povezav s papežem in vplivneži iz njegovega kroga. Iz istega razloga naj bi Rupnik mirno kršil tudi ukrep predstojnika Johana Verschuerna, ki mu je prepovedal maševanje in javno delovanje. Nedavno je namreč v eni od bazilik v centru Rima sodeloval pri maši, ki so se je lahko udeležili tudi zunanji obiskovalci, in nato prisotnim razkazoval svoje mozaike, je poročal časnik Domani. Koliko in kaj je o dogajanju v skupnosti Loyola vedel papež, je sicer težko presojati, dejstvo pa je, da je obtožbe redovnic zoper Rupnika kot verodostojne potrdilo vodstvo reda, ki mu Rupnik pripada. Zakaj se torej nič ne premakne? Zakaj se nasilni manipulator reži vsem, ki pričakujejo 'pravično kazen', zakaj začetne premike v transparentnost prekriva molk, Rupnik pa lahko nekaznovano počne, kar počne, ne glede na to, da je kršil kanonsko pravo in po zatrdilih nadrejenih duhovno, fizično in spolno zlorabljal redovnice?"

(Novinarka Ranka Ivelja v Dnevnikovi kolumni o tem, zakaj Rupnik lahko nekaznovano počne, kar počne, ne glede na to, da je kršil kanonsko pravo)

Papež Frančišek in pater Marko Rupnik

Papež Frančišek in pater Marko Rupnik
© Vatican Media

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.