Jure Trampuš

9. 11. 2018  |  Mladina 45  |  Družba  |  Intervju

Dr. Anja Zalta

Je muslimanska ruta simbol zatiranja ali pa gre bolj za spopad simbolov, za politično zlorabo ženskega zagrinjala?

Dr. Anja Zalta je sociologinja religije, predava na Oddelku za sociologijo na Filozofski fakulteti. V prihajajoči številki revije Javnost – The Public bo objavila članek o ne-vidnosti pokritih žensk v slovenski javnosti, o tem, kaj pomeni ruta na glavi katoliške nune in zakaj ima podobno pokrivalo na glavi muslimanke v slovenski družbi drugačen pomen. Kaj torej narediti s konceptom vidnosti, kako biti enakopraven in hkrati izkazovati versko pripadnost?

Opravili ste raziskavo, v kateri ste proučevali fenomen zakrivanja obraza, lasišča, telesa s stališča muslimank in krščanskih nun. Tudi pogovarjali ste se z njimi. Kaj ste ugotovili?

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.