Gregor Kocijančič  |  foto: Borut Krajnc

30. 11. 2018  |  Mladina 48  |  Družba  |  Intervju

Kathleen Richardson: Če si žalosten, si raje kot robota omisli domačo žival

Prejšnji teden je v Ljubljani že drugo leto zapored potekal festival Grounded. Festivalski program ni zajemal le predstavljanja najnovejših smernic v futurološki klubski elektroniki, o katerem lahko berete v rubriki Oder, z različnimi predavanji in pogovori se je osredotočal na družbeni aktivizem in kritično mišljenje. Sodelujoči so se ukvarjali s trenutno pomembnimi temami, povezanimi z etičnimi vprašanji, ki se porajajo ob razvoju umetne inteligence in robotike. Na odprtju festivala je v Moderni galeriji z uvodnim predavanjem Nujnost politike človečnosti v času robotov in umetne inteligence nastopila častna gostja, socialna antropologinja in strokovnjakinja za etična vprašanja, povezana z robotiko, prof. dr. Kathleen Richardson.

Osrednja gostja teoretskega dela festivala Grounded je profesorica etike robotov in umetne inteligence na Univerzi De Montfort v Leicestru. Njena akademska pot se ni začela, kot se take poti navadno začenjajo, temveč je nanjo stopila kot mlada politična aktivistka. Naziv doktorice socialne antropologije je pozneje pridobila na Univerzi v Cambridgeu; med doktorskim študijem je preučevala robote v laboratoriju Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT) in izdala študijo Antropologija robotov in umetne inteligence: anksioznost anihilacije in stroji. Pri akademskem delu in aktivističnem delovanju se osredotoča na kritično obravnavo spolnih robotov in robotov, ki se uporabljajo za terapevtsko delo z avtističnimi otroki. Leta 2015 je spodbudila nastanek gibanja, ki nasprotuje proizvajanju spolnih robotov.

Od kod izhaja vaše navdušenje nad roboti?

Zakup člankov

Celoten članek lahko preberete ZA CENO 1 EUR

Celotno ŠTEVILKO Mladine pa dobite ZA CENO 3,50 EUR
Ta dostop vam obenem omogoča tudi ogled prejšnje številke in celotnega arhiva za naslednjih 7 DNI. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25%.

  • Vnos e-naslova ni obvezen, če ga vnesete, boste nanj prejeli povezavo za dostop.

  • Če želite zakupite članke za daljše obdobje se morate .

  • Zakup

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.