Staš Zgonik  |  foto: Borut Krajnc

7. 6. 2019  |  Mladina 23  |  Družba  |  Intervju

Ignaas Devisch, medicinski filozof: Nenehno ukvarjanje z zdravjem ustvarja bolnike, še preden se pojavi bolezen

Ljudje smo po zaslugi napredka v medicinski tehnologiji vedno bolj obveščeni o svojem zdravstvenem stanju in potencialnih tveganjih. Na voljo imamo kopico preiskav, od genskih testiranj do presejalnih testov, s katerimi naj bi si zagotovili čim več informacij, na podlagi katerih bi lahko pravočasno ukrepali in preprečili poslabšanje zdravja. Nismo pa še osvojili strategij za racionalno spopadanje s temi informacijami, zato lahko novodobna obveščenost pogosto naredi več škode kot koristi. Poleg tega se z vedno večjimi možnostmi poseganja v naša telesa odpira kopica drugih etičnih vprašanj.

O njih smo se pogovarjali z dr. Ignaasom Devischem, profesorjem medicinske filozofije in bioetike na Univerzi v Gentu in strokovnim članom belgijskega vrhovnega zdravstvenega sveta, najvišjega posvetovalnega telesa za oblikovanje znanstveno utemeljenih smernic za zdravstveno oskrbo.

V Ljubljano je prišel kot gostujoči predavatelj na srečanju Inovativnega partnerstva za boj proti raku, z evropskimi sredstvi podprtega projekta, ki ga koordinira Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Kaj nam filozofija lahko pove o sodobni medicini? Kaj so najpomembnejša vprašanja današnjega časa? 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.