Neža Oder

23. 8. 2019  |  Mladina 34  |  Družba  |  Intervju

Klemen Ploštajner, sociolog: Biti najemnik je katastrofa

Stanovanje mora biti dobrina, ki je splošno lahko dostopna, saj je glavni pogoj za normalno življenje

Klemen Ploštajner na protestu proti odločitvi vlade o odkupovanju zemljišč v lasti DUTB po tržnih cenah s strani Stanovanjskega sklada RS

Klemen Ploštajner na protestu proti odločitvi vlade o odkupovanju zemljišč v lasti DUTB po tržnih cenah s strani Stanovanjskega sklada RS
© Borut Krajnc

Slovenija se je znašla v hudi stanovanjski krizi, ker se nepremičnine vse bolj koncentrirajo v rokah premožnih lastnikov, predvsem mladi pa zaradi vrtoglavih najemnin in odsotnosti stanovanjske politike ostajajo brez stanovanj. S Klemnom Ploštajnerjem, mladim raziskovalcem na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, smo spregovorili o žgoči stanovanjski problematiki, značilni za vso Evropo, neoliberalistični logiki, ki bivalni prostor spreminja v blago, in tem, kako razmišljati o rešitvah, s katerimi bi zadovoljili potrebe uporabnikov, hkrati pa bi omogočile do življenja prijazen prostor.

Klemen Ploštajner, rojen leta 1990, je član Zadrugatorja, stanovanjske zadruge, ki si prizadeva ponuditi alternativno obliko bivanja onkraj pasti lastništva in profitnega najema. Njen pilotni projekt prve slovenske najemniške zadruge na Rakovi jelši, pripravljen v sodelovanju z MOL in Javnim stanovanjskim skladom, je naletel na nemalo zapletov.

V Ljubljani se gradi vse več stanovanj. Cene nepremičnin naj bi se zaradi novogradenj znižale, a dogaja se ravno nasprotno – tudi pri najcenejših stanovanjih je treba odšteti več kot 3000 evrov za kvadratni meter. Zdi se, da stanovanje postaja privilegij.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.