Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

 |  Mladina 5  |  Družba  |  Intervju

Miroslav Petrovec: »Imamo vse podatke, da se lahko z epidemijo uspešno spopademo«

Najnovejši podatki o širjenju novega koronavirusa na Kitajskem se zdijo precej skrb zbujajoči. V sredo je bilo po uradnih podatkih potrjenih že šest tisoč okužb, umrlo je 132 ljudi. To pomeni, da ima virus očitno nižjo smrtnost v primerjavi s sarsom, koronavirusom, ki je na Kitajskem izbruhnil leta 2003, a je hkrati precej bolj nalezljiv, saj število okuženih tokrat narašča bistveno hitreje. Okužbe so doslej zaznali v 17 državah, tudi v Nemčiji in Franciji. V sredo so prvi sum na okužbo zaznali tudi v Sloveniji, a so ga laboratorijske preiskave na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo pri ljubljanski Medicinski fakulteti ovrgle.

Virolog prof. dr. Miroslav Petrovec je predstojnik Inštituta in vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij. Zagotavlja, da smo na morebitne primere v Sloveniji dobro pripravljeni.

Glede grožnje novega koronavirusa ostaja strokovno miren, a nikakor ne brez skrbi. Poudarja pa, da je trenutno v Sloveniji veliko večja težava epidemija gripe, ki letos še posebej množično razsaja med otroki.

Kot najboljši preventivni ukrep proti vsem virusnim okužbam pa poudarja najbolj preprostega – »Striktno umivanje rok bi bistveno zmanjšalo širjenje nalezljivih bolezni.«

Ste zaradi izbruha novega koronavirusa na Kitajskem zaskrbljeni?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.