Borut Mekina

 |  Politika

Objavljamo dokumente v aferi »rajski dopusti«

V novi Mladini objavljamo najbolj absurdne utemeljitve, koliko je kateri od Janševih ministrov in svetovalcev dobil odškodnine za neporabljen dopust. Dejansko pa je šlo za nagrade, ki so pri določenih ministrih znašale med 10 in 14 tisoč evrov.

Zdravko Počivalšek lani in letos ni mogel na dopust, zato mu je vlada izplačala visoko odškodnino. Na sliki lani avgusta z dopustovanja v Punatu na Krku.

Zdravko Počivalšek lani in letos ni mogel na dopust, zato mu je vlada izplačala visoko odškodnino. Na sliki lani avgusta z dopustovanja v Punatu na Krku.
© arhiv Mladine

V novi številki Mladine pišemo o posebnih nagradah, ki jih je vlada Janeza Janše po volitvah izplačala skupaj 50 ministrom in drugim visokim funkcionarjem – državnim sekretarjem, vodjem kabinetov, svetovalcem.

Formalno so si funkcionarji izplačali odškodnine za neporabljen dopust – pri določenih ministrih so te znašale med 10 in 14 tisoč evrov –, dejansko pa je šlo za nagrade, saj smo v uredništvu izvedeli, da je odhajajoča garnitura sistematično zbirala prijave.

Ker je podatkov o vseh 50 funkcionarjih veliko, na tem mestu objavljamo zbrana pojasnila po ministrstvih in sklepe vladne komisije o izplačilu nagrad.

Da je šlo zgolj formalno za odškodnine za izplačani dopust, je očitno tudi iz odločb, ki jih je vsakemu funkcionarju izdala vladna komisija za administrativne zadeve. Slednjo je vodil Zvonko Černač (SDS). Utemeljitve v odločbah so namreč podobne, njihova vsebina pa je na mestih tudi prekopirana.

V Mladini objavljamo najbolj absurdne utemeljitve, koliko je kateri od ministrov in svetovalcev dobil odškodnine za neporabljen dopust, kako so funkcionarji ravnali v preteklosti. Ker pa je podatkov o vseh 50 funkcionarjih veliko, na tem mestu objavljamo zbrana pojasnila po ministrstvih in sklepe vladne komisije o izplačilu nagrad.

SKLEPE V OBLIKI ZIP DATOTEKE SI LAHKO NALOŽITE NA TEJ POVEZAVI >> http://www.mladina.si/inc/flow/mladina/2022/doc/dopusti/sklepi.zip

ODGOVORE MINISTRSTVA V OBLIKI DOC DATOTEKE LAHKO PREBERTE NA TEM SPLETNEM MESTU >> http://www.mladina.si/inc/flow/mladina/2022/doc/dopusti/ministrstva.docx

PREBERITE CELOTNO NASLOVNO TEMO V NOVI ŠTEVILKI MLADINE >> Lepo je bilo na oblasti. Tik pred odhodom so si Janševi funkcionarji razdelili več kot 230 tisoč evrov posebnih nagrad za neizkoriščeni letni dopust. #MLADINA28  

Nova Mladina je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani

Nova Mladina je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani
© Tomaž Lavrič / Ivian Kan Mujezinović / Mladina

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.