STA

 |  Svet

Chomsky vs. Loach

Ameriški filozof Noam Chomsky in britanski režiser Ken Loach se bosta prvič srečala v dialogu na temo perečih vprašanj

Noam Chomsky

Noam Chomsky
© Andrew Rusk / Flickr

Ameriški filozof Noam Chomsky in britanski režiser Ken Loach se bosta prvič srečala v dialogu na temo perečih vprašanj. Dogodek bo 20. septembra v kinu Troisi v Rimu, kjer bosta gosta govorila o največjih izzivih današnjega časa. V kinodvorano se bosta povezala prek neposrednega prenosa iz ZDA in Londona.

Chomsky in Loach sta radikalna kritika ekonomije ter družbenih in oblastnih struktur, na pogovoru pa bosta razpravljala o vprašanjih, ki se jim že več let posvečata v okviru svojih intelektualnih in kinematografskih razmišljanj.

Socialna pravičnost, vojna, pravice, delovna mesta in politika so le nekatera od njih, ki jih bosta obravnavala na večeru, ki bo na izrecno željo obeh gostov v središče postavil razpravo z javnostjo in udeležence povabil k sodelovanju pri skupnem razmišljanju o aktualnih zadevah, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Noam Chomsky je takoj sprejel povabilo in poudaril, da želi govoriti z mladimi," je povedal Valerio Carocci, predsednik združenja Piccolo America, ki organizira dogodek. "Razmišljali pa smo tudi, da ne smemo zamuditi priložnosti za organizacijo prve debate med njim in Loachom, ki je bil gost pobude Il Cinema in Piazza leta 2021," je dodal. Uvrstil ju je med glavne intelektualne referenčne točke: "Imata jasna, vizionarska pogleda, zaradi katerih smo se vedno ukvarjali s krivicami v naši družbi."

"Glede na zgodovinsko obdobje, ki ga preživljamo in ki ga tako močno zaznamujejo negotovost, konflikti ter resna gospodarska in družbena neravnovesja, si za razmislek o sedanjosti in razpravo o prihodnosti ne bi mogli zamisliti boljših govorcev od velikanov, kot sta Chomsky in Loach."

Valerio Carocci,
predsednik združenja Piccolo America

"Glede na zgodovinsko obdobje, ki ga preživljamo in ki ga tako močno zaznamujejo negotovost, konflikti ter resna gospodarska in družbena neravnovesja, si za razmislek o sedanjosti in razpravo o prihodnosti ne bi mogli zamisliti boljših govorcev od velikanov, kot sta Chomsky in Loach," je povedal Carocci. "Iskanje novih jezikov in kritične, svobodne, konstruktivne misli se nam zdijo prvi korak k drugemu svetu, ki je mogoč in, kot bi rekla oba, nujen," je še dodal.

Ken Loach

Ken Loach
© Pietro Naj-Oleari / Flickr

Datum dogodka, ki ga pripravljajo v sodelovanju z revijo Confronti, ni bil izbran po naključju. To je prvi rojstni dan novega kina Troisi, ki je od svojega odprtja postal kino z enim platnom v Italiji, ki je pritegnil največje število gledalcev. Prenašali ga bodo v živo na Facebook strani Piccolo America in na spletni strani www.cinematroisi.it.

Udeleženci si bodo nato v kinu lahko ogledali Loachev film Riff-Raff iz leta 1991 v izvirni različici z italijanskimi podnapisi. Film so izbrali v dogovoru z obema gostoma.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.