Christina Hebel

 |  Mladina 7  |  Družba  |  Intervju

Marina Ovsjanikova / »Tako kot milijoni Rusov sem tiščala glavo v pesek«

Tista novinarka, ki je marca 2022 na ruski državni televiziji med oddajanjem v živo protestirala proti vojni in morala zbežati iz Moskve

Marina je 14. marca lani protestirala med glavnimi poročili na osrednji  televiziji

Marina je 14. marca lani protestirala med glavnimi poročili na osrednji televiziji
© Profimedia

Marina Ovsjanikova se je rodila leta 1978 v Odesi. Oče ukrajinskega rodu je kmalu umrl, z mamo Rusinjo sta se pozneje preselili v Grozni. Leta 1993 sta pred čečensko vojno zbežali v Krasnodar na jugu Rusije, kjer je študirala novinarstvo in delala za lokalno državno televizijsko postajo. Leta 2002 se je preselila v Moskvo in med letoma 2003 in 2022 delala za Prvi kanal, televizijski program, ki ga nadzoruje Kremelj. Marca 2022 je v večernih poročilih v živo v kamero pomolila protivojni plakat, zato so jo zaradi pozivanja k neprijavljenemu protestu kaznovali z denarno kaznijo, sledili sta še dve. Po julijskem protivojnem protestu s plakatom pa so jo priprli, začeli preiskavo in ji naložili hišni pripor. Oktobra lani je zbežala iz Rusije. Ima dva otroka, stara 12 in 18 let.

Novinarka je za več kot štiri mesece izginila izpred oči javnosti in se skrivala, potem ko je s hčerjo zbežala iz hišnega pripora v Moskvi. Zdaj ko je prebegnila iz Rusije, se je spet pojavila. O času po protestu je napisala knjigo z naslovom Med dobrim in zlim, s katero je poskušala pojasniti svoje odločitve. Doživela je veliko sovraštva, in to ne le v Rusiji, temveč tudi Ukrajini. Poleg tega so mnogi do nje globoko nezaupljivi: se dolgoletna tvorka kremeljske propagande res lahko tako korenito spremeni?

V intervjuju za Spiegel je pripovedovala o svojem begu, cinizmu ruske propagande, svojih napakah in razpadu družine.

Zakaj ste se zatekli ravno v Francijo? 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.