STA

 |  Politika

Primer Polanec / Tudi upravno sodišče prikimalo protikorupcijski komisiji 

Sašo Polanec je kljub ustnemu nasprotovanju uslužbenca SID banke in brez pridobljenega soglasja uprave s svojega elektronskega poštnega naslova posredoval strategijo razvoja banke

Marjan Divjak je kot predsednik nadzornega sveta SID banke režiral umazano igro. Ta teden, potem ko je bila odigrana, ga je Pahor predlagal za viceguvernerja.

Da je Marjan Divjak kot predsednik nadzornega sveta SID banke režiral umazano igro, smo v Mladini pisali že januarja lani. 
© Roman Šipić, Delo

Nekdanji predsednik komisije za imenovanja in prejemke ter član nadzornega sveta SID banke Sašo Polanec je v postopku izbire članov uprave kršil integriteto po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, je ugotovitvi protikorupcijske komisije zdaj prikimalo še upravno sodišče. To je namreč zavrnilo Polančevo tožbo.

Polanec, sicer ekonomist z ljubljanske ekonomske fakultete, je integriteto kršil s tem, ko je kljub ustnemu nasprotovanju uslužbenca SID banke in brez pridobljenega soglasja uprave s svojega elektronskega poštnega naslova posredoval strategijo razvoja SID banke 2021-2023 direktorju družbe Amrop Adria Marku Mlakarju, so v sporočilu za javnost zapisali Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Ugotovitve o konkretnem primeru so z odločitvijo upravnega sodišča pravnomočne. To je že 24. pravnomočna kršitev integritete, četrta letos, so zapisali na protikorupcijski komisiji.

"Upravno sodišče s tokratno sodbo ponovno potrjuje, da je zakonodajalec pojma integriteta in pričakovano ravnanje pustil vsebinsko odprta ter njuno opredelitev prepustil komisiji za preprečevanje korupcije, ki glede na konkretne primere vsebino teh pojmov dopolnjuje in pravnomočne primere ravnanj objavlja na svoji spletni strani ter s tem postavlja standarde ravnanj uradnih oseb, kar člani organov nadzora so."

KPK

KPK je postopek zoper Polanca uvedla na podlagi prijave februarja 2022, iz katere so izhajali očitki o sumu nepravilnosti v postopku izbire članov uprave SID banke. V okviru postopka, ki je bil sicer eden od treh, ki jih je KPK vodila na podlagi iste zadeve, je ugotovila, da posredovanje strategije ni bilo v skladu s pričakovanjem in Polančevo odgovornostjo.

Polanec je zoper ugotovitve KPK sprožil upravni spor, konec junija pa je upravno sodišče v sodbi tožbo zavrnilo in v celoti potrdilo odločitev komisije.

"Upravno sodišče s tokratno sodbo ponovno potrjuje, da je zakonodajalec pojma integriteta in pričakovano ravnanje pustil vsebinsko odprta ter njuno opredelitev prepustil komisiji za preprečevanje korupcije, ki glede na konkretne primere vsebino teh pojmov dopolnjuje in pravnomočne primere ravnanj objavlja na svoji spletni strani ter s tem postavlja standarde ravnanj uradnih oseb, kar člani organov nadzora so," so ob tem zapisali na KPK.

Primer Polanec smo na Mladini razkrili prvi. O tem, da so se v SDS v želji, da bi si podredili še zadnjo državno banko, zapletli v spiralo kaznivih dejanj, smo pisali že januarja lani. Članek Boruta Mekine lahko preberete na tej spletni povezavi (POHLEP). 

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.