Veljko Njegovan

 |  Mladina 12  |  Kultura

Slovanske glasbene avantgarde

Borisov-Nosova in Tomažin-Karlovčec v Kinu Šiška

Skupni nastop obeh duetov: Irena, Marko, Olga in Aleksej

Skupni nastop obeh duetov: Irena, Marko, Olga in Aleksej
© Borut Krajnc

Čeprav so številni obiskovalci koncertov ob otvoritvi Centra urbane kulture Kino Šiška izražali skepso, lahko rečemo, da je ta institucija v več kot polletnem delovanju upravičila sloves ene izmed boljših dvoran v Ljubljani in Sloveniji. To dokazuje predvsem množica raznovrstnih nastopov, ki so se v kratkem času zvrstili v dvorani Katedrala. Njihova obiskanost je rezultat dobre promocije, premišljene programske politike in profesionalnega pristopa, s katerimi zunanji in notranji organizatorji poskušajo zadovoljiti številne glasbene okuse, ne da bi se ob tem pretirano podrejali povsod navzočemu glasbenemu šundu. Raznovrstnost glasbenih žanrov, občasni ekskluzivni dogodki, ki smo jih doslej imeli priložnost poslušati in gledati večinoma v metelkovskih klubih, tukaj prihajajo do izraza s tehnično dovršenostjo nastopov, ki jih metelkovski klubi zaradi finančne podhranjenosti ne premorejo. Dober primer za to je nastop ruskega eksperimentalnega elektronika Alekseja Borisova v duetu z Olgo Nosovo in domače eksperimentalne vokalistke Irene Tomažin s saksofonistom Markom Karlovčcem. Gre za nastop, ki zaradi same narave dogodka sodi v mirno okolje ter zahteva visoko zbranost obiskovalcev in nastopajočih. Mala dvorana Kina Šiška, Komuna, se je v tem primeru izkazala kot idealen prostor za spremljanje tovrstnih dogodkov.
Irena Tomažin je slovenski javnosti že nekaj časa znana kot koreografinja, plesalka, performerka in glasbenica, ki se v svojem glasbenem ustvarjanju loteva raziskovanja človeškega glasu. Kakšne so zmogljivosti človeškega glasu, do kod sega njegova prepoznavnost, kako ga lahko uporabimo kot instrument? Tomažinova se tega loteva analitično in poglobljeno, pri čemer poskuša povezati telesnost z lastnim glasom in se s tem prvinsko izraziti. Njena osupljiva glasovna improvizacija v duetu s saksofonistom Markom Karlovčcem še bolj prihaja v ospredje, ker s tem oba ustvarjata harmonično in meditativno glasbeno celoto, kar ju uvršča med vidnejše vokalno-instrumentalne improvizatorje v Sloveniji.
Alekseja Borisova je slovenska publika že imela priložnost videti z njegovo psihedelično elektroakustično zasedbo Volga. Gre za izjemnega zvočnega umetnika, ki se je na začetku osemdesetih let kalil v prvih ruskih novovalovskih skupinah, raziskovanje zvoka pa ga je do danes odpeljalo v številne glasbene žanre, ki večinoma temeljijo na eksperimentalnem glasbenem pristopu. Duet z bobnarko Olgo Nosovo (sicer članico avantgardne noise-punk skupine Motherfathers) je njegov najnovejši projekt, ki predstavlja rusko improvizirano glasbo na najvišji ravni. Siloviti bobnarski izbruhi Nosove, pospremljeni z elektronsko procesiranimi vokali, preplet govorjene besede in širokega spektra efektov, ki jih oba dosegata z različnimi pripomočki, so maloštevilnim glasbenim sladokuscem uprizorili nepozaben nastop, na koncu okronan s skupnim, “slovanskim” nastopom obeh duetov. Nepozabno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.