Uredništvo

 • Uredništvo

  22. 10. 2017  |  Politika

  Do 16. ure glasovalo 32 odstotkov volilnih upravičencev

  Do 16. ure je svoj glas na šestih predsedniških volitvah v zgodovini samostojne države oddalo 32,02 odstotka volilnih upravičencev. Volišča bodo odprta do 19. ure, do konca glasovanja pa je treba spoštovati volilni molk. Najnižja volilna udeležba je bila v volilni enoti Maribor (28,46 odstotka), najvišja volilna udeležba pa je bila v volilni enoti Kranj (34,18 odstotkov).

 • Uredništvo

  11. 9. 2017  |  Kultura

  The Rolling Stones le streljal od slovenske meje

  Legendarna britanska zasedba The Rolling Stones, ki koncertne odre guli že več kot 55 let, bo nam najbližje nastopila 16. septembra v sosednji Avstriji. Najnovejšo evropsko turnejo so poimenovali No Filter, prizorišče pa je Spielberg, kjer je prostora za 100.000 ljudi. Spodaj boste našli vse potrebne informacije, če želite obiskati koncert in rock dedke videti v živo, tja bodo namreč romali tudi številni slovenski državljani in državljanke, saj nemalo koncertnih agencij tja pošilja na desetine avtobusov.

 • Uredništvo

  18. 7. 2017  |  Družba

  Begunska brivnica sredi Ljubljane

  Ljubljana je te dni bogatejša za svojevrstno kulturno popestritev. Na dvorišču nekdanje tovarne Rog je namreč zrasla improvizirana ulična brivnica, kakršne so zagotovo znane popotnikom po Bližnjem Vzhodu. Sestavljen zgolj iz ogledala, brivskega stola in frizerskih pripomočkov, je mali salon postal živahno zbirališče tako za Ljubljančane kot turiste, ki jih zabava karizmatični idejni vodja projekta, 45-letni Ahmad Shamieh iz Sirije. Ta je prišel v Slovenijo kot prosilec za azil in pravi, da je med dolgim čakanjem na odgovor pogrešal družabne prostore, kakršne je poznal doma, saj da se v azilnem domu ni mogoče srečevati s prijatelji.

 • Uredništvo

  6. 6. 2017  |  Družba

  Mulikulturna socialna kuhinja

  Nevladne organizacije že dlje časa opozarjajo na problem revščine med begunci in prosilci za azil. Velik del težav so povzročili ukrepi vlade med t.i. begunsko krizo, ko so prosilcem za azil znižali že tako nizko mesečno žepnino, beguncem pa ukinili enkratno denarno pomoč. Vse večje je tudi število nedokumentiranih oseb, ki so po zavrnjenih prošnjah ostali na cesti in se težje obrnejo na humanitarne institucije, niti nimajo v Sloveniji socialnega kroga, ki bi jim pomagal. Z namenom, da bi vsaj malo ublažili posledice sistemskih pomanjklivosti, so vzniknile številne majhne iniciative, ki se direktno ukvarjajo s socialnimi stiskami migrantov.

 • Uredništvo

  10. 5. 2017  |  Kultura

  Cirque du Soleil junija v Ljubljani s kar petimi predstavami

  Predstava Varekai v izvedbi Cirque du Soleil se bo po lanski odpovedi končno odvila v dvorani Stožice. Med 2. in 4. junijem bo na sporedu kar pet predstav. Gre za prvi obisk velikih kanadskih virtuozov, ki v svojih predstavah povezujejo preko 1300 artistov iz več kot 50 držav z vsega sveta. Svojo umetnost so uprizorili že v več kot 400 svetovnih mestih in navdušili 160 milijonov gledalcev.

 • Uredništvo

  3. 4. 2017  |  Kultura

  Za vse je pravi čas

  Družba TAM-TAM in Mednarodni grafični likovni center bosta jutri, 4. aprila, ob 17. uri odprla drugo razstavo iz cikla Pazi, sveža grafika! Tokrat bo razstavljala umetnica Mina Fina, njena razstava pa bo podnaslovljena Za vse je pravi čas / If only for the joy of my sadness. Razstava bo na ogled do 9. maja v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi (nasproti Glasbene matice).

 • Uredništvo

  3. 4. 2017  |  Kultura

  Na tednu mode v Ljubljani tudi Simonetta Gianfelici

  Mercedes Benz Fashion Week bo tokrat potekal v Marmorni dvorani na Gospodarskem razstavišču med 4. in 6. aprilom. Sodelovalo bo doslej največje število modnih oblikovalcev. V Ljubljano premierno prihaja tudi Simonetta Gianfelici, ki je po svetu poznana predvsem kot muza fotografa Helmuta Newtona, tokrat pa na MBFWLJ prihaja kot priznana modna skavtinja.

 • Uredništvo

  27. 3. 2017  |  Družba

  Mladinina trojka

  Hiša sredi Samoumevnega sveta je naslov okrogle mize, ki se bo odvila nocoj ob 18. uri v ljubljanskem Pritličju na Mestnem trgu 2. Udeleženci so tako ali drugače povezani z Mladino. Grega Repovž kot urednik, Miha Blažič - N'toko kot kolumnist in Ivana Djilas kot občasna avtorica člankov oziroma komentarjev. Slednja sta pred kratkim izdala tudi svoji novi knjigi, N'toko Samoumevni svet, Ivana Djilas pa Hišo

 • Uredništvo

  20. 3. 2017  |  Kultura

  Iranski hip hop v Ljubljani

  Iran poznamo predvsem kot strogo teokratsko državo, ki jo, zamrznjeno v času, vsake toliko časa v mednarodne medije potisnejo ekscesi njenih voditeljev. Manj pogosto pa vidimo sliko Irana kot vrelišča sodobne urbane kulture, iz katerega prihajajo številni mednarodno priznani režiserji in glasbeniki. V velikih mestih se namreč kljub strogim režimskim omejitvam odvija veliko podobnih kulturnih praks, kot jih poznamo v Evropi in ZDA – seveda z lokalnim prizvokom. Na to sta nas z nedavnim dogodkom “Persia Underground: hip hop z ulic Irana” opozorila mlada iranska didžeja Naji in Ali.

 • Uredništvo

  14. 11. 2016  |  Kultura

  Novi migrantski center v utripu hip hopa

  Pred kratkim je vrata odprl novi migrantski center Second home. Ta naj bi po besedah ustanoviteljev nastal iz potrebe prosilcev za azil, ki so se letos v večjem številu znašli v prestolnici. Nahaja se v prostorih nekdanje tovarne Rog, namenjen pa naj bi bil druženju, informiranju in kulturnim dogodkom. Ideja medkulturnega druženja je prvič zaživela prejšnji petek, ko je svojo umetnost predstavil iranski glasbenik Iman Shahryari, svojim fenom bolj znan kot Naji.