Uredništvo

 • Uredništvo

  26. 11. 2022  |  Politika

  Janšev minister Vizjak »po domače« delil javni denar 

  Ekipa nekdanjega ministra za okolje Andreja Vizjaka (SDS) je pri razdeljevanju sredstev pokazala dobršno mero kreativnosti. Pri tem je pohodila nekaj zakonov in predpisov ter ignorirala javnost in opozorila vladnih služb. Na Dnevniku so neuradno pridobili notranjo revizijo, ki jo je po nastopu vlade Roberta Goloba naročil Vizjakov naslednik na okoljskem ministrstvu Uroš Brežan. Njeni izsledki so za Vizjaka in njegove sodelavce izredno obremenjujoči in med drugim prikazujejo, kako je ekipa bivšega ministra sredstva iz denarnega sklada kanalizirala k Vizjakovemu bivšemu-bodočemu delodajalcu, družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS).

 • Uredništvo

  25. 11. 2022  |  Politika

  Urška Klakočar Zupančič četici na desnici / »To ste vi, poglejte si svojo podobo!«

  Pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o vladi so zagovorniki in nasprotniki zakona soočili mnenja na TV Slovenija. Mnenja so soočili vsi, ki so se kot organizatorji vključili v kampanjo. Politične stranke so poleg Branka Grimsa (SDS) zastopali še Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda), Dominika Švarc Pipan (SD), Luka Mesec (Levica), Marko Balažic (SLS), Boštjan M. Turk (Nova ljudska stranka Slovenije). V soočenju so sodelovali tudi Aleš Primc (Združenje Gibanje za otroke in družine), Andrej Umek (Zbor za republiko - inštitut za analize in dialog) in Vili Kovačič (Društvo Davkoplačevalci se ne damo).

 • Uredništvo

  26. 11. 2022  |  Družba

  »Teoretikom zarot pravim, da je svet še hujši, kot si mislijo, da je«

  "Po mojem mnenju so teorije zarot v resnici tolažba. Sam se rad pošalim in teoretikom zarot pravim, da je svet še hujši, kot si mislijo, da je. Ne, da je svet popolnoma skorumpiran in drvi v prepad. V resnici samo drvi v prepad, ni nikogar, ki bi ga tja peljal. Rad uporabim prispodobo, da teoretik zarote misli, da sedimo na avtobusu, hudoben voznik pa nas vozi proti robu prepada. To je v resnici tolažba. V resnici smo na tem avtobusu, na katerem pa ni voznika. To, da ima nekdo vse niti v rokah, je v resnici tolažba, kar daje občutek, neki agens, neka volja, ki opravlja s svetom. Želi nam škodovati, a se lahko spremeni, mi lahko prevzamemo nadzor in mi peljemo svet po svoje. Teorije zarot v resnici izražajo prometejsko vero v možnost človeka, da upravlja svet." 

 • Uredništvo

  27. 11. 2022  |  Politika

  »Sovražni govor je uspel v projektu poneumljanja«

  "Sovražni govor je uspel ne le zmanjšati, ampak tudi popolnoma uničiti odpor, ki ga pri ljudeh vzpostavljata razum in znanje. Z drugimi besedami, uspel je v projektu poneumljanja. Ne gre za spontan dosežek, gre za premišljeno strategijo, da bi dosegli bazo ljudi, ki ne postavljajo več vprašanj in jih nobena še tako prozorna laž ne more spodbuditi k uporu. Takšni ljudje so pripravljeni, ko so enkrat dosegli stanje neumnosti, na naslednjo stopnjo pridobivanja moči - nasilje. In to smo videli. Pa vendar ne bi bilo težko in še ni minilo toliko časa, da ne bi mogli izvesti temeljitih ukrepov za uničenje vira sovražnega govora. Res je, vse se relativizira in danes se že kar koli razglaša za sovražni govor, hkrati pa se trdi, da sovražni govor ne obstaja: oboje izvajajo ustvarjalci sovražnega govora! Protislovje ni več problem, na neumnost se resno računa. A sprijazniti se s tem je za aktivnega državljana nepredstavljivo, tako kot je nepredstavljivo žrtev sovražnega govora pustiti brez pomoči. In med žrtve sovražnega govora moramo šteti tudi tiste, ki so se mu predali brez boja ..."

 • Uredništvo

  26. 11. 2022  |  Družba

  »Vrste ljudi, ki na pregled čakajo predolgo, so se še podaljšale«

  "V javnem zdravstvenem sistemu je čas trenutno najpomembnejša neznanka. Vrste ljudi, ki na pregled čakajo predolgo, so se po predpandemskem letu 2019 podaljšale. To ni presenetljivo: v bolnišnicah še vedno niso polovili vseh zaostankov iz obdobja, ko so odpadli številni pregledi in zdravljenja. Hkrati na vrata ambulant trkajo bolniki, ki bodo diagnozo prejeli z velikim zamikom. Prebivalci so svoje zdravnike od pomladi 2020 dalje videvali bistveno redkeje kot nekoč."

 • Uredništvo

  25. 11. 2022  |  Družba

  »Povsem blizu je scenarij, da se RTV izčrpa in da ji odvzamejo kredibilnost«

  "Osebno ob tem občutim izjemno odgovornost. Zavedam se dolžnosti do javnosti in do plačnikov RTV-prispevka. Zdi pa se mi, da javni zavod kot institucija ta hip te svoje funkcije ne izvaja na odgovoren način. Profesionalni standardi so povoženi in ne prilagajamo se ustrezno razmeram v svetu. Prav bi bilo, da bi se tega lotili strokovno. Vendar vidimo, da se ključni strokovnjaki z RTV v resnici umikajo. To je zelo skrb vzbujajoče. Ne odhajajo zgolj dobri novinarji, ki v tem okolju ne vidijo več perspektive. Odhajajo tudi ljudje, ki se ukvarjajo z razvojem, tehnologijo … Povsem blizu je scenarij, da se RTV izčrpa in da ji odvzamejo kredibilnost, ki jo je gradila vrsto let. Vprašanje je, kaj bo ostalo na pogorišču. Če odvzamejo kredibilnost javni RTV, se bodo na koncu morda vsi strinjali, da RTV niti ne potrebujemo."

 • Uredništvo

  25. 11. 2022  |  Družba

  Ihan / »Človek zaradi bolezni ne sme biti bistveno finančno prizadet ali celo obubožati«

  "Zato je tako pomembno, da v EU varujemo in ohranjamo kulturni in politični konsenz, da človek zaradi bolezni ne sme biti bistveno finančno prizadet ali celo obubožati. Ne glede na podrobno ureditev zdravstvenega sistema in financiranja, ki je posledica različnih zgodovinskih okoliščin, se vse evropske države zavedajo, da javno zdravstvo ni prosti trg in ne more biti prosti trg za nikogar. Še najmanj pa za farmacevtsko industrijo. Ta se je zaradi narave regulatornih postopkov skrčila na samo nekaj izjemno velikih multinacionalk s proračuni, primerljivimi s proračuni večjih držav. Zato so pogajalci za cene lahko samo velike države ali skupnosti držav, kot je EU."

 • Uredništvo

  27. 11. 2022  |  Družba

  »Model ideološko-partijskega monopola se lahko spremeni v vprašanje samovolje enega človeka«

  "Nekateri so začeli verjeti, da bo Musk zaradi lastne poslovne nekompetentnosti medijsko podjetje Twitter dokončno potopil. Spoznal bo, skratka, da zakonitosti medija niso zakonitosti vesoljskih tehnologij in električnih avtomobilov."

 • Uredništvo

  26. 11. 2022  |  Svet

  Žalovanje za kraljico / Skoraj vsakršno izražanje nestrinjanja z monarhijo je bilo zatrto že v kali

  Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Devetnajsti september 2022 Tadej Zupančič piše o tem, da je šestindevetdesetletna Elizabeth Alexandra Mary Windsor umrla 8. septembra 2022 ob 15.10 na gradu Balmoral v Ballaterju v okrožju Aberdeenshire. Vzrok smrti je bila "visoka starost". Njen poklic: "kraljevsko veličanstvo kraljica", stan: "vdova".

 • Uredništvo

  23. 11. 2022  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / ZADNJE DEJANJE

  V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Borut Krajnc, izdelava maske je delo Protestne ljudske skupščine, za oblikovanje in rahlo obdelavo fotografije pa je poskrbel Ivian Kan Mujeziković. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 25. novembra, dalje, razkrivamo, zakaj je prihodnost v naših rokah in kdo je zrel za smetišče zgodovine. Zadnje dejanje! Ne zamudite! #Mladina47

 • Uredništvo

  18. 11. 2022  |  Družba

  Nevarne resnice / Evropa je v resnih težavah

  V četrtek, 24. novembra, ob 19.30 bo v Klubu Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) pogovor o nevarnih resnicah. Debato bo vodil novinar Erik Valenčič, o tematiki pa bosta spregovorila urednik Mladine Grega Repovž in novinarka ter dopisnica RTV Slovenija Polona Fijavž.

 • Uredništvo

  23. 11. 2022  |  Politika

  FOTO + VIDEO / Shod za RTV

  Pred nedeljskim referendumom, na katerem bodo volivci in volivke odločali tudi o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), je v sredo zvečer potekal shod za RTV, na katerem so udeleženci poudarili pomen neodvisne javne radiotelevizije in nedopustnost trenutnega dogajanja na RTVS. Dogodka so se udeležila tudi mnoga znana imena novinarstva, glasbe in športa.

 • Uredništvo

  23. 11. 2022  |  Politika

  »Ta strategija v Sloveniji dokazano uspeva«

  "Šport je eden najlažjih načinov, kako pokazati, da si del okolja. Ali si sam športnik, kot sta Pahor in Logar, ali si goreč ljubitelj športa, kot je Janković, ali hodiš v hribe, kot hodi Janša. Tudi Kučan je šel na Triglav. S tem nam sporočajo: 'Poglejte, smo takšni kot vi.' Ta strategija v Sloveniji dokazano uspeva. Verjamem, da marsikdo med njimi zgolj počne, kar bi tudi sicer počel, le da kot politik izkoristi situacijo in pokaže svojo ljudskost."

 • Uredništvo

  23. 11. 2022  |  Politika

  RTV / »Ali so popolni verniki ali jih nekdo z nečim drži«

  "Programski svet, kakršen je, je večinsko sestavljen iz ljudi, ki so imenovani z namenom, da izvajajo strankarsko politiko v mediju, ljudi, ki so poslušni in vsaj nekateri tudi aktivni v politiki in delajo izključno v skladu s cilji te politike. Povsem nepojmljivo pa mi je, da v vsem tem sodelujejo tudi nekateri naši kolegi. Ali so popolni verniki ali jih nekdo z nečim drži. Ne vem, ni mi jasno, da je nekdo, ki se ima za novinarja, lahko popolna transmisija neke politične stranke. Vsi imamo neko prepričanje, neki politik nam je bolj ali pa manj simpatičen kot drugi, ena politična opcija bližje kot druga, imamo neki svetovni nazor, ampak da delaš popolnoma v skladu z neko politično agendo, ne odstopaš in ne razmišljaš vsaj malo širše, to mi ni jasno."

 • Uredništvo

  23. 11. 2022  |  Svet

  Prekletstvo britanskih princev

  Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Prekletstvo princev Martin Doerry piše o tem, da so kraljičine otroke in vnuke tabloidi obremenjevali že v času njenega življenja. Kraljeva družina, ki jo sestavljajo povprečno nadarjeni posamezniki, se mora kosati s sanjskimi podobami monarhične veličine in pomena, ki jih je treba vedno znova poustvarjati z veličastnimi porokami in razkošnimi paradami. In ne gre drugače, kot da ji vedno znova spodleti. 

 • Uredništvo

  23. 11. 2022  |  Družba

  Referendum o RTV / Tudi režiserji in režiserke so ZA

  Društvo slovenskih režiserjev in režiserk (DSR) Radiotelevizije Slovenija nima zgolj za največjo medijsko hišo, temveč tudi za največjo nacionalno kulturno-umetniško institucijo, ključno za (vsako) zdravo in demokratično družbo. "Spremembe na RTV Slovenija v zadnjem letu so stalno zniževale ne samo programske in produkcijske standarde, temveč tudi ugled hiše," so zapisali v DSR in dodali, da so se v društvu vselej zavzemali za strokovnost in neodvisnost javnega zavoda za vse državljane, zato bodo na nedeljskem referendumu o RTV obkrožili ZA. 

 • Uredništvo

  22. 11. 2022  |  Politika

  »Janša je SDS spremenil v svoje zasebno podjetje«

  "Vsekakor so volivci Janši dali vedeti, da si želijo zmerno desnosredinsko politiko, ne pa njegovega primitivizma in skrajno desnega populizma. Logar je veliko glasov dobil predvsem zaradi tega, ker se je v kampanji stalno distanciral od najbolj sporne in trde politike SDS. Morda bo zaradi tega zdaj Logar padel v njegovo nemilost, saj je Janša v svoji skoraj 30-letni vladavini SDS spremenil v svoje zasebno podjetje, ki ga ne bo prepustil nikomur drugemu. Vsekakor pa si je Logar z daleč najboljšim rezultatom katerega koli desnega (desnosredinskega) politika kupil vozovnico za Evropski parlament čez leto in pol: če ga Janša ne bo uvrstil na čelo liste, lahko sam ustanovi svojo listo in si z njo prislužil sedež evropskega poslanca."

 • Uredništvo

  22. 11. 2022  |  Politika

  »Gibanje Svoboda postaja politična sila za več kot le en mandat«

  "Prva zgodba letošnjih lokalnih volitev je Gibanje Svoboda, čeprav niso osvojili največ svetniških mandatov in imajo za zdaj le enega župana. Po številu svetniških mandatov so se uvrstili tik za stranko SDS, ki velja za najbolje organizirano s široko lokalno mrežo in številčnim ter zvestim volilnim telesom. Podrobnejša analiza razkriva, da Gibanje Svoboda v polovici leta ni le posrkalo članov LMŠ in SAB, ampak mu je val s parlamentarnih volitev uspelo v dobršni meri podaljšati tudi na lokalne volitve. To stranki, ki je nastala šele pred kratkim, omogoča, da se v prihodnjem obdobju postavi na noge v dobršnem delu Slovenije na lokalni ravni. V kombinaciji z nacionalno ravnjo – kjer že obvladujejo zakonodajno in izvršno vejo oblasti – pa postajajo politična sila, na katero bo treba računati dlje časa, ne le en mandat. "

 • Uredništvo

  22. 11. 2022  |  Politika

  Shod za RTV / Danes ob 18. uri 

  Organizacije, ki sestavljajo koalicijo kampanjo RTV je ZAkon, v sredo ob 18. uri organizirajo doslej največji Shod za javno RTV. Slednji bo v sklopu referendumske kampanje potekal na Čufarjevi ulici ob stavbi RTV Slovenija, in sicer z bogatim vsebinskim in kulturnim programom. Poleg prepoznavnih glasbenikov bodo shod umetniško podprle tudi povedne in vizualno atraktivne prostorske instalacije.

 • Uredništvo

  23. 11. 2022  |  Kultura

  Da me je strah? / Vojna kot glavni protagonist

  V Prešernovem gledališču Kranj bo 24. novembra ob 19.30 premiera družinske drame, nastale po avtobiografskem romanu Maruše Krese Da me je strah? v režiji Anđelke Nikolić. V romanu se je pesnica, pisateljica in novinarka Maruša Krese dotaknila zmeraj znova vznemirljive in travmatične teme druge svetovne vojne na slovenskih tleh.

 • Uredništvo

  22. 11. 2022  |  Svet

  Elizabeta II. ni smela sprejeti nobene odločitve brez premierja oziroma premierke

  Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Windsor kot podjetje Hans Hoyng piše o tem, da Elizabeta II. ni smela sprejeti nobene odločitve brez premierja oziroma premierke, od razpustitve vlade do podpisovanja pogodb in ustanavljanja univerz. Kljub temu je utrdila monarhijo.

 • Uredništvo

  23. 11. 2022  |  Kultura

  CoFestival / Letos v treh tematskih sklopih

  Od 25. novembra do 1. decembra bo v Ljubljani potekala enajsta edicija mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival, ki nastaja v koprodukciji Kina Šiška in NDA Slovenija. Na festivalu se bo zvrstilo devet predstav, spremljal pa ga bo diskurzivni program, sestavljen iz pogovorov, predstavitev knjig, filmskega programa ter predstavitve publikacije ob desetletnici festivala.

 • Uredništvo

  21. 11. 2022  |  Politika

  »Optimizem o koncu janšizma je majav«

  "Končno se moram opravičiti in priznati svojo naivnost in zmoto, v katero sem morda spravil tudi bralce, ki so se zanesli na moje zapise. Ko sem opozarjal na prodane duše, ki se jim čas izteka, sem ocenil, da jim zmanjkuje prostora in se bodo lahko družili le še v razmeroma ozkem krogu somišljenikov. Prvi signali moje napačne presoje so se kazali pri Krkoviču, še prej Črnčecu, eden novejših je Hitlerjev častilec Urban Purgar, ki je kandidat na listi Zmaga Jelinčiča, domnevnega zagovornika partizanstva, da o omenjenem ministrskem kvintetu ne govorimo."

 • Uredništvo

  21. 11. 2022  |  Svet

  Elizabeta II. je bila zavarovalna polica globoko negotovega ljudstva

  Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom V službi ljudstva Jörg Schindler piše o tem, da je bila kraljica Elizabeta II. dolga leta najmogočnejša nemočna ženska na svetu. Njeno kraljestvo se je krčilo, ona pa je iz dneva v dan postajala močnejša.

 • Uredništvo

  21. 11. 2022  |  Družba

  »Svet, ki ga je ustvaril Janez Janša, je grozljiv« 

  "Ne spremljam družbenih omrežij, nisem dejaven na njih, ker se mi preprosto ne da. Berem časopisje, poslušam radio in do nedavnega sem gledal poročila na nacionalki. Zdaj ne več. Ne da se mi zaletavati v ljudi po nepotrebnem, ampak tisti, ki dobimo priložnost javnega govora, in to intervju, ne smemo molčati. Tega luksuza si ne moremo več privoščiti. Zato bom zdaj rekel, zavedajoč se posledic, da je svet, ki ga je ustvaril Janez Janša, grozljiv in da je strašljivo tudi to, koliko je ljudi, ki mu ga pomagajo soustvarjati. Od najbolj gorečih v parlamentu do različnih zajcev, ki jih potegne iz rokava, ko jih potrebuje, pa tistih, ki vse to pasivno podpirajo, nič ne naredijo in obkrožijo SDS na volitvah. In tudi če se Janša nekega dne odloči in preseli na Mavricij, bom moral živeti s temi dvajsetimi odstotki, ki se jim zdi sprejemljiv. Bolj slaba tolažba je, da nas je drugih vendarle več."

 • Uredništvo

  21. 11. 2022  |  Politika

  Politika kot turška ali mehiška telenovela

  "Politika obilneje rodi, če ima stoprocentno angažirano občinstvo. Gre za enak princip, kot ga poznajo in monetizirajo turške in mehiške (ali pač čisto vse) žajfnice. Napetost ne sme popustiti, če se poglavje zaključi brez 'suspenza', je epizoda na poti odmiranja. Zelo podobno je s slovensko politiko. To, čemur pravimo razklanost naroda, ni nič drugega kot logična posledica nenehne konzumacije."

 • Uredništvo

  21. 11. 2022  |  Svet

  Kako se je britanska monarhija spremenila v uspešno družinsko podjetje

  Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Neugasli plamen Bettina Musall piše o tem, da se je v času vladanja kraljice Viktorije monarhija spremenila v uspešno družinsko podjetje. K temu je odločilno prispeval kraljičin nemški soprog Albert.

 • Uredništvo

  20. 11. 2022  |  Politika

  »Janša se je iz odrešenika preobrazil v Judeža«

  "Janševi privrženci, med njimi je mnogo takih, ki so v starem režimu v montiranih procesih doživeli krivice, gradijo na predstavi Janše kot odrešenika sveta, ki je vstal od mrtvih, potem ko so ga sile zla pribile na križ in usmrtile. V tem sentimentu je bilo vedno zrno resnice in upravičenosti. Toda Janša se je medtem za mnoge izkazal pod drugačnim obrazom in se iz odrešenika preobrazil v Judeža, ki ga več ne zanima nikakršna resnica, temveč le srebrniki. Na začetku, ko je obrat postajal vse bolj očiten, je med privrženci in nasprotniki bilo veliko besednih vojn in vsakdo od njih je tedaj pri sebi še uspeval zadrževati argument in svojo resnico."

 • Uredništvo

  20. 11. 2022  |  Politika

  »Anže Logar je bil tako izjemen igralec, da je prepičal tudi tiste, ki ga ne bi nikoli volili«

  "Ja, Anže, od poletja naprej si bil izjemen igralec. Tako dober, da si prepričal tudi tiste, ki te ne bi nikoli volili. Prepričal tiste, ki verjamejo, da obstaja neka sredina, neki žlahtni konservativizem in neka iskrena nezadovoljna veja največje stranke. Ja, Anže, mnogi so bili prepričani, da se rojeva nekaj novega. Da ti odpiraš nova vrata, kot si se izrazil ob koncu priznanja svojega poraza."

 • Uredništvo

  19. 11. 2022  |  Družba

  »Če se bodo ti procesi nadaljevali, bomo dobili nekakšno zombijevsko RTV«

  "RTV Slovenija razpada pred očmi javnosti in nadaljevanje strankarsko motiviranih procesov vodi v njeno razgradnjo. Če se bodo ti procesi nadaljevali, bomo dobili nekakšno zombijevsko RTV, ki bo živa z vidika produkcije medijskih vsebin, a mrtva z vidika javnega in javnosti. To je tudi nevarnost za državo. Vprašanji nujnega postopka in takojšnjega prenehanja mandata postavljata zahtevna pravna vprašanja, na katera so opozorili pravni in ustavni strokovnjaki. Dejstvo je, da so prehodne določbe pri zakonu iz leta 2005 skoraj enake kot pri tej noveli. Imamo torej že podobno izkušnjo."