Uredništvo

  • Uredništvo

    16. 8. 2023  |  Družba

    Nas napredek in znanost porivata v razvoj ali v samouničenje?

    "Film Oppenheimer Christopherja Nolana (kaj za vraga ga tlačijo ob Barbie!) je dobro videti tudi zato, ker obnovi ali sproža preprosto a ključno vprašanje človeškega obstoja: nas napredek in znanost porivata v razvoj ali v samouničenje? Nas silita k ukrepanju pred samoizbrisom ali k pametnemu usmerjanju ter demokratičnemu nadzoru znanstvenih dognanj? Filozofija čakanja v smislu kar bo pa bo, ni več relevantna."

  • STA

    11. 8. 2023  |  Družba

    Prvi interventni ukrepi po poplavah / Poseben režim za prostovoljce

    Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je z odredbo določil, da za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč in Mozirja od sobote do preklica zaradi varnosti velja poseben režim za dostop prostovoljcev. Izdal je tudi odredbo, da bo v ponedeljek delovala vsa kritična infrastruktura, je pojasnil na današnji novinarski konferenci.

  • Uredništvo

    11. 8. 2023  |  Družba

    14. avgust / Navodila in informacije ob Dnevu solidarnosti

    Vlada je sporočila, da je iz solidarnosti do sodržavljanov, ki so v poplavah utrpeli škodo in potrebujejo pomoč, v ponedeljek, 14. avgusta, dela prost dan, imenovan Dan solidarnosti. Slednji delavcem omogoča, da ob plačani odsotnosti z dela nudijo pomoč vsem, ki jo potrebujejo za čim hitrejšo sanacijo škode.

  • Uredništvo

    12. 8. 2023  |  Politika

    »Vojska mora spremeniti svojo funkcijo in vlogo«

    "Lekcije so drage, a dragocene: vojska mora spremeniti svojo funkcijo in vlogo, državni proračun mora dobiti drugačno strukturo, prostorsko načrtovanje je treba temeljito spremeniti in ga striktno uveljaviti, znanost mora premostiti blato birokratskih kanalov in korupcije ter sodelovati neposredno z državnim aparatom, povezovanje nevladnih organizacij se mora krepiti, družbena solidarnost mora biti edini javno sprejemljiv cilj, vse ostalo je drugotnega pomena. Vlada je dobila še eno priložnost, preostane ji, da jo bolje izkoristi kot opozicija. Še vedno se lahko obrne na svoje že godrnjajoče zaveznike, kar realno ne bo ne vem kako pomembno, bo pa v javnosti odlično delovalo. Kajti tista množica, prekaljena v družbenem delovanju, bo delala, vabljena ali nepovabljena, v skladu s svojimi mnogoterimi lojalnostmi."

  • Uredništvo

    11. 8. 2023  |  Svet

    »Pomoč ne pride zaradi povezanosti, solidarnosti in ljubezni evropske integracije do Slovenije«

    "Število novic o Sloveniji se je namnožilo to sredo, ko je v helikopterju nad prizadetimi pokrajinami poletela predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je slovensko tragedijo razglasila za evropsko in prinesla obljubo izdatne evropske finančne pomoči. Slovenija je kot evropska država hitro postala pomembnejša. Pandemija koronavirusa, če se je kdo še spomni, uči, da so države drugim pripravljene pomagati takrat, ko nesreča ne zadene vseh držav hkrati. Pomoč ne pride zaradi povezanosti, solidarnosti in ljubezni evropske integracije do Slovenije, pač pa je na voljo, ker tovrstne mehanizme vzpostavlja evropska pogodba, ki predvideva dostop do investicijskih sredstev v mirnih časih in sanacijskih v težkih. Evropski skladi so cena, ki jo evropski centri moči plačujejo za to, da celina ostaja kalibrirana v hierarhiji, ki kapitalskim centrom najbolj služi. Države kot Slovenija so zaradi denarja tam. Za Evropsko unijo milijoni, ki se stečejo v sanacijo škode, niso najslabša možna novica. In slaba novica gotovo ni nemoč evropske periferije brez bruseljskega denarja. Veliko slabša novica za EU bi bila, če bi njene periferne države poganjala tako močna in neodvisna gospodarstva, da bi se po hudi uri zmogle obnoviti in revitalizirati same."

  • Uredništvo

    10. 8. 2023  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / DAN POTEM

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 11. avgusta, dalje, preverite, zakaj niti milijardna škoda ne more spodbuditi sprememb v razmišljanju. Avtor fotografije na naslovnici, ki je bila posneta pri naselju Drama ob Krki, je Uroš Abram, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić.

  • Uredništvo

    8. 8. 2023  |  Družba

    Kje boste 14. avgusta?

    "Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko in letošnji dobitnik nagrade državljan Evrope, je v enem izmed medijskih nastopov zadnjih dni dejal, da so »največji heroji državljani«. Kar drži. Ne glede na vladne domislice Slovenci pomagamo. No torej, kje boste 14. avgusta?"

  • Uredništvo

    7. 8. 2023  |  Politika

    Poplave, nevihte, toče in suše so nova realnost

    "Poplave, nevihte, toče in suše so nova realnost. Dokler se bodo v predvolilni vročici politični veljaki raje fotografirali pred cestami in rondoji kot pred rečnimi nasipi, dokler bodo ministri glasno obljubljali denar, nato pa ga tiho vzeli, a hkrati na družbenih omrežjih javno sočustvovali s prizadetimi, bodo obupane državljane morali reševati gasilci, Rdeči križ in Karitas."

  • Uredništvo

    7. 8. 2023  |  Politika

    Golob / »Škoda ocenjena na več milijard evrov«

    "Če smo v soboto ocenjevali, da bi bila škoda lahko nekaj 100 milijonov, danes merimo škodo v milijardah, vemo, da bo več milijard evrov. Morali bomo narediti vse, postrgati povsod, kjer se bo dalo, če bomo želeli to škodo sanirati na učinkovit način. Morali bomo narediti rebalans."

  • Uredništvo

    6. 8. 2023  |  Politika

    Golob / »Ljudje ne bodo ostali sami«

    "Ne želimo, da bi bilo videti, da bomo spet obnavljali samo infrastrukturo, ljudje pa bodo po tem ostali sami, ne bodo ostali sami. Na drugi strani pa tudi vemo, da bo, če bomo uspešneje, učinkoviteje in hitreje vlagali v protipoplavno zaščito, škoda v prihodnosti, če se bodo taki dogodki ponavljali, bistveno manjša."

  • Uredništvo

    6. 8. 2023  |  Politika

    To bo storila vlada, da bomo »bistveno bolj odporni na podobne scenarije v prihodnosti«

    "Dobili se bomo s predsednikom vlade, ker bomo poskrbeli za to, da se čim prej začne subvencionirati čakanje na delo in skrajšan delovni čas. Da se omogoči čim bolj nemoten postopek sanacij za podjetja, da ne bodo šla v stečaj. Absolutno pričakujte, da bomo vse sisteme v državi prilagodili, da bomo bistveno bolj odporni na podobne scenarije v prihodnosti."

  • Uredništvo

    6. 8. 2023  |  Družba

    Kako pomagati v Zgornji Savinjski dolini? 

    Prostovoljci na območju Zgornje Savinjske doline sanirajo škodo, ki je nastala ob nedavnih poplavah in nalivih. Najhuje je bilo v Mozirju, Nazarjih, Rečici ob Savinji in Šmartnem ob Paki, sporočajo. Kompletno naj bi odneslo najmanj šest hiš, poplavljena so cela naselja, ponekod je v objektih voda segla tudi do dveh metrov in pol. Zalilo je gasilski dom v Nazarjah in Gornjem Gradu, odneslo gasilske kombije, cisterne gasilskim društvom Rečica, Pobrežje in Grušovlje, ogromno opreme je poškodovane.

  • Uredništvo

    7. 8. 2023  |  Družba

    »Če ne bi bilo žuželk, bi nas rastline z listjem v eni sezoni zasule dva metra globoko«

  • Uredništvo

    4. 8. 2023  |  Družba

    »Solidna teorija zarote zdrži tudi brez dejstev«

    "Zarota. Kaj je zarota? Slovenska slovarska definicija, da je zarota tajni dogovor ali načrt več ljudi, ki naj vodi v odstranitev nosilcev oblasti, dogajanja v ZDA ne opisuje dovolj prepričljivo. Anglosaške slovarske definicije so bolj uporabne. Zarota je načrt ali dogovor skupine ljudi, da bodo storili nekaj nezakonitega ali škodljivega. Teorije zarot, ki jih je Trump izumljal ali razpečeval, so se dotikale vremena, migrantov, podnebja, JFK-ja, volitev, globoke države, Osame bin Ladna, 11. septembra, rojstnega kraja Baracka Obame, cepljenja …, da ne naštevamo naprej. Besedna zveza teorija zarote diskreditira pojem teorije. Teorija je urejen niz idej, ki temeljijo na logično povezanih dejstvih. Teorija je veljavna, dokler se ne pojavijo dejstva, ki jo ovržejo."

  • Uredništvo

    2. 8. 2023  |  Svet

    Naslovnica nove Mladine / VRENJE

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 4. avgusta, dalje, preberite, kako smo začeli okušati podnebno grozo, ki jo ljudje na globalnem Jugu izkušajo že leta in desetletja. Avtor tokratne naslovnice je Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje), fotografija pa je iz digitalne knjižnice GettyImages. V novi številki boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

  • Uredništvo

    2. 8. 2023  |  Politika

    »Tovrstne zlorabe so nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi v pravni državi«

    "Če te navedbe držijo, govorimo o zlorabi neke zelo resne državne institucije in tudi o zelo resni zlorabi. Tukaj pravzaprav ni bilo osnovnih podlag, da bi lahko tovrstne preiskave v okviru urada sploh stekle. Vodstvo te institucije, ki je bilo nastavljeno v času prejšnje vlade, je zlorabilo to institucijo. Tovrstne zlorabe, ne glede na to, v obdobju katere vlade se zgodijo, so nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi v pravni državi."

  • Uredništvo

    2. 8. 2023  |  Družba

    Smo Slovenci res samouničevalni?

    "Problem sivenja populacije ni le naraščanje števila starostnikov, temveč tudi krčenje aktivnega prebivalstva. Ob razpadlem socialnem sistemu bo maloštevilno aktivno prebivalstvo prisiljeno ostati doma in skrbeti za ostarele starše. Proizvajal ne bo nihče, denarja ne bo. Šah-mat v dveh potezah."

  • Uredništvo

    1. 8. 2023  |  Družba

    Je Slovenija laična demokratična država?

    "Je Slovenija laična demokratična država? Če je, potem ta razprava ne more potekati skozi prikrite religiozne ideje o trpljenju kot poti očiščenja, o mučnem, dolgotrajnem umiranju kot prehodu v boljše kraje, o potrpljenju kot božji masti. Razprava mora izhajati iz posameznikove želje in potrebe, da ohrani svoje človeško dostojanstvo, da ima o neizbežnem zadnjo besedo on, državljan, ne religija, infiltrirana v polje strokovnega. Tako kot se lahko človek odpove zdravljenju, če presodi, da gre zgolj za podaljševanje agonije, tako naj ima tudi pravico do odhoda. Izjemno malo ljudi bo to možnost izkoristilo, upanje in strah umreta zadnja, a mnogim bo v uteho, da jo imamo."

  • Uredništvo

    1. 8. 2023  |  Svet

    »Ta Barbie ima Nobelovo nagrado. On je samo Ken.«

    "Ta Barbie ima Nobelovo nagrado. On je samo Ken. Izjemno sva uživala v filmu, tako smešen in premišljen je. Upam, da ta pripis ne prizadene vseh Kenov tako kot filmskega Kena."

  • Uredništvo

    1. 8. 2023  |  Družba

    Nutrije / Začetek izlova prestavljen na konec avgusta ali jesen

    Izlov nutrij na območju krajinskega parka Ljubljansko barje se kljub napovedim še ne bo začel. Direktor parka Janez Kastelic je za Radio Slovenija pojasnil, da je treba "najprej preučiti logistiko, začeli pa bi proti koncu avgusta ali jeseni, najprej na nelovnih površinah". Dodal je, da so dobili "kar nekaj klicev in mailov" s prošnjo, naj intervenirajo ter za Radio Slovenija pojasnil, da bodo zato začeli na nelovnih površinah, to je "znotraj naselij, ki so del lovišča, vendar lovec tam ne sme ukrepati z orožjem, razen s posebno odločbo".

  • Uredništvo

    1. 8. 2023  |  Politika

    »Od junaka do bedaka je pregovor, ki je v tem prostoru dobil domovinsko pravico«

    "Od junaka do bedaka je pregovor, ki je v tem prostoru dobil domovinsko pravico. V politiki je to obrazec, ki nas dela srečne. Najprej izberemo junaka, rešitelja, odrešitelja, boga in mesijo, potem pa po najkrajši poti iz njega naredimo bedaka. Jasno, mi volilci imamo izjemno mesto. Mesto presojevalca. Mesto sodnika. In svojevrsten užitek je v tem ponavljajočem se obrazcu. Nekoga izberemo, mu namenimo vse taktične glasove, v njega investiramo vse želje in zahteve, potem pa na dnevni bazi iščemo napake. Seciramo njegove izjave, njegove partnerice, njegove sodelavce in iščemo dokaze, da je junak en navaden luzer. Če je le možno, iz njega naredimo bedaka in se začnemo ozirati za novim junakom."

  • Uredništvo

    1. 8. 2023  |  Politika

    »Treba je prevetriti desno sredino«

    "Mislim, da desna sredina potrebuje nove moči. Od leta 2008 namreč na volitvah doživljamo poraz za porazom, in če Slovenija dobi desnosredinsko vlado, je to le posledica spleta okoliščin. Čez 35 odstotkov na volitvah torej ne pridemo, zato je za uspešno zgodbo treba prevetriti desno sredino. Tega se v NSi zavedamo in pred tem si ne zatiskamo oči. Opraviti je treba katarzo – tako vrednostno, vsebinsko kot tudi generacijsko. Sam menim, da ustanovitev platforme še ni tista potrebna katarza, treba bo stopiti še nekaj korakov naprej."

  • Uredništvo

    31. 7. 2023  |  Politika

    »Janša se vedno znova čudi, da v politiko prihajajo novi obrazi«

    "Janša se vedno znova čudi, da v politiko prihajajo novi obrazi s 'starimi nameni'. Mnogi menijo, da ima celo deloma prav, med drugim mestoma tudi Toninova NSi, toda Janša ne more zanikati, da je največja stranka Svoboda nastala kot vsebinski odziv na nesvobodo, ki jo je kot predsednik vlade prinesel nad Slovenijo. Prihodnost slovenske demokracije gre torej verjetno lahko le v tej smeri, toda kot bi rekli Američani, tako nam Bog pomagaj, kajti po več kakor letu se zdi, da se Slovenija še kar naprej vrti v začaranem krogu."

  • Uredništvo

    31. 7. 2023  |  Družba

    »Nasprotno od zanikanja podnebnih sprememb je sprejemanje dejstev«

    "Kar bega, je to, da ljudje verjamejo v vse mogoče: v vstajenje, v to, da so na razprodajah resnično nižje cene, v jetije in duhove, v dobronamernost političnih strank in podobno, ne verjamejo pa znanstvenim dokazom, ki ne služijo drugemu, kot pojasnjujejo spremembe, ki jih vsi občutimo in ki so povsod okoli nas. Nasprotniki podnebnih sprememb - kar je, mimogrede, postala tudi ena hišnih ideologij konservativne misli - so prepričani, da so na drugi strani zagovorniki podnebnih sprememb. Kar pa ne bi moglo biti dlje od resnice. Nasprotno od zanikanja podnebnih sprememb je sprejemanje dejstev. Ne gre za ideološki boj, ki je priljubljena popoldanska dejavnost tistih, ki ne hodijo na sprehode, temveč gre za stanje materije tukaj in zdaj."

  • Uredništvo

    31. 7. 2023  |  Družba

    FOTO TEDNA / Neurje na Gorenjskem

  • Uredništvo

    29. 7. 2023  |  Družba

    »Naš sistem ravnanja z mestnimi drevesi ne odraža vrednot ljudi in ne potreb okolja«

    "Primer Drame razkriva, da naš sistem ravnanja z mestnimi drevesi ne odraža vrednot ljudi in ne potreb okolja. Na operativni ravni pa je tudi ozaveščenost o pomenu dreves prenizka, da bi lahko pomanjkljivosti sistema nadomestila dejanja vpletenih strokovnjakov."

  • Uredništvo

    28. 7. 2023  |  Politika

    »Ko kapital odpre usta, se vklopijo rdeči alarmi«

    "V razpravah o zakonu o dolgotrajni oskrbi je bilo povsem iluzorno pričakovati vsaj za silo dostojno vedenje slovenskih delodajalcev in kapitala. Eni in drugi se namreč uvrščajo med tiste, ki jim slovenska nevidna javnost, nekoč imenovana 'baza'— ki vladajočo elito zanima samo ob volitvah, ko mora dobiti volilne glasove in jim obljublja med in mleko (baza pa novemu obrazu vedno znova nasede) — ne verjame ničesar."

  • Uredništvo

    27. 7. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ENAKOST

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 28. julija, dalje, preberite, kako se v Sloveniji en odstotek najbogatejših masti, medtem ko se delež revnih v državi ne zmanjšuje. Avtor tokratne naslovnice je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. V novi številki boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

  • Uredništvo

    27. 7. 2023  |  Politika

    »Janez Janša naj zdravo pamet torej poišče najprej pri sebi«

    "Zdravo pamet so izgubile slovenske politične elite. Temeljni problem našega prostora je namreč po mojem mnenju primitivna politična kultura akterjev na političnem parketu in ne razdeljenost volilnega telesa. Janez Janša naj zdravo pamet torej poišče najprej pri sebi,"

  • Uredništvo

    27. 7. 2023  |  Politika

    »Proporcionalni volilni sistem je še zmeraj najboljša garancija, da se izognemo avtokratom«

    "Strankarski proporcionalni volilni sistem je še zmeraj najboljša garancija, da se izognemo avtoritarnim modelom in avtokratom. Bil bi še boljši, če bi volilci imeli na razpolago preferenčni glas, s katerim bi lahko izbrali koga izmed strankarskih kandidatov in ga tako poslali naravnost v parlament. A problem v resnici niso stranke, ampak družbeni demokratični deficit, ki omogoča njihov obstoj brez jasne ideološke podlage, jasnih programov in jasnih stališč. Dokler bo tako, bo leva sredina neprestano proizvajala nove cerarje, šarce in golobe in cel kup stranskih figur, ki iščejo svojih 15 minut slave."