Uredništvo

  • Uredništvo

    24. 7. 2023  |  Politika

    Zakon o dolgotrajni oskrbi / »Zmagala bo socialna racionalnost nad ekonomsko racionalnostjo«

    "Enoprocentna dajatev, ki naj bi omogočila realizacijo zakona in ki ji pričakovano nasprotujejo delodajalci, bo namreč praktična zmaga socialne racionalnosti nad ekonomsko racionalnostjo. Delodajalci oz. kapital, ki delujejo po logiki ekonomske racionalnosti, spet dokazujejo, da je dodatno obremenjevanje gospodarstva zanje problematično, kontraprodutivno itd. Kar gledano s stališča njihovih parcialnih interesov — ki se jim na kratko reče profit — tudi res je. Dajati 1 % denarja za starostnike, od katerih kapital nima nobenih koristi, je iz thatcherističnega zornega kota neracionalna poraba denarja par excellence. Ki jo je po logiki ekonomske racionalnosti seveda treba preprečiti. Vedno. In povsod. Če se le da."

  • Uredništvo

    24. 7. 2023  |  Politika

    FOTO TEDNA / Uničena Partizanska bolnica Franja

  • Uredništvo

    22. 7. 2023  |  Politika

    »Poslovneži in menedžerji so nekakšen SDS ali NSi minus kulturni boj«

    "Halo, ki je nastal okrog zakona o dolgotrajni oskrbi, ni daleč od desničarstva. Poslovneži in menedžerji so v resnici desna koalicija. Tako rekoč naravni zavezniki desničarjev. Oni so nekakšen SDS ali NSi minus kulturni boj. Ne zanimajo jih domobranci, ne zanimajo hih spomeniki, ne zanima jih čaščenja žrtve komunističnega nasilja, niso obsedeni s kulturnim marksizmom, niti z LGBT kot namišljenim nasprotjem družine.

  • Uredništvo

    22. 7. 2023  |  Kultura

    »Ta država je še vedno dovolj mlada, da bi lahko razmislila, kakšna je njena identiteta«

    "Ta država je še vedno dovolj mlada, da bi lahko razmislila, kakšna je njena identiteta. Te razprave potekajo neprestano, predvsem na ideološki ravni, na vizualni ravni pa ostaja veliko priložnosti, ki smo jih zamudili na začetku. To se kaže v tem, da imamo krizo identitete. Na enih športnih dogodkih smo svetlo zeleni, na drugih temno zeleni, nekje smo modri, drugje rdeči pa beli, vse možne kombinacije uporabljamo. Shizofrenost vizualne podobe izhaja iz tega, da nismo dobro definirali, kakšni so naši simboli, in jih tudi nismo posvojili. Denimo nasprotno od Hrvatov. Ampak priložnost še ni zamujena, lahko bi naredili prenovo, toda težje od tega, da izpeljemo vizualni del, je, kako izpeljati formalnega. Od družbenega konsenza, da si to želimo, imamo isto vizijo te države in to tudi izpeljemo skozi natečaje, interes ljudstva in predstavnikov ljudstva."

  • Uredništvo

    21. 7. 2023  |  Ekonomija

    »Gre za tehnološko geopolitično tekmo«

    "Gre za tehnološko geopolitično tekmo. Evropa lahko v tej tekmi ostane samo, če bo spodbudila vrhunski tehnološki razvoj in z zagotovitvijo nizkih cen energije vzdrževala proizvodnjo kritičnih materialov za industrije prihodnosti. Ja, brez subvencij in bistvene relaksacije državnih pomoči podjetjem ne bo šlo, prav tako ne brez jedrske energije kot garanta za nizke cene energije."

  • Uredništvo

    19. 7. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / V LOGARJEVI SENCI

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 21. julija, dalje, preverite, zakaj pišemo o Logarjevi senci. Janez Janša skuša namreč boj za prevlado na desnici spremeniti v državljansko vojno. Avtor tokratne naslovnice je Damjan Ilić, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. V novi številki boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

  • Uredništvo

    19. 7. 2023  |  Politika

    Bi bilo prav, da premier ostane zdravstveni minister do konca mandata?

    "Če drži, da je zdravstvena reforma dejansko, ne samo deklarativno najpomembnejša prioriteta vlade Roberta Goloba, bi bilo prav, da premier ostane zdravstveni minister do konca mandata, ministrstvo za zdravje pa dobi dobrega koordinatorja za usklajevanje številnih deležnikov v reformi. Če se ne bo nič premaknilo na bolje, bo odgovarjal premier osebno in z njim vsa vlada. Edino, kar šteje, je to, da se zdravstvo izboljša."

  • Uredništvo

    20. 7. 2023  |  Kultura

    Joker Out / »Naše orožje je lahko samo pesem«

    Letošnji slovenski predstavniki na Eurosongu, petčlanska zasedba Joker Out, so s svojo dostopnostjo in razigranostjo, predvsem pa s komadom Carpe Diem, pritegnili neobičajno veliko pozornosti. V dneh in tednih pozneje pa se je pokazalo, da jim je evrovizijski nastop, s katerim so se sicer uvrstili šele na 21. mesto, dejansko odprl vrata v tujino. 

  • Uredništvo

    19. 7. 2023  |  Ekonomija

    »ZDA se imajo za demokracijo, čeprav so v bistvu plutokracija«

    "ZDA se imajo za demokracijo, čeprav so v bistvu plutokracija. The Economist Intelligence Unit ima ZDA za 'demokracijo z napako'. Bogataši in korporativni lobiji financirajo politične kampanje, vlada pa v zameno uvaja nizke davke za bogate, dopušča onesnaževanje okolja in vstopa v vojne. V zdravstvu dominirajo zasebne zdravstvene ustanove. Wall Street nadzoruje finančni sistem. Velike naftne družbe upravljajo energetski sistem. Vojaško-industrijski lobi pa snuje zunanjo politiko. To nas pripelje do globalne podnebne krize. Energetska politika najvplivnejše države na svetu je še vedno v rokah velikih naftnih družb. ZDA uresničujejo zunanjo politiko, katere cilj je z vojnami ohraniti ameriško hegemonijo. Imajo kongres, ki je zasnovan tako, da bogate ščiti pred zahtevami množic, vseeno, ali gre za boj proti revščini ali podnebnim spremembam."

  • Uredništvo

    19. 7. 2023  |  Svet

    CNN / Oglejte si dokumentarni film o Niki Kovač

    Ameriška televizija CNN je pred kratkim v Sloveniji snemala dokumentarni film o Inštitutu 8. marec oziroma o (aktivističnem) boju njegove direktorice Nike Kovač. Zdaj je ta že na voljo na njihovi spletni strani (She got trolled by powerful men and created an online army of love to fight back). V dokumentarcu Nika Kovač poudari, da smo imel še pred časom avtoritarno vlado, in sicer pod vodstvom Janeza Janše ter da jo slednji in njegovi privrženci še vedno vztrajno napadajo, tako na spletu oziroma družbenih omrežjih kot tudi v živo, saj je doživela že tudi nekaj fizičnih in verbalnih napadov. 

  • Uredništvo

    18. 7. 2023  |  Kultura

    Helena Blagne / »Živimo v svetu, polnem izkrivljenih podob«

    Helena Blagne velja za slovensko glasbeno in medijsko ikono, za eno redkih slovenskih glasbenic, za katero bi lahko resnično rekli, da se je že desetletja drži nekakšen zvezdniški sij. Prvič je javno nastopila pri dvanajstih letih na amaterskem tekmovanju Prvi glas Gorenjske in sčasoma postala eden prvih glasov Slovenije – začela je osvajati odre največjih festivalov po nekdanji skupni državi, nastopala je tudi v tujini, danes po prodaji nosilcev zvoka velja za najbolj uspešno slovensko pevko vseh časov. Skozi kariero so ji nadeli marsikatero oznako: bila je vamp ženska, femme fatale in celo diva. A ne glede na vse, naj bo ljudem to všeč ali ne, dejstvo ostaja, da ji je skozi leta uspelo ohraniti relevantnost na sceni in da ji je uspelo nagovoriti slovensko dušo. Intervju z njo je za posebno številko Mladine (INTERVJU 2023) pripravil Luka Volk.

  • Uredništvo

    18. 7. 2023  |  Politika

    »Z dobro utečenimi desničarskimi prijemi se nadaljuje politizacija policije«

    "Depolitizacija policije v smeri odstranjevanja poslušnih kadrov blizu prejšnje vlade Janeza Janše je bila ena od osrednjih zavez predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba v lanski predvolilni kampanji. Po dobrem letu dni od zamenjave oblasti se dogaja ravno nasprotno. Z dobro utečenimi desničarskimi prijemi se nadaljuje politizacija policije, kar vodi v razvrednotenje organizacije z več tisoč pripadniki oboroženih sil. Vse večjo vlogo v policijski strukturi dobivajo posamezniki, ki so v Janševi vladi zagovarjali uporabo prekomerne sile, obenem pa so zvesto ščitili hrbet takratnemu notranjemu ministru Alešu Hojsu in generalnemu direktorju policije Antonu Olaju."

  • Uredništvo

    19. 7. 2023  |  Politika

    Večna rana neodvisnih ustvarjalcev

    "Skorajšnja izselitev vrste umetniških ustvarjalcev iz več prostorov v ožjem in širšem središču Ljubljane, nekateri so v zasebni, drugi v občinski lasti, vzbuja občutek znanega in 'že videnega' – saj smo bili sorodnim prizorom samo v zadnjih letih priča že nekajkrat. Zgodba je vsakič podobna: posamezni ustvarjalci in umetniški kolektivi dobijo v uporabo večinoma tako ali drugače degradirane objekte, ki jih – pogosto z nemalo dela in lastnega vložka – za silo uredijo in ohranjajo v bolj ali manj spodobnem stanju, dokler se njihovi lastniki pač ne odločijo, da bodo z njimi raje počeli kaj drugega, nemara bolj dobičkonosnega. S tako odločitvijo načeloma ni nič narobe, težava je le v tem, da se ob vsaki takšni 'spremembi namembnosti' z vso resnostjo odpre večna rana neodvisnih ustvarjalcev: pomanjkanje ustreznih (ter dovolj dostopnih) prostorov za neinstitucionalno umetnost in kulturo v slovenskem glavnem mestu."

  • Uredništvo

    18. 7. 2023  |  Politika

    CNN posnel dokumentarni film o Inštitutu 8. marec

    Članice in člani Inštituta 8. marec so sporočili, da je medijska hiša CNN posnela kratek dokumentarec o njihovem delovanju. Dokumentarni film naj bi govoril o skupnosti in solidarnosti. 

  • Uredništvo

    17. 7. 2023  |  Politika

    »Golob ni šel v to vlado, ker bi želel biti predsednik vlade«

    "Vsi skupaj moramo razumeti, da Golob ni šel v to vlado po temeljitem premisleku in ker bi želel biti predsednik vlade. Do odločitve je prišlo šele po tistem, ko mu prejšnja vlada ni potrdila mandata v njegovi prejšnji službi, in po tistem, ko ga je dolga vrsta ljudi prepričevala, da je videti dobro, da je kameri všečen in da je zelo verjetno sposoben premagati Janeza Janšo. Ljudje so na volitvah dobesedno stavili nanj, saj je dajal vtis najbolj verjetnega zmagovalca nad Janšo. Tu pa se začne zgodba zapletati, ker je manjkal temeljit čas za priprave na vladanje. Ni bilo vsebinskega premisleka, kaj sledi po zmagi na volitvah in prevzemu oblasti. Manjkalo je ljudi, manjkal je program. Že leto dni spremljamo precejšnjo improvizacijo. V stranki nimajo časa za strateški premislek in potem se znajdemo v situaciji, v kateri ni jasno, ali cinično lažejo, kot recimo na področju zdravstva. Eno leto smo poslušali, da poteka reforma in da se stanje izboljšuje, sočasno pa vsi vidimo, da je stanje na področju zdravstva vse slabše ."

  • Uredništvo

    17. 7. 2023  |  Družba

    »Velika večina ljudi si želi, da bi se njihovo življenje končalo brez trpljenja«

    "Skrb za hudo bolne, ki so v veliki meri starejši, ostaja del naših stalnih prizadevanj. Možnost skrajšanja trpečega umiranja tistim pacientom, ki si tega ob neozdravljivi bolezni, ki vodi v smrt, neomajno želijo, sodi mednje. S podpisi in z javnimi anketami imamo večkrat jasno izraženo večinsko podporo javnosti, kar potrjuje, da si velika večina ljudi želi, da bi se njihovo življenje končalo brez trpljenja. Verjamemo, da bodo tej jasni podpori sledili tudi poslanci in poslanke v državnem zboru."

  • Uredništvo

    17. 7. 2023  |  Družba

    »Kaj je sploh smiselno početi, če se svet, kakršnega poznamo, končuje?«

    Hana Hawlina je doktorska študentka in raziskovalka na švicarski Univerzi v Neuchâtlu. Kljub mladosti – rojena je bila leta 1992 v Ljubljani – je ena naših vodilnih raziskovalk na področju sociokulturne psihologije, veje, ki delovanje posameznikov obravnava neločljivo od njihovega družbenega konteksta. Zadnja leta se posveča predvsem vprašanjem ustvarjalnosti, obravnava kolektivno domišljijo, predstave o prihodnosti, utopizem in gradnjo novih svetov. Njeno raziskovanje zajema tudi številne druge družbene fenomene, zato je pravzaprav težko najti témo, o kateri ne bi zmogla poglobljeno kramljati tako rekoč do pojutrišnjem.

  • Uredništvo

    17. 7. 2023  |  Družba

    »Resen zastoj v slovenski družbi se je zgodil po prevzemu evra«

    Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je nastala junija 1990 kot neodvisna organizacija, društvo za varstvo potrošnikov. »Je organizacija posameznikov, ki se hočejo z močjo informacij boriti proti nepravilnostim v družbi. Delujejo z geslom: dobro informiran potrošnik se bo lažje izognil pastem, ki mu jih nastavlja tržno gospodarstvo in neurejen pravni sistem,« je marca 1993 o ZPS pisala Slovenska tiskovna agencija. Zapis se trideset let pozneje bere kot naiven, saj so metode, ki jih izumlja neoliberalno gospodarstvo, postale trdovratnejše in drznejše, odnos vladajočih do potrošnikov pa še bolj pišmeuhovski.

  • Uredništvo

    17. 7. 2023  |  Politika

    »Ne zdi se mi pomembno, ali bo novi minister za zdravje zdravnik ali ne«

    "O imenih ne bom govoril, ker ne vem, če bi jim s tem koristil, ampak obstajajo. Ne zdi se mi pomembno, ali bo zdravnik ali ne. Nezdravnik, ki bi na zdravstvo gledal skozi konkurenčnost in dobiček, bi bil napačna oseba. Če bi na zdravstvo res lahko gledali kot na produkcijo profitabilnih storitev, bi ga novembra vsako leto, ko praviloma zmanjka denarja, morali zaustaviti. Zasebno zdravstvo to stori, javno pa ne more in ne sme. Ključno je, da politiki to razumejo."

  • Uredništvo

    17. 7. 2023  |  Politika

    »To je bil največji diplomatski uspeh Slovenije sploh«

    "No, po mojem mnenju je to res bil največji diplomatski uspeh Slovenije sploh. Članstva v Evropski uniji (EU) namreč ne štejem zgolj za diplomatski uspeh, kajti šlo je bolj za kompleksen rezultat, saj smo morali izpolniti še celo vrsto pogojev za članstvo. Njihovo izpolnjevanje pa ne moreva šteti za diplomatsko aktivnost. Zato menim, da je v vseh naših 32 letih obstoja samostojne države prvo članstvo Slovenije v VS še zmeraj najboljši dosežek slovenske diplomacije. Pri tem ta naš uspeh takrat ni bil tako nepričakovan. Tedaj smo v petih letih članstva v OZN pri drugih že pustili določen vtis in zanje nismo bili več neka neznana kategorija."

  • Uredništvo

    17. 7. 2023  |  Družba

    FOTO TEDNA / Zaključek mature

  • Uredništvo

    14. 7. 2023  |  Družba

    Napadalec Nike Kovač obsojen / »Ponosna sem, da smo še vedno tu. In da ne gremo nikamor.«

    Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je preko odvetnika prejela pošto s sodbo Okrajnega sodišča, v kateri je navedeno, da je oseba, ki jo je napadla na Bavarskem dvoru v Ljubljani, pravnomočno obsojena.

  • Uredništvo

    16. 7. 2023  |  Politika

    »Janšo bo, če bo Golob nadaljeval svoje male janšizme, vrnil na prestol Golob sam«

    "Robert Golob, tisti politik, ki je prepričljivo poletel v politični vrh, ker je bilo aprila lani mogoče verjeti, da je antipod janšizma, je zato s tem, ko je odstavil Bešiča Loredana, šel tudi v otvoritev tvegane nove partije. Tvegane zato, ker je Golob z brisanjem razlik v tehnologiji vladanja med njim in Janšo v minulem letu dni izgubil že veliko točk, njegov ugled je omajan in položaj samoljubnega predsednika ni več tako trden, da se zaradi neprepričljive odstavitve ministra ne bi pojavilo tudi vprašanje o odgovornosti premierja za zavoženo ministrovanje Bešiča Loredana. Janšo bo, če bo Golob nadaljeval svoje male janšizme, vrnil na prestol Golob sam, saj je v izbiri med starim in novim korporalom stari vedno boljša odločitev, ker zagotavlja kontinuiteto, varnost in predvidljivost (vodnega topa)."

  • Uredništvo

    15. 7. 2023  |  Politika

    Golob / »Arbitražo je treba implementirati in uresničiti«

    "Verjamem, da bomo s tem, ko bomo gledali v prihodnost, iskali projekte, s katerimi lahko pomagamo prebivalcem na obeh straneh meje, razbremenili tudi teme, ki so bile v preteklosti nerešljive in jih rešili enkrat v prihodnosti. Arbitražo je treba implementirati in uresničiti, vendar pri tem ni časovnega pritiska, pomembno je, da to temo, ki je tako zastrupljala odnose med državama, umaknemo iz dnevne politike. V prijateljskem duhu se včasih najde rešitev tudi takrat, ko je ne pričakuješ, ko se pogovarjaš spoštljivo in kulturno."

  • Uredništvo

    15. 7. 2023  |  Družba

    »Najbolj učinkovit način prikrivanja problemov v izobraževalnem sistemu so dobre ocene šolajočih«

    "Najbolj učinkovit način prikrivanja problemov v izobraževalnem sistemu so dobre ocene šolajočih. Logika je naslednja: če je cilj izobraževalnega sistema znanje in če testi in izpiti pokažejo, da šolajoči to znanje imajo, potem je vse v redu. Mi kot birokracija in mi kot institucija nismo ogroženi. To je glavno. Četudi šolajoči v praksi znanja nimajo. Važni so papirji. Statistike. Tabele. Itd. Dejansko stanje ni pomembno. Dejanskega stanja nihče ne vidi. Vsaj ne v celoti. Če pa kdo vidi probleme v konkretnem okolju, je mogoče s statistikami, povprečji in tabelami vedno dokazati, da je to samo izjema. Odstopanje od pravila. Pravilo pa je, da je vse v redu. V vsaki birokratski instituciji. Tudi v slovenskih srednjih šolah."

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / MILIJONI ZA »IZOBRAŽEVANJE« POLITIKOV

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 14. julija, dalje, preverite, zakaj pišemo o milijonih za "izobraževanje" politikov. Politične stranke so si iz namreč proračuna tiho dodelile dodatnih 2,5 milijona evrov, največ bosta dobila Gibanje Svoboda in SDS. Avtor tokratne naslovnice je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič, v novi številki pa boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Družba

    »Ljubljanska mestna oblast je izgubljeni planet, ki ne vidi, kaj počnejo vsa evropska mesta« 

    "Mestna oblast že dve desetletji sistematično forsira arhitekturo na račun krajine (kaj je že to, krajinski arhitekt?), zadovolji se s kozmetičnimi nadomestki dreves, ki se v sedanjih podnebnih razmerah sploh ne bodo več vrasli do te mere, da bi postali prava drevesa. Mestna oblast je izgubljeni planet, ki ne vidi, kaj počnejo vsa evropska mesta, vredna svojega imena: pospešeno, panično ozelenjujejo."

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Družba

    »Javnost ima pravico biti obveščena, kadar prejema informacije, ki so umetno ustvarjene«

    "Novinarstvo – tako kot izobraževanje in javni medijski servisi – so v prvi bojni liniji za ohranitev informacijskih standardov. Javnost mora vedeti, da so informacije, ki jih dobi, poštene in resnične. Zato morajo biti vsi mediji pri uporabi tehnologije transparentni. Javnost ima pravico biti obveščena, kadar prejema informacije, ki so umetno ustvarjene."

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Politika

    Tina Gaber / »Slovenija je majhna. Do tebe pride vse. Kje, kdo, kako, za koliko.«

    S Tino Gaber, sociologinjo, vplivnico in partnerico predsednika vlade Roberta Goloba, se je novinar Mladine Marcel Štefančič, jr. dobil na junijski torek ob desetih dopoldne v ljubljanski kavarni SEM. Rekel ji je: Tu ni janšističnih trolov. Odvrnila je: Povsod so. In res, še preden sta pogovor dobro končala, so projanšistične portale in medije že preplavile njune fotografije, pospremljene z razkritjem, kaj sta tam počela: kadrovala! "Dogovarjala sva se, kdo bo na Televiziji Slovenija prevzel katero funkcijo! Nič prav zares presenetljivega – vse to sva v intervjuju anticipirala. Anticipirala sva vse te ljudi, ki nimajo svojega življenja, ki živijo prek drugih, ki jih je mentalno vedno jebeno premalo," je v uvodu v pogovor s Tino Gaber, objavljen v posebni poletni številki Mladine INTERVJU 2023, zapisal Marcel Štefančič, jr.

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Politika

    RTV / Ker Grahu Whatmoughu sklepa o razrešitvi ni bilo mogoče vročiti osebno ... 

    Potem ko je Svet RTV Slovenija konec junija soglasno podprl sklep o začetku postopka razrešitve v. d. generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha, ga je s tem – ker mu ga zaradi odsotnosti ni bilo mogoče vročiti osebno – seznanil z javnim naznanilom.