Jure Trampuš

Jure Trampuš

  • Jure Trampuš

    16. 9. 2010  |  Mladina 37

    Znanost, dekla gospodarstva

    Minister Gregor Golobič poskuša znanost približati gospodarstvu, njegovi kritiki pa pravijo, da ne gre za približevanje pač pa podrejanje. (Na sliki minister Golobič med obiskom  Trima Trebnje)

    Leta 2007 je vrata odprla Fakulteta za uporabne družboslovne študije, visokošolska ustanova, ki je nastala v času, ko je politika mislila, da bo liberalizacija visokošolskega trga prinesla izboljšave visokošolskega sistema. Danes je v Sloveniji kar 15 samostojnih visokošolskih zavodov in 15 visokih šol. Zanimivo je ime omenjene fakultete. Na njej naj bi se ukvarjali z »uporabnimi družboslovnimi...

  • Jure Trampuš

    5. 8. 2010  |  Mladina 31

    Talci interesov vojske

    Pomoč lokalnemu prebivalstvu, kar danes delajo slovenski vojaki,  je nekaj dobrega. Nekaj drugega pa je, če proti domačinom obrneš svoje puške, to je glavna razlika med mirovnimi in vojaškimi operacijami. Slovenija bo jeseni stopila na drugo stran.

    Dvajsetega februarja je padla nizozemska vlada. Razlog? Podaljšanje misije v Afganistanu. Na začetku februarja je namreč Nato Nizozemsko zaprosil, da v Afganistanu ostane tudi po prvem avgustu, da njeni vojaki podaljšajo misijo, a se tedanje nizozemske vladne stranke o podaljšanju niso dogovorile. Laburistična stranka je bila proti in je izstopila iz vlade. Štiri mesece pozneje so bile na Nizozemskem volitve, 1.

  • Jure Trampuš

    15. 7. 2010  |  Mladina 28

    Spopad pri bloku 6

    Prikaz Termoelektrarne Šoštanj po izgradnji bloka šest

    V torek je Gregor Golobič v intervjuju za Finance izjavil, da je revizija Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki jo je banka naredila, da bi utemeljila več kot 200-milijonski kredit za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, pokazala kup nepravilnosti. »Na vladi sem že rekel, da bi bilo dobro, da omenjeno študijo dobi NPU.

  • Jure Trampuš

    8. 7. 2010  |  Mladina 27

    Matej in Gregor

    Ljubezen pred letom dni: minister Matej Lahovnik na shodu za evropske volitve.

    Odhod ministra Mateja Lahovnika iz stranke Zares (in morda tudi iz Pahorjeve vlade) ni bil nepričakovan. Lahovnika je zadnje leto z Zaresom povezovalo bolj malo. Ni hodil na sestanke stranke, ni se pojavljal na njenih srečanjih, v javnosti ni želel komentirati strankarskih vprašanj. Uradno je bil v tem času sicer še vedno član sveta stranke, a to je bilo tudi vse.

  • Jure Trampuš

    1. 7. 2010  |  Mladina 26  |  Politika

    Nazaj v preteklost

    Zahteva po enotnosti je v samem izhodišču pravzaprav nedemokratična, ne preddemokratična, pač pa totalitarna, omejujoča, absolutistična. Kjer vsi mislijo enako, nihče ne misli veliko. (na sliki proslava ob Dnevu državnosti)

    Slovenija naj bi bila usodno razdeljena. Na dva pola. Črnega in rdečega. Levega in desnega. Liberalnega in konservativnega. Komunističnega in kapitalističnega. Partizanskega in domobranskega. Domoljubnega in nedomoljubnega. Razdeljena je med Forum 21 in Zbor za republiko, med demokrate in republikance, homoseksualce in heteroseksualce, vernike in ateiste, Slovence in čefurje, Ljubljančane in Mariborčane...

  • JURE TRAMPUŠ

    10. 6. 2010  |  Mladina 23  |  Politika

    Pohod skozi institucije

    /media/www/slike.old/mladina/il_vojska.jpg

    Mladinina peticija Ukinimo vojsko je 4. junija preživela drugo soočenje v parlamentu. Kar je seveda dobro. Ideje iz peticije so se znova prebile na dnevni red slovenskih parlamentarcev. Civilna družba je stopila v parlament. V drugo je Mladinino pobudo obravnavala parlamentarna komisija za peticije. A to je tudi vse. Razprava na seji odbora (na kateri je sodeloval tudi avtor članka) je bila večino časa nesmiselna.

  • Jure Trampuš

    3. 6. 2010  |  Mladina 22  |  Politika

    Izmikanje jasnim odgovorom

    Minister Šturm in Janez Janša na obisku pri takrat še celjskem škofu Antonu Stresu

    Ustavno sodišče je po treh letih spisalo odločbo o zakonu o verski svobodi. Gre za zakon, ki je nastal v času Janševe vlade. Nasprotniki zakona so trdili, da so njegovi členi neustavni, velike verske skupnosti so mislile drugače, še posebej največja, saj so nekateri členi zapisani po njeni podobi. Tedanji pravosodni minister Lovro Šturm je bil na zakon seveda ponosen. Bil naj bi evropski.

  • Dr. Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikaigor_luki_bk.jpg

    Dr. Igor Lukšič je vladni resor za šolstvo in šport prevzel kot profesor politologije na Fakulteti za družbene vede in tudi kot podpredsednik Socialnih demokratov, ki je bil pogosto kritičen do svojega predsednika Boruta Pahorja. Visoko funkcijo v stranki je medtem izgubil, še vedno pa je kritik vlade, čeprav v njej sedi tudi sam. Z njim smo se pogovarjali o reformah, ki čakajo naše izobraževanje, pa tudi o aktualnih političnih temah. Tudi denimo o konfliktu Brezigar-Zalar.

  • Jure Trampuš

    8. 4. 2010  |  Mladina 14

    Jelko Kacin: “Imamo pravico, da ne tonemo”

    /media/www/slike.old/mladina/temakacin_bk.jpg

    > Še nobena slovenska vlada ni bila pred takšnimi preizkušnjami, kot so izzivi globalne finančne in gospodarske krize ob tem, da smo del evroobmočja, del Evropske unije in da imamo kot enakopraven del Evropske unije tudi precej mednarodnih obveznosti. Za to je nujna izjemno dobra koordinacija, potrebno je projektno sodelovanje in seveda tudi prepričljivo komuniciranje z različnimi javnostmi, domačimi, tujimi.

  • Jure Trampuš

    8. 4. 2010  |  Mladina 14

    Spodmikanje vlade

    Izvršni odbor in svet LDS sta v torek o odhodu iz koalicije razpravljala deset ur. Razprava se je končala ob enih zjutraj, njen rezultat pa so bile tri zahteve Borutu Pahorju.

    So vprašanja, ali bo LDS ostala ali bo odšla iz koalicije, kakšne zahteve je stranka poslala premieru, jih ta lahko izpolni, kakšne volitve nas čakajo jeseni, res usodna za slovensko prihodnost? Če seveda prihodnje dni ne bomo doživeli kakšnega prestopa poslanca, bi bila vlada brez LDS manjšinska vlada (če odmislimo, da je en poslanec v priporu in da ima koalicija v tem primeru 45, vsi drugi pa 44 glasov).

  • Jure Trampuš

    1. 4. 2010  |  Mladina 13

    Boj za delo

    Dr. Darko Štrajn je filozof, ki je zaposlen na Pedagoškem inštitutu v Ljubljani. Nekoč je bil eden od vodilnih posameznikov študentskega gibanja, ki je maja 1971 zasedlo Filozofsko fakulteto.

    Dr. Darko Štrajn je filozof, ki je zaposlen na Pedagoškem inštitutu v Ljubljani. Nekoč je bil eden od vodilnih posameznikov študentskega gibanja, ki je maja 1971 zasedlo Filozofsko fakulteto

  • Jure Trampuš

    25. 3. 2010  |  Mladina 12  |  Politika

    Le konflikt vodi k spremembam

    Dr. Andrej Kurnik na pogajanjih na ministrstvu za delo o usodi delavcev kočevske Prenove

    Dr. Andrej Kurnik je politolog na Fakulteti za družbene vede. Poleg znanstvenega dela se s politiko ukvarja tudi aktivno. Podpiral je izbrisane, ilegalne pribežnike, njegova skupina se je borila za pravice azilantov. Zadnja leta deluje znotraj Socialnega centra Rog in v pobudi Nevidni delavci sveta. Na dan, ko so delavci kočevske Prenove iskali rešitev za svoje probleme, je sodeloval na pogajanjih in vodil aktiviste, ki zahtevajo radikalne spremembe odnosov med delavci in kapitalom. A Kurnik pravi, da zgodba iz Kočevja ni eksces, je pravilo. Visoka gospodarska rast je rezultat izkoriščanja delavcev, tujih in slovenskih, nevidnih in tistih, za katere naj bi veljala pravila socialne države. Naj bi zato, ker je po Kurnikovem mnenju socialna država v krizi. Ker tudi njo nadzira kapital. In zato je edina rešitev konflikt, avtonomno politično organiziranje proletariata, izven aktualnih struktur politične družbe. Danes delavci iz Kočevja iščejo nove službe, a zaradi sistemskega izkoriščanja, je takih delavcev še mnogo.

  • Milan Kučan, siva eminenca slovenske politike

    /media/www/slike.old/mladina/vint_velika_kucan_b5_20100316_3729.jpg

    Četudi se je umaknil iz politike, ga politika vsake toliko časa pokliče nazaj. Po eni strani ga kliče levica, ki si želi močnega voditelja, po drugi strani ga nazaj, na politično prizorišče, vedno znova postavi desnica, ki vidi v njem središče široke in globoke mreže, ki sega v komunistično preteklost. V zadnjih mesecih je teh klicev z desnice in levice več. Očitno, kot meni tudi Milan Kučan, bivši predsednik države, je čas res prelomen.

  • Jure Trampuš

    11. 3. 2010  |  Mladina 10  |  Politika

    Brez vojakov ni vojne

     »Vojaški sindikat nam pove - podpisniki peticije, polni neobrzdane sle do dobrot, sestavljeni iz vrst pederastov, pedrov in posiljevalcev živali, so kategorija državljanov hedonistov, ki si ''privošči skoraj vse, pa še od Boga dano''. Njihov bog Bakhus, izrecno omenjen, tu reprezentira tisti ''je vse dovoljeno'', torej pijančevanje, vino, veseljačenje, mlade fantke, živali, iskanje skritih erogenih con. '' - dr. Boris Vezjak o tem, kako vojaški sindikat razume podpisnike peticije  (Na sliki Rubens: Bakhus na bakhanalijah)

    Mladinina peticija o preoblikovanju vojske je bila prvič objavljena konec januarja. V dobrem mesecu dni se ji je pridružilo več kot 7600 posameznikov. V začetku je imela peticija velik politični odmev, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je govorila, da je peticija v konfliktu z ustavnimi vrednotami, a politična debata je v nekaj dneh potihnila. Zapisano ne pomeni, da je zgodba končana. V četrtek, 18.

  • Jure Trampuš

    25. 2. 2010  |  Mladina 8

    Katarina Kresal, notranja ministrica in predsednica LDS

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelika20100223_0756.jpg

    Ravno v času pogovora z ministrico so v parlamentu vložili interpelacijo zoper njo. Že drugo. Pravi, da se je ne boji, da so obtožbe smešne, da je ponosna na to, kar dela. Tudi mreže je ne motijo, vsaj dokler vse poteka po zakoniti in pravni poti. Katarina Kresal vseskozi prisega na pravno državo in zato, tako pravi, je ob morebitni formalni obtožbi Kosove komisije za kaznivo dejanje zaradi najema stavbe ne bo treba pozivati k odstopu. A z najemom naj bi bilo vse v redu.

  • Jure Trampuš

    11. 2. 2010  |  Mladina 6

    »O tem raje ne bi govorili«

    Tovariša v orožju: Borut Pahor in Ljubica Jelušič

    V sredo se je malo po tretji uro popoldne pod Mladinino peticijo podpisal 5500. podpornik, malo pozneje je bilo podpisov že sto več. Ducat dni po tem, ko je Mladina objavila svojo peticijo, se je slovenska politika resnim odgovorom o vprašanjih, ki jih odpira peticija, izogibala. Peticijo je komentirala le ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, a vladne stranke so previdno molčale.

  • Jure Trampuš

    4. 2. 2010  |  Mladina 5

    Zahtevajmo nemogoče!

    /media/www/slike.old/mladina/vojskapahorjelui_bkimg_8855.jpg

    V petek, na dan, ko je Mladina natisnila peticijo Ukinimo vojsko, je Radio Študent objavil krajši pogovor z ministrico za obrambo Ljubico Jelušič. Tema? Mladinina peticija. Ministrica je že pred petkom vedela, da se pripravlja mirovniška pobuda, saj smo pred njeno objavo govorili z ministrico, tako je vprašanja kolegov s Študenta niso mogla presenetiti. Na radiu je obramboslovka peticijo napadla z vso silo.

  • Jure Trampuš

    28. 1. 2010  |  Mladina 4  |  Politika

    Kako očistiti Avgijev hlev?

    Gregor Golobič je junija 2009 na tiskovni konferenci v prostorih stranke Zares prvič priznal, da je javnost zavajal s svojimi izjavami o podjetju Ultra. To napako je kasneje še ponovil.

    V politiki šteje vtis. V politiki na kratki rok ne šteje resnica, ta naj bi bila zaveza drugih, politika je vedno boj za interpretacijo dejstev. Recimo dejstev o stanju javnih financ, v zvezi s katerimi sta se nekoč Dušan Mramor in Andrej Bajuk prerekala o pravilni računovodski metodologiji. Ali pa dejstev o smiselnosti vojne v Iraku - danes je vsem jasno, da Sadam Husein ni imel orožja za množično uničenje, a v...

  • Jure Trampuš

    7. 1. 2010  |  Mladina 1

    Pahorjev zlati standard

    Borut Pahor in Karl Erjavec ob naznanilu ministrove usode

    Ko je v torek računsko sodišče zahtevalo odstop ministra za okolje Karla Erjavca, je Borut Pahor zadovoljno dejal, da bo odločitev o ministrovem slovesu prepustil državnemu zboru. Tako mu namreč veleva zakon. Druge možnosti po njegovem mnenju nima, z upoštevanjem pravne države, tako je samovšečno govoril, pa naj bi ta vlada postavila nove standarde v slovenski politiki.

  • Jure Trampuš

    17. 12. 2009  |  Mladina 50  |  Politika

    Tomaž Ertl, poslednji republiški sekretar za notranje zadeve

    /media/www/slike.old/mladina/vint_velikaertl2bpet.jpg

    Ko je predsednik Danilo Türk Tomažu Ertlu podelil odlikovanje za zasluge v policijski akciji Sever, se je v pomladnih krogih razširil vihar. Ertl je bil namreč zadnji komunistični minister za notranje zadeve. Zaprl je Janeza Janšo. Poveljeval je Službi državne varnosti. Ertl je danes upokojenec, ni mu žal, za to, kar je delal, in ponosen je na svojo vlogo, ki jo je odigral v času razpada starega in porajanju novega političnega sistema. Osamosvojitvene čase vidi seveda na drugačen način, kot jih vidijo pripadniki opozicije.

  • Jure Trampuš

    17. 12. 2009  |  Mladina 50

    E.T.: “Janez Janša se mi ni nikoli zahvalil!”

    Predsednik Danilo Türk je Tomaža Ertla odlikoval za zasluge pri vodenju akcije Sever, s katero je slovenska policija leta 1989 preprečila Miting resnice v Ljubljani, s katerim so hoteli nastavljeni mitingaši iz Srbije spametovati slovensko vodstvo in javnost

    Simbol komunističnega in udbaškega nasilja živi danes mirno upokojensko življenje v vasici nad Jesenicami. V starejši hiši z vrtom. Pravi, da je najbolj vesel, če lahko populi kakšen plevel z vrta. »Zadnje čase se zaradi tega okoli nagrade razburjajo vsi moji prijatelji, a meni je po malem čisto vseeno, vse to sem že doživel, kako naj odgovarjam na takšne laži, potem bodo pa iskali vejice in prevračali moje...

  • Jure Trampuš

    3. 12. 2009  |  Mladina 48

    Prihaja Stres

    Na novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres in dosedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. mag. Alojz Uran. Med njima je ena temeljna razlika – Urana praviloma bolj zanimata verniki in vera, Stres pa poleg tega ne pozablja na politiko in politike.

    Kardinal in prefekt dr. Franc Rode je bil septembra slabe volje. Je že res, da sta septembra pri Mohorjevi družbi izšli dve njegovi knjigi, a Rodeta je ujezilo imenovanje Aleša Guliča za šefa vladnega urada za verske skupnosti. »To je provokacija,« je dejal za katoliški tednik Družina, »to imenovanje je neodgovorno.« Jezo katoliške cerkve je nekaj dni pozneje občutil premier Borut Pahor, ko...

  • Jure Trampuš

    22. 10. 2009  |  Mladina 42  |  Družba

    Ali nas Google res poneumlja?

    /media/www/slike.old/mladina/il_google.jpg

    Slovenski brat velikega Googla Najdi.si pridno vodi statistiko pojmov, iskanih na svoji strani. V prvi polovici letošnjega leta so ljudje največkrat iskali horoskop in vremensko napoved. Iskali so prevode za besedi avto in sreča ter brskali po zakonski krizi zakoncev Čepin. Zelo usodne stvari. A Najdi.si spremlja tudi drugačne stvari. Shrani recimo nenavadno iskanje.

  • Jure Trampuš

    11. 6. 2009  |  Mladina 23  |  Družba

    Državne cerkve se je treba znebiti

    /media/www/slike.old/mladina/intervjutim_jensen_bkimg_2228.jpg

    Dr. Tim Jensen je predstojnik Oddelka za religijske študije na University of Southern Denmark. Od leta 2005 je generalni sekretar Mednarodnega združenja za zgodovino religij. Znan je postal zaradi analiz dogajanja ob objavi razvpitih karikatur preroka Mohameda septembra 2005, sicer pa se med drugim intenzivno ukvarja tudi z možnostmi in prednostmi uvajanja laičnega pouka o religijah v javne šole.

  • Jure Trampuš

    11. 6. 2009  |  Mladina 23

    Dr. Vlado Miheljak, predavatelj in politični komentator

    /media/www/slike.old/mladina/vint_velika_0498_bk.jpg

    Dr. Vlado Miheljak poučuje na ljubljanski fakulteti za družbene vede, hkrati je plodovit publicist in kritičen opazovalec aktualnega političnega dogajanja. Piše že več kot dvajset let in s svojo kritiko si je nakopal sovražnike tako na desnici kot na levici. Trenutno ga zaradi njegove kolumne toži Janez Janša, pa tudi Borut Pahor ga verjetno najbolj ne mara.

  • Jure Trampuš

    13. 5. 2009  |  Mladina 18  |  Politika

    Anarhija in avtokratsko vodenje

    /media/www/slike.old/mladina/intervjufranc_nidari_bk.jpg

    Franc Žnidaršič je predsednik poslanske skupine DeSUS. Na volilnem kongresu te stranke se bo s Karlom Erjavcem spopadel za položaj predsednika. Z razmerami v stranki ni zadovoljen, pravi, da se stranka vodi avtokratsko, da se ne spoštuje statut in da bo, če se bo takšno vodenje nadaljevalo, stranka lahko celo izginila s slovenskega političnega zemljevida.

  • Jure Trampuš

    23. 4. 2009  |  Mladina 16  |  Politika

    Ivan Dolničar, general in partizan

    /media/www/slike.old/mladina/vintivan_dolniar_bk.jpg

    > Konec aprila sem šel po dve brigadi v Zasavje, po Šlandrovo in Zidanškovo. Dobili smo nalogo, naj iz štajerske smeri prodremo proti Ljubljani. Brigadi naj bi bili podpora osvobajanju Ljubljane. A še preden smo se razvili v kolono in začeli hoditi proti prestolnici, je prišel nov ukaz glavnega štaba. Za Ljubljano je bilo dovolj sil, zato smo se morali takoj obrniti proti Koroški.

  • Jure Trampuš

    2. 4. 2009  |  Mladina 13

    Pasti mlade energije

    /media/www/slike.old/mladina/int_luksic20081201_7749_b5.jpg

    Dr. Igor Lukšič je dolga leta veljal za ideologa Socialnih demokratov. Bil je podpredsednik stranke. A na nedavnem kongresu mu delegati niso zaupali novega mandata. Minister za šolstvo je bil presenečen, javno je dejal, da je stranka naredila napako in da pozablja na svoj intelektualni potencial. Da jo je torej prevzel drug, bolj pragmatičen del.

  • Jure Trampuš

    12. 3. 2009  |  Mladina 10

    Dr. Jože Pirjevec, zgodovinar

    /media/www/slike.old/mladina/vint_velika_pirjavec_20090309_1203_b5.jpg

    Dr. Jože Pirjevec zgodovino predava v dveh državah, v Italiji in v Sloveniji. Njegov pogled na povojne poboje je pogled Slovenca, ki moralno seveda obsoja totalitaristične likvidacije, a hkrati opozarja, da jih je treba razumeti v širši sliki povojnega dogajanja, groze druge svetovne vojne in želje partije, da prevzame oblast. Poboji so seveda negativni, a to po njegovem mnenju nikakor ne velja za narodnoosvobodilni boj.

  • Jure Trampuš

    19. 2. 2009  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Knjiga

    Mitja Velikonja: Titostalgija

    Mitja Velikonja, najboljši slovenski poznavalec političnih mitologij, nadaljuje pot dešifriranja podob vsakdanjega življenja. V študiji o nostalgiji po Josipu Brozu na območju nekdanje Jugoslavije išče Titove odtise. Najde jih povsod, na kavnih skodelicah in na bolšjih sejmih, na reklamnih plakatih in v ponudbah turističnih agencij, v imenih lokalov, v besedilih pank bendov, na primorskih hribih, v obujanju...