Jure Trampuš

Jure Trampuš

 • Jure Trampuš

  7. 8. 2008  |  Mladina 32

  Veliki brat vas nadzoruje

  Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka, ki je uradu za varstvo konkurence prepovedala razpolagati z zaseženimi računalniškimi datotekami velikih trgovcev.

  Kdo je tisti državni uradnik, ki ga je minister Milan Zver v intervjuju za Reporter obtožil, da » sprejema odločitve, ki lahko imajo katastrofalne posledice za celotno družbo «? Kdo je tisti, ki po mnenju Dimitrija Kovačiča » sabotira delovanje pravne države «? Komu je Branko Grims zabrusil, da je prekoračil svoja pooblastila in da je posredno kriv, da so v slovenskih trgovinah vedno...

 • Jure Trampuš

  17. 7. 2008  |  Mladina 29  |  Politika

  »Konkurenčna klavzula pomeni podrejanje pravosodja.«

  /media/www/slike.old/mladina/intmiha_kozinc_ml.jpg

  Ena od posledic zgodbe o aretaciji nekdanjega tožilca Boštjana Penka je vladna novela zakona, ki predvideva nove omejitve za prehod med odvetnike. Zakonska določba poleg drugega predvideva, da sodniki in tožilci štiri leta ne bodo mogli postati odvetniki. Razlog? Vtis o nepristranskosti sojenja, saj naj bi recimo bivši sodnik ali pa tožilec predobro poznal ljudi, primere ali pa celo konkretno zadeve na sodišču. Miha Kozic, predsednik odvetniške zbornice in nekdanji pravosodni minister, pravi, da je takšen ukrep nepotreben, neprimeren in da je samo še ena oblika pritiska na sodno vejo oblasti.

 • Jure Trampuš

  10. 7. 2008  |  Mladina 28

  Goran Klemenčič, strokovnjak za kazensko pravo in človekove pravice

  Goran Klemenčič je predavatelj kazenskega prava, policijskih pooblastil in človekovih pravic na Fakulteti za varnostne vede. Bil je uslužbenec Sveta Evrope, kakšnih štirideset odstotkov svojega delovnega časa posveti mednarodnim organizacijam, pomaga pri institucionalnih reformah predvsem v postkonfliktnih državah, s svojimi sodelavci pa ustanavlja mednarodni inštitut za kazensko pravo in človekove pravice. Klemenčiča je aretacija tožilca Penka šokirala, prav tako nima najboljšega mnenja o stanju v slovenski policiji, v tožilstvu, v sodni veji oblasti. Glavni razlog za slabo stanje in konflikte vidi v politiki.

 • Jure Trampuš

  3. 7. 2008  |  Mladina 27

  Dr. Sabrina P. Rmet, politologinja

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikasabrina_remet_bkmg_2890.jpg

  Dr. Sabrina P. Ramet je profesorica političnih znanosti na norveški univerzi v Trondheimu. Je ena od najboljših poznavalk jugoslovanske krize, o njej je napisala nekaj knjig, med drugimi že večkrat ponatisnjeno Balkansko sveto pismo. Te dni je na ljubljanski Fakulteti za družbene vede predavala o povezavi mitov in politike, o procesih, ki so med drugim potekali v času jugoslovanske krize, a to ne pomeni, da politika mitologije ne uporablja tudi drugod. Profesorica pa v Sloveniji ni le predavala, zanimalo jo je tudi, kaj se dogaja z mediji v državi. Če toliko novinarjev podpiše peticijo, pravi Rametova, potem imajo mediji v Sloveniji očitno težave.

 • Jure Trampuš

  26. 6. 2008  |  Mladina 26

  Dimitrij Volčič, nekdanji senator in evropski poslanec

  /media/www/slike.old/mladina/vint_velika_demetrio_volcic_bpet.jpg

  > Novinar lahko o nekem dogodku najmanj dvakrat napiše dober članek. Prvič, ko napoveduje, kako bo kak dogodek strašno pomemben, in drugič, ko opisuje, kako je bilo strašno lepo. Če se že od vsega začetka pričakuje velik spektakel in uspeh, potem mora ta dogodek nazadnje tako tudi delovati. A bodimo realni, predsedovanje je bilo samo normalna šestmesečna naloga z nekaj novostmi za Evropo.

 • Jure Trampuš

  30. 5. 2008  |  Mladina 22

  Predvolilno farbanje

  Za zmago je potreben lik požrtvovalnega vodje – Janez Janša in predsednik evropske komisije Manuel Barroso med sprehodom po ljubljanskih ulicah.

  " Jaz se s temi dnevnimi zgodbami tukaj ne ukvarjam. Žal nimam časa. V dvorani je polno takšnih, ki bodo to z veseljem komentirali," je v avli pred veliko parlamentarno dvorano dejal Janez Janša novinarjem, ki so ga želeli povprašati, kaj meni o začetku policijske preiskave na Finskem. Naivno bi bilo verjeti, da premier ne pozna podrobnosti orožarskega nakupa.

 • Jure Trampuš

  21. 5. 2008  |  Mladina 20  |  Politika

  Politika pojedla pokrajine

  /media/www/slike.old/mladina/ilkuharji.jpg

  Ena od glavnih političnih tem začetka letošnjega leta je bila sprememba pokrajinske zakonodaje. Ustanovitev pokrajin je pomembnejši cilj koalicijske pogodbe, vladajoča koalicija je pač prepričana, kot so bile prepričane tudi druge vladajoče koalicije pred njo, da bi pokrajinska organiziranost decentralizirala Slovenijo in pospešila enakomeren razvoj. A prvega februarja je v parlamentu pokrajinska zakonodaja padla.

 • Jure Trampuš

  15. 5. 2008  |  Mladina 19  |  Politika

  Kršenje svobode izražanja

  Jože Bernik na proslavi ameriškega dneva neodvisnosti leta 2004 v Križankah

  Konec aprila je višje sodišče odločilo, da mora Mladina nekdanjemu predsedniškemu kandidatu in poslancu v državnem zboru Jožetu Berniku plačati 3500 evrov odškodnine. Plačati mora tudi sodne stroške. Zadnjo prisojeno odškodnino so sodniki dvignili za 1500 evrov. Razlog? Duševne bolečine, ki naj bi jih Bernik pretrpel med predsedniško kampanjo leta 1997.

 • Jure Trampuš

  15. 5. 2008  |  Mladina 19

  Karel Erjavec, minister za obrambo in predsednik Desusa

  /media/www/slike.old/mladina/vintkarl_erjavcv.jpg

  Karel Erjavec v vladi bolj ali manj uspešno krmari med interesi Koalicije Slovenija in “levim” programom stranke, ki jo vodi. Ministrstvo je do sedaj vodil brez večjih pretresov, v zadnjem času so se pojavili očitki o netransparentnem nakupu oklepnikov, iz vojske pa so mu začeli uhajati vojaki. Kljub vsemu je prepričan, da bo njegova stranka pozitivno presenečenje bližajočih se volitev, hkrati pa mu je vseeno, ali bo novo vlado vodil Janez Janša ali Borut Pahor.

 • Jure Trampuš

  13. 5. 2008  |  Mladina 17

  Milan Kučan, nekdanji predsednik

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikamilan_kuan_bpet.jpg

  Milan Kučan je človek, ki se z aktualno politiko ne ukvarja že več kot pet let. Kljub temu mu prepisujejo velik vpliv, demonizirajo ga vladajoče stranke, opozicijske pa se, kot pravi Jožef Školč, bojijo njegove sence. Eno od pomembnejših vprašanj letošnjih volitev je, koga bo Kučan podprl in kakšen bo odmev te geste. A nekaj je jasno že danes, gotovo ne bo podprl strank, ki vodijo državo. Po njegovem mnenju je vlada Janeza Janše avtoritarna, ni izpolnila obljub, državo odmika od vrednot osamosvojitve, še en Janšev mandat pa bi še bolj zavrl razvoj Slovenije.

 • Napihnjenci

  " Najbolj me skrbi, ker ljudje pričakujejo uspeh SD na parlamentarnih volitvah zaradi razočaranja nad Janšo in njegovo vladavino, ne pa zaradi programa in delovanja stranke, " je lansko pomlad na strankarski tribuni izjavil Borut Pahor. To je bil čas vzpona SD in padca Janševe SDS. Glavni udarec vladi je jeseni še prihajal, po porazu na predsedniški tekmi je bila podpora vladnim strankam bistveno nižja od...

 • Jure Trampuš

  5. 3. 2008  |  Mladina 9  |  Politika

  Janez Drnovšek

  Janez Drnovšek je bil ekonomist in bančnik, ki ga je igra naključij ponesla v politiko. Začelo se je po novoletnih praznikih leta 1989, ko je med svojo pošto odkril sporočilo, da ga štiri občine predlagajo za kandidata za člana predsedstva razpadajoče Jugoslavije. Bil je neznan, politično neizpostavljen, na funkcijo ga niso predlagali komunisti, svojo kandidaturo pa je potrdil brez pravih ambicij.

 • Jure Trampuš

  2. 3. 2008  |  Mladina 8  |  Politika

  Med čustvi in dobički

  Panoji slovenskih podjetij na strehah beograjskih stolpnic

  V ponedeljek popoldne je ministrstvo za zunanje zadeve v javnost poslalo nenavadno sporočilo. Državljanom Slovenije je odsvetovalo potovanja v Srbijo, izogibali naj bi se krajem, kjer potekajo protesti, tisti pa, ki so že v Srbiji, naj bi bili posebej previdni pri svojem gibanju. Je v Srbiji spet izbruhnila vojna? Zadnje podobno poročilo je namreč ministrstvo poslalo zaradi varnostne situacije v Čadu, ko so...

 • Jure Trampuš

  22. 2. 2008  |  Mladina 7  |  Politika

  Somrak zidarjev

  Postavljanje temeljnega kamna za novo urgenco, julija 2007. Na sliki nekdanji minister za zdravje Andrej Bručan, poslovna direktorica Kliničnega centra Darinka Miklavčič, direktor SCT Ivan Zidar, direktorica Velgrada Hilda Tovšak in delavca

  Kaznivo dejanje neupravičenega sprejemanja in dajanja daril v kazenskem zakoniku spada pod poglavje kazniva dejanja zoper gospodarstvo. Dajanja daril je osumljen tisti, ki osebi, ki opravlja gospodarsko dejavnost, da, obljubi ali ponudi darilo za določene ugodnosti pri sklenitvi nekega posla. Kaznivo je tudi sprejemanje nesorazmerne nagrade - darila.

 • Jure Trampuš

  18. 1. 2008  |  Mladina 2  |  Politika

  "Plaz se je sprožil in poti nazaj ni več"

  Matej Šurc in Blaž Zgaga - avtorja novinarske peticije proti cenzuri

  Matej Šurc (novinar RTV): Že po peticiji so mednarodne novinarske organizacije zahtevale od vlade, da do konca leta ustanovi neodvisno komisijo, ki bo preverila razmere, kar zadeva novinarsko svobodo v Sloveniji. Tega vlada še ni storila. Druga pomembna stvar je odsotnost dialoga med podpisniki in politiko. Namesto dialoga imamo popolno konfrontacijo. Vlada je vedela, da je peticijo podpisalo 571 novinarjev, kakšna četrtina vseh posameznikov, ki v Sloveniji živijo od novinarskega dela. To je upoštevanja vredno število, ki bi ga vsaka politična opcija - tudi za svoje dobro - morala vzeti resno. A namesto da bi politika vzpostavila dialog z novinarji, je raje zaostrila svojo retoriko in dejanja.