Bernard Nežmah

 |  Mladina 2  |  Kultura  |  Knjiga

Domača pasja kuharica

Kres, Ljubljana 2002

Piščanca nadevajte s korenjevim pirejem, zalijte z malo vode in kako uro pecite v pečici, ogreti na 190 st. C. Meso ločite od kosti ter ga premešajte z omako in s kosci opečenca. Jed postrezite s korenjem. - A ne gostom, temveč domačemu pesjanu!!!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Bernard Nežmah

 |  Mladina 2  |  Kultura  |  Knjiga

Piščanca nadevajte s korenjevim pirejem, zalijte z malo vode in kako uro pecite v pečici, ogreti na 190 st. C. Meso ločite od kosti ter ga premešajte z omako in s kosci opečenca. Jed postrezite s korenjem. - A ne gostom, temveč domačemu pesjanu!!!

Marsikoga bi vrglo vznak. Pa vendar knjiga zgolj sledi staremu pregovoru, da je pes človekov najboljši prijatelj. Za najzvestejšega tovariša, s katerim si deliš kavč v dnevni sobi, ga voziš k frizerju in te spremlja na mestnih promenadah, boš pa ja napravil kdaj tudi kosilce, ki mu bo v posebno slast. Če sam skrbiš za zdravo prehrano, ne boš imel srca, da boš svojega kosmatinčka pital s hrano iz konzerv!?

Avtorica vzame to prijateljstvo zares in tako sestavi različice pasjih jedilnikov: za športnike, za tiste v letih, za debeluščke, za pasje mamice in celo slavnostno zakusko v štirih hodih za gurmanske štirinožce; 200 g nemastnega govejega mišičevja (1. hod), 2 velika kuhana škampa (2. hod), 250 g pečenih gosjih prsi (3. hod) in 100 g sirčka premešanega s sokom, ki vam je ostal od pečenja gosjih prsi (4. hod).

Pojedina, ki se je še človek ne bi branil. Ob kateri pa onega, ki ščenet ne mara, pretrese do zadnje kosti, filantropa, ki se zaveda, da ljudje brskajo po smetnjakih za hrano, pa oblije mrzel pot nad dekandentno sprevrženostjo modernega meščana.

Knjiga, ki sproža enim veselje, drugim pa gnev. A če bi pred starega psa čuvaja, ki se zadovoljno preteguje na ketni pred kmetijo, postavili tak slavnostni meni, bi le zarežal z zobmi in se predal nostalgičnim spominom na kuro grahko, ki ji je pred leti lastnoročno zavil vrat in se posladkal še s prirodno toplim in krvavim mesom.