Bernard Nežmah

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Knjiga

ur. Luka Novak: Novakov vodič: gostilne in restavracije

Vale-Novak, Ljubljana 2003, 1.999 SIT

Dvojezična knjižica podobnega obsega kot Ilovarjevi Konzumi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Bernard Nežmah

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Knjiga

Dvojezična knjižica podobnega obsega kot Ilovarjevi Konzumi.

Ki pa je pisana na drugačen način. Če Ilovar opiše gostilno skozi osebno izkušnjo, je Novakov vodič "objektiviziran" seštevek ocen, ki so jih v posebni akciji pošiljali gostilniški gostje.

Čar tovrstnih vodičev je neprizanesljiva ocena: če imate vrečo denarja odveč - ne bodite preveč pikolovski - če se le lastnik ne bi posvečal samo hrvaškim gostom - malo preveč se čaka - če vas seveda ne moti, da boste jedli sami v lepi viteški dvorani - razočaranje, visoke cene, majhne porcije in zanemarjen vrt - lokal, ki ima včasih zanimivo ponudbo, a katastrofalno osebje - gostilna je prenatrpana, zato je izgubila precej domačnosti - očitno pa niso več ribe tisto, kar vabi goste, pač pa velika igralnica ...

Vodič seveda ni seznam gostilniških kiksov, enako močni so tudi hvalospevi: prava paša, ne le za želodce, pač pa tudi za oči - ta raj še vedno greje srca - ribja juha je takšna kot le malo kje - hrana je tako okusna, da ni za povedat ...

Če pa vsebinsko primerjamo Novaka z Ilovarjami Konzumi, ima prednost v bolj ažurnih cenah, tudi ocene so novejše in ne segajo leta nazaj, precej ubornejši pa je tekstualno. V dveh, treh ali štirih stavkov lahko resda izraziš mnenje, umanjka pa bolj podrobna ocena posameznih jedi, pijač in vzdušja; kadar izbiraš in tuhtaš kam, je eden kriterijev prav izbor in vrednotenje hišnih specialitet.

Tako kot je tekma med gostilnami v prid gostu, tako je tudi s tekmo različnih gostilniških vodičev.