Bernard Nežmah

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Knjiga

Jacqueline Clark in Joanna Farrow: Sredozemska kuhinja

Mladinska knjiga, Ljubljana 2003, 7.400 SIT

Velika kuharica na več kot 250 straneh.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Bernard Nežmah

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Knjiga

Velika kuharica na več kot 250 straneh.

Sredozemska kuhinja je trade mark, ki ne rabi več prepričevanja. Če bi vam ponujali denimo Bolgarsko kuhinjo, bi bili zadržani, v najboljšem bi jo previdno listali in ogledovali, medtem ko bi Belorusko kuhinjo odložili, še preden bi jo vzeli v roke. Da je tradicionalno mediteransko prehranjevanje idealno za krvni obtok, holesterol, pritisk in zdravje nasploh pa lahko prebirate dnevno po časopisju in strokovnih revijah.

Sam tekst ni le zbir receptov in fotografij pripravljenih jedi, ampak je prepleten z veznimi teksti, ki opisujejo tradicijo in predstavijo pridelavo posameznih kulinaričnih sestavin. Poglavja so urejena po temah: začetne jedi, juhe, zelenjava, solate, ribe, meso, divjačina, žita ter sladice, recepti pa pobrani iz grške, italijanske, španske, francoske, maroške, egiptovske in turške kuhinje, tako da bi dalmatinska, črnogorska, izraelska, libijska, libanonska in alžirska kuhinja lahko protestirale zaradi diskriminacije. Sophie Brissaude je npr. pri Hachette izdala Gourmande et Mediterraneenne (1999), v kateri je vsak recept pripisala konkretni kulinariki.

Pri geografskih kuharicah je seveda velika mera ponavljanja: brez kuskusa, grške in niške solate, race s hruškami ne gre nikjer. Toda v monotonijo običajnih kuharskih idej prinašajo domislice, zakaj ne bi tudi piščanca spekli v slani skorji, pridodali bradačevemu fileju okus pomaranče, hobotnico zmehčali v rdečem vinu, brancina namesto z rožmarinom pripravili s koromačem, si omislili golobje prsi s panceto, jurčki in polento ...

Živobarvno ilustrirana knjiga, ki že sama po sebi napeljuje na slast pojedine.