19. 8. 2005 | Mladina 33 | Kultura | Knjiga
Susanne Till, Walter Till: Gobe: nabiranje, priprava, uživanje
Mladinska knjiga, Ljubljana 2005,
Knjig o gobah je kot gob.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
19. 8. 2005 | Mladina 33 | Kultura | Knjiga
Knjig o gobah je kot gob.
To spoznanje je močan zadržek, ki bralca odvrne, da bi si ogledal še zadnjo izdajo gobarskih del. Toda knjiga zakonskega para dunajskih biologov je vsekakor zanimiva različica.
Avtorja pri nabiranju navržeta determinanto materialnega okolja, ko gobe povežeta z drevesi in podrastjo. Če boste npr. pomladi iskali smrčke, bo največ sreče pod starimi jesenovimi drevesi. Priročnik zasnujeta praktično, zakaj nabiranje povežeta z letnim časi, pri čemer pa ne končata s pozno jesenjo, ampak naredita cel krog do zime, v kateri predstavita še bukovega ostrigarja, judeževo uho in zimsko panjevko, ki jih lahko najdemo rastoče na deblih in štorih. Navržeta tudi možnost gojenja gob doma ter postrežeta še z medmrežnimi referencami.
Osrednji del knjige je posvečen receptom, ki izhajajo iz izhodišča, da so gobe dodatek ali glavna komponenta, ne pa solo jed. Tako ponujata nasvete za predjedi, nadeve, namaze, tudi glavne jedi in pa posladke ter peciva, vse opremljeno s podatkom o kalorijah.
Nekatere domislice se zde ekstravagantne: kukmaki z ananasom in mangom, vendar občutek dopušča, da bi okus lahko bil mamljiv. Druge vodijo v svet domišljije gobovega kruha in peciva, tretje se zdijo vnaprej izvrstne - raca s sirovkami ali nadevana kokoš s črnimi trobentami. Receptom je za skoraj sto strani, kar predstavlja že obširen kulinarični svet.
Za gobarsko literaturo precej izvirno delo.