9. 6. 2005  |  Mladina 23  |  Kultura  |  Plošča

Atomik Harmonik: Brizgaaaaj!

CD '05 Menart

Janiju Pavcu je po dolgih letih iskanj, bolj ali manj uspešnih projektih in nebroju posnetih videospotov uspel velik met. Res je sicer, da si je vse stvari na ocenjevani plošči izmislil bivši Kuzla in aktualni Kingston Dare Kaurič, pa vendar ...

Atomiki so hit, so čez, so zajebancija, so konec koncev eksport. Pavec, dve prelepi dekleti, harmonika, Avseniki ... Toda ali jim niso bili njihovi predhodniki zelo podobni? Tudi M4M so igrali na isto vižo - pop in Avseniki in še nekaj začimb. Ne, ne prišli so prezgodaj - Pavec, harmonika in lepotički pa so ujeli pravi tajming. Podobno, kot so Rammstein potegnili na dan Laibache ... čeprav so morda Laibachi bolj Avseniki kot M4M. OK.

Seveda pa Atomiki niso samo predelani Avseniki; v komadih, ki niso zgolj priredbe, je slišati zelo, zelo veliko Čukov. Kup fint je pobranih iz komada Kavbojci in indijanci, drug kupček iz albuma Ferrari polka, nekaj filingov pa tudi iz Sankaške polke. Res pa je, da je vse skupaj zmiksano v korekten, kontroliran kaos, ki je, jasno, zlahka poslušljiv od prvega do zadnjega komada. Še ena takšna plošča, pa bo kvartet preskrbljen za dolgo časa.

In še manjša primerjava z avstrijsko konkurenco. Global Krainerji bi se znotraj (slovenske) narodno-zabavne glasbe šli tako džez kot latino, naše Špele in Špelce pa se samo dobro (turbo) zabavajo. Sicer pa - na kateri gasilski veselici poslušajo swing? Navzlic vsem okroglim mizam, ki smo jih poslušali na temo slovenskega turbo folka v zadnjem času.

+ + +