Elvis

10. 8. 2006  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Plošča

Fatboy Slim: Why Try Harder - The Greatest Hits

2006, Skint/Menart

Fatboy Slim

Fatboy Slim
© Branko Stojanović

Zadnje leto je bila izdana kopica best of plošč izvajalcev, ki so elektronsko glasbo iz fanovskega undergrounda in klubov popularizirali med širše festivalske in radijsko-televizijske mase. Prodigy so izdali enojni do trojni CD Their Law s singli iz obdobja 1990-2005, Massive Attack so zbirko poimenovali Collected, trenutno zadnji v seriji kompilacij prvorojenih velikanov elektronske glasbe pa je Fatboy Slim; v prvi peterki manjkajo še Chemical Brothers in Tricky, Kraftwerk pa vseeno niso iz istega filma in časa. Gospod Debeli suhec s pravim imenom Norman Cook ima glasbeno pot, daljšo od tipičnega DJ-ja; kariero je začel v osemdesetih letih kot basist Housemartins, še tisto dekado pa preklopil na vrtenje plošč in na produkcijo. Jack-Of-All-Genres je tudi v delu minuciozno dovršen in ušesom všečen. To nedvomno dokazuje skozi megapopularne remikse raznolikih izvajalcev, kot so Marley s Sun Is Shining, Bootsy Collins, Outkast, Beastie Boys ali Jumpin' Jack Flash Stonesov.

Zadnjič, ko sem zvečer zavrtel njegov junijski set s festivala Rockness ob Loch Nessu, so obiskovalci obsedeli in ga cepetajoče poslušali do konca, eden od njih pa je rekel: "Kot na partiju." Suhec zvozi s Pendulumi, nakar v dveh urah noter nakreše Cream, Velvet Underground, Boba Marleyja, Princea, Gorillaz ter Gnarles Barkley in kopico drugih pop ikon, s katerimi si deli uspeh preboja in obstanka v najvišji kategoriji producentov in interpretov. Njegovi seti so kombinacija velikih elektronskih hitov, velikih glasbenih hitov in njegovih komadov, ki so hiti in jih je precej več, kot jih pride na tale glasbeni CD. Tudi izbor je variabilno najboljši; vsak poznavalec njegovega opusa bi izbral 18 drugačnih pesmi, ki bi odslikale hiperkakovost in glasbeno prefinjenost. Niz brezčasnih himn kot Praise You, Demons, Bird Of Prey (z Jimom Morrisonom iz onstranstva semplanja), Gangsta Trippin', Wonderful Night, punkerska Slash Dot Com, Weapon of Choice (plesalec iz istoimenskega videa Cristopher Walken je celo na eni od naslovk tega diska) ali Right Here Right Now še dvigajo dlake. Morda s kančkom nostalgije še bolj kot sicer.

Norman, četudi z dobrimi štirimi križi na hrbtu in besnimi plejadami zagrizenih mladih DJ-jev za vratom, še nima konkurence na tronu. Dokaz za to je lanski glavni oder festivala Exit, kjer je bil glavna zvezda, svoj nastop pa je sprevrgel v glasbeno orgijo, saj je dveurno nastopanje podaljšal še za tričetrt ure (in kdo ter kako naj mu pove, da je čas nastopa minil?), bosonog plesal na odru ter kot otrok rajal s publiko in odšel pod oder opazovat ognjemet. To je tisto, kar gre na plat šova, nastopa, negracioznosti in dostopnosti - četudi s pop melodiko in z enakomernimi ritmi, ki redko prašijo propper. Tisti, ki bi radi pošteno, trdo ali čudno elektroniko, je pri njem ne boste dobili. Za druge pa je na voljo jagodni izbor avtorskega dela človeka, ki je marsikomu na planetu odškrnil vrata v novi, čudoviti svet elektronike. Hvala.

+ + + + +