Damjana Kolar

9. 12. 2011  |  Mladina 49  |  Kultura  |  1. zapoved

Niko Kralj

Otvoritev 15/12

Fotelj Rex

Fotelj Rex
© Domen Pal

Le kdo ne pozna znamenitega zložljivega lesenega stola Rex, ki ga je leta 1952 ustvaril oblikovalec Niko Kralj? Gre za brezčasni izdelek, ki je bil doslej izdelan v več kot dveh milijonih primerkov, svetovno slavo pa je doživel, ko ga je v svojo zbirko uvrstil Muzej sodobne umetnosti v New Yorku (MOMA).

Niko Kralj ni le legenda slovenskega industrijskega oblikovanja, temveč tudi njegov utemeljitelj. Sodi med najpomembnejše svetovne industrijske oblikovalce 20. stoletja. Njegova dolga oblikovalska kariera obsega poleg več izpeljank stola Rex tudi oblikovanje številnih stolov in pohištvenih sistemov. Leta 1952 se je kot mlad diplomant Fakultete za arhitekturo zaposlil v tovarni Stol Kamnik, leta 1960 pa se je na pobudo Eda Ravnikarja pridružil ekipi predavateljev na novo ustanovljeni smeri B, ki je poleg študija arhitekture omogočal tudi študij oblikovanja. Študij so po dveh letih ukinili, zato je po nekajletni vrzeli leta 1966 ustanovil in vodil Inštitut za industrijsko oblikovanje na Fakulteti za arhitekturo. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi leta 1962 Prešernovo nagrado.

Razstava v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana bo prvi tako obsežen retrospektivni pregled njegovega dela, njegove oblikovalske poti ter vloge, ki jo je odigral pri razvoju oblikovalske stroke v sodobni Sloveniji. Iz njihove bogate muzejske zbirke bodo prvič predstavili tudi njegove arhive, skice, fotografije, različne prototipe in končne izdelke, kot so sklopljivi naslanjač Rex, Lupina in 4455, ter modularno sistemsko pohištvo Futura, Savinja, Javor in Konstrukta. Za namen razstave pa je podjetje Impakta Les, d. o. o., rekonstruiralo tudi stol Mosquito, ki sicer nikoli ni bil v redni proizvodnji, a pomeni pomembno poglavje v Kraljevem raziskovanju materialov in tehnologije.

Razstavo, ki sta jo pripravili kustosinji Barbara Predan in Špela Šubic, bo spremljal tudi bogat spremljevalni program z otroškimi delavnicami in vodenimi ogledi ter nagradna igra z glavno nagrado stolom Rex, ki ga podarja Impakta Les, d. o. o.

Ob 90-letnici Nika Kralja je lani izšla tudi monografija Jasne Hrovatin o njegovem delu in življenju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.