Damjana Kolar

 |  Kultura

Sledi 1991-2012

V Galeriji Jakopič bo od 20. maja do 3. septembra na ogled razstava Josefa Koudelke, uveljavljenega mojstra fotografije in člana agencije Magnum Photos, ki je svetovno slavo doživel že leta 1968, ko je posnel serijo fotografij ob sovjetski invaziji na Češkoslovaško. Danes med Parizom in Prago živeči fotograf, je za svoje delo je prejel številne prestižne nagrade ter razstavljal v najpomembnejših svetovnih razstaviščih za fotografijo in sodobno umetnost. Od leta 2009 je član Berlinske akademije umetnosti. Več>>

V Ljubljani predstavlja serijo monumentalnih črno-belih panoramskih fotografij, ki so bile posnete med letoma 1991 in 2012 v devetnajstih državah ob Sredozemskem morju, pri čemer se je ustavil ob več kot dvesto grških in rimskih arheoloških spomenikih, ki jih je dokumentiral z drugačnega, zgolj njemu lastnega zornega kota. “Ne delam arhitekturnih fotografij. Ne delam fotografij arheologije. Fotografiram pokrajino, ki se pojavlja in izginja v odvisnosti od časa, ki bi lahko izginila, a je kljub temu še vedno tu. Ta pokrajina je izvor naših evropskih kultur,” je povedal v intervjuju z Bernardom Latarjetom.

V Galeriji Jakopič bodo fotografije na izviren način prezentirane kot prostorski elementi, postavljeni vzporedno s tlemi galerije znotraj prepleta, ki označuje tloris nekdanjih emonskih stavb. S tem oživljajo občutek sprehoda med arheološkimi ostanki in ponazarjajo horizontale in vertikale, ki izhajajo iz elementov strukture trgov, forumov, mest, stavb in stavbnih elementov antičnih civilizacij. "Tako razvrščene fotografije prehajajo v interakcijo z velikimi panoramskimi fotografijami na galerijskih stenah, po ogledu katerih se obiskovalčevo oko ustavi še na projekciji 180 fotografij, ki jih še ni mogoče razstaviti, dopolnjujejo pa pogled na lokacije, ki jih je Koudelka obiskal, ter opozarjajo na nadaljevanje fotografovega podviga," je ob razstavi zapisala kustosinja Marija Skočir.

Razstava je vključena v festival Mesec fotografije-Fotonični trenutki 2014 in projekt Emona 2000.