Petra Tihole

 |  Mladina 24  |  Kultura

Grenko je novo sladko!

Slaščičarsko-kiparski izdelek novo protokolarno darilo?

Čokoladni protestnik

Čokoladni protestnik
© dolcefarniente.si

V torek je predsednik države Borut Pahor prejel ličen paket čokoladic z motivi prostitutke, narkomana, berača, protestnika, samomorilke in ulične glasbenice. Poslal mu ga je eden naših najvidnejših sodobnih umetnikov Sašo Sedlaček, znan po družbeno angažiranih projektih, in s tem predsedniku predlagal, naj paket čokoladic Dolce far niente (Sladko brezdelje) postane uradno protokolarno darilo.

Sedlaček se v svojih delih pogosto ukvarja z žgočimi vprašanji, denimo z nepremišljenim ravnanjem z odpadki, potrošništvom, kopičenjem gmotnih dobrin. S slaščičarsko-kiparskim izdelkom opozarja na vsesplošno zniževanje življenjske ravni, brezposelnost in revščino. »Te sladice pričajo, da žremo sami sebe. So opomin na vzdigujočo se desnico in družbene usmeritve, ki jih ta prinaša,« pravi Sedlaček. So tudi opomin na izginjajoči srednji sloj in naše tiho sprejetje te igre.

Državna protokolarna darila so praviloma slovenskega izvora. Ob zadnjem uradnem Pahorjevem obisku v BiH je predsedujoči predsedstvu BiH od njega prejel pozlačeno skulpturo, golobico miru Oskarja Kogoja. Manjše skulpture, slike, grafike, knjige, čipke, kristalne, keramične, porcelanaste in lesene izdelke, katerih vrednost ne sme presegati višine zadnje uradno objavljene bruto povprečne plače, izbirajo po posebej izdelanem sistemu.

Zaradi omejenega roka trajanja mednje redko sodijo živila. Sedlačkovega predloga, tako pravijo, čeprav zelo cenijo njegovo opozarjanje na pogosto žal preslišane stiske, zato ne bodo sprejeli v nabor protokolarnih daril.

Škoda, verjetno nazorneje odslikava našo stvarnost kot druga darila. Kdo ve, morda pa bodo čokoladne kipce vsaj pojedli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.