Damjana Kolar

 |  Kultura

Letni kino na ljubljanskem gradu

Dva obraza januarja

Dva obraza januarja

Poletne večere v Ljubljani bo med 24. julijem in 16. avgustom že šesto leto zapored popestril ciklus Film pod zvezdami, ki bo potekal na dvorišču ljubljanskega gradu. Na ogled bo 24 najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone ter Kinodvorovih uspešnic, med katerimi bo kar šest predpremier, poklonili pa se bodo tudi dvajseti obletnici kultnega filma Šund, ki ga je režiral Quentin Tarantino. Več>>

Tudi letos bo Film pod zvezdami odprl slovenski film; to bo Razredni sovražnik, celovečerni prvenec režiserja in scenarista Roka Bička, povzet po resničnih dogodkih, ki je svetovno premiero doživel na lanskem filmskem festivalu v Benetkah, kjer je prejel nagrado filmskih kritikov, slavil pa je tudi na lanskem Festivalu slovenskega filma, kjer je osvojil kar osem nagrad. Film je tudi med tremi finalisti za letošnjo filmsko nagrado LUX, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament. Kot predfilm bodo zavrteli animirani film Boles v režiji Špele Čadež.

Bičkov film je postavljen v eno od slovenskih srednjih šol, kjer dijaki nikakor ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju. Režiser Rok Biček pravi, da je v filmu "samomor uporabljen kot sprožilni moment za dogodke, ki nato poskušajo prerasti meje šolskih zidov in so odraz današnje splošne družbene klime. Ekstremna situacija prikaže prepad med dvema zelo različnima generacijama, ki ga tragedija le še poglobi."

V okviru predpremier bodo predvajali filme Fantovska leta (nagrajenec filmskega festivala v Berlinu, ki ga je režiser Richard Linklater snemal kar dvanajst let; v njem spremljamo življenje mladega Masona od njegovega šestega do osemnajstega leta, skozi viharno obdobje odraščanja, vrtinec družinskih selitev, ločitev, novih družin, novih šol, prvih ljubezni, pa vse do vstopa na univerzo), Dva obraza januarja (režijski prvenec scenarista filma Vozi! Hosseina Aminija, ki je nastal po istoimenskem romanu Patricie Highsmith), Jimmyjev dom (film Ken Loacha, v katerem se poklanja svobodomiselnemu duhu, ki ga je na Irskem tridesetih let utelešal politični aktivist Jimmy Gralton), Čarovnija v mesečini (romantična komedija Woodyja Allena o šarmantnem angleškem odrskem iluzionistu), Dva dneva, ena noč (socialno-realistična drama bratov Dardenne) in Lucy (film Luca Bessona o običajni ženski, ki se zaradi nepredvidenega dogodka prelevi v neusmiljeno bojevnico z nadnaravnimi močmi).